VAKIF ÜNİVERSİTELERİNDEKİ DURUMU ANLATTI
Ekmen, vakıf üniversitelerinin doğası gereği kâr amacı gütmemesi gerektiğini ancak mevcut durumda ticari bir mantıkla ilerlediğini vurgularken “Vakıf üniversitelerimiz 40'ıncı yılını doldurdu. Gerçekten bir vakıf üniversitesi gibi hizmet etmeye talip Şehir Üniversitesinin başına gelenleri hatırladığımızda, üniversiteler için artık bu hizmet ulvi amaçlarla yürütülen bir faaliyetten çok, ticari bir sürece dönüşmüş durumdadır” dedi.
ÜCRET ARTIŞLARI VE DENETİM EKSİKLİĞİ VAR
Ekmen, vakıf üniversitelerindeki ücret artışlarının denetimsiz olduğunu belirterek “Millî Eğitim Bakanlığı 2023 yılında özel okulların ücret artışını ÜFE TÜFE artı 5 puanla sınırlandırmış durumda. Ancak vakıf üniversitelerinde ve öğrenci yurtlarında böyle bir denetim mekanizması yok. Örneğin, bu yıl Ege Üniversitesi yurtları özel yurt olmamasına rağmen yüzde 305 oranında artırılmıştır. Vakıf üniversitelerindeki ücret artışları iki yıl içerisinde yüzde 523'e varan fahiş artışlar içermektedir. Bakın, elimde Türkiye'nin en büyük 10 vakıf üniversitesinin ücret artışları var. Hukuk fakültelerini baz aldığımızda 2022 yılına göre Bu oran Bilkent Üniversitesinde yüzde 425 ve Yeditepe Üniversitesinde yüzde 523'tür” dedi.
ACİL DÜZENLEME ÇAĞRISI
Ekmen, vakıf üniversitelerindeki fahiş ücret artışlarının önlenmesi için acil yasal düzenlemeler yapılması gerektiğini vurgularken “Bu konuda bir yasal düzenlemeye ihtiyaç var. Üniversitelerin yıllık TÜFE ortalamasının üstünde ve açıkça ilan edilmemiş, beklenmedik ücret artışlarında bulunulmaması gerekiyor. Ümit ediyorum ki -keşke dün bir madde ihdası yoluyla gelseydi- önümüzdeki ekim ayında ilk gündeme alınacak meselelerden biri de vakıf üniversitelerindeki bu fahiş üniversite fiyat artışları olur. Aynı şekilde Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Osman Aşkın Bak da özel yurtların sadece denetimini değil, ücret artışlarını da gündemine alır ve gençlerimiz üniversiteleri terk etmek zorunda kalmaz” dedi. (Deva Partisi Bülten)