“ÇOCUK, FİZİKSEL, DİL, DUYGUSAL-SOSYAL GELİŞİMİNİ TAMAMLAMALI”
Çocuğun 2–6 yaş arası döneminin, okul öncesi dönem olarak adlandırıldığını belirten Uz. Dr. Akıl “Çocuğun okula başlayabilmesi için fiziksel gelişimi, dil gelişimi ve duygusal- sosyal gelişimi yeterli olmalıdır. Fiziksel gelişim yönüyle, okul öncesi dönemde çocuk, yılda ortalama 2 kilo almalı ve 6–7 cm uzamalıdır. 3 yaşındaki bir çocuk ortalama 15 kg ve 95 cm’dir. Ağzında 20 süt dişi bulunmalıdır. Merdiveni inip çıkabilmeli ve üç tekerlekli bisiklete binebilmelidir. Çoğu çocuk, 3 yaşında tuvalet eğitimi tamamlamıştır. Dil gelişimi, çocuğun kelime hazinesi 2 yaşında 50–100 iken 5 yaşında 2000 kelimeye ulaşır ve anlamlı cümleler kurmaya başlar. 2 yaşındaki çocuk 2 kelimeli, 3 yaşındaki 3 kelimeli cümleler kurabilir. Dil gelişimi zihinsel, duygusal gelişime ve çevresel uyarılara bağlıdır. Çocukla ne kadar çok konuşulur ise dil gelişimi o kadar ilerler. Duygusal - sosyal gelişimde, çocuk, annesinden bağımsız hareket edebiliyorsa, istek ve ihtiyaçlarını ağlamadan ifade edebiliyorsa, kıyafet, yemek seçimi yapabiliyorsa, arkadaşları ile sorunlarını çözebiliyorsa okulda problem yaşama riski düşüktür” dedi.
“OKUL ÖNCESİ DİŞ KONTROLÜ YAPILMALI”
Çocuk Hastalıkları Uzmanı Doktor Muhammet Akıl, çocukların diş sağlığına ilişkin yaptığı bilgilendirmede “Tedavi edilmeyen süt dişi çürükleri, ağrı, kötü koku, çiğneme zorluğu, beslenme bozukluğu ve çirkin görüntüye yol açar. Bu dönemdeki tedavi edilmeyen diş bozuklukları, ileride diş çarpıklığı, çene gelişiminde bozukluk ve genel sağlık problemlerine (romatizmadan kalp rahatsızlıklarına kadar) sebep olabilir. Bu nedenle çocuğunuza okul öncesi diş kontrolü yaptırınız” dedi.
“ERGENLİK DÖNEMİNDE KANSIZLIK GÖRÜLEBİLİR”
Demir eksikliği anemisinin, dünyada ve özellikle az gelişmiş ülkelerde yaygın olarak görüldüğünü de belirten Akıl “Hemen hemen tüm yaş gruplarında görülse de en sık hayatın ilk iki yılında, özellikle 6 – 24. aylar arasında görülür. Ergenlik çağı, her iki cinste demir gereksiniminin arttığı ve kansızlığın sık görüldüğü bir başka dönemdir. Ülkemizde değişik yaş gruplarında yapılan geniş kapsamlı çalışmalarda demir eksikliğinin %30- %78 gibi çok yüksek oranlarda olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle okul öncesinde kansızlık taraması yapılması gereklidir” dedi.
“OKUL ÖNCESİ GÖZ MUAYENESİ YAPILMALI”
Okul öncesinde kırma kusurları ve gözlük ihtiyacı açısından göz muayenesinin yapılması gerektiğini açıklayan Akıl “Çocuklarda başta kırma kusurları olmak üzere birçok göz bozukluğu, kendini göz kayması şeklinde belli eder. Göz kayması olan çocukların vakit kaybetmeden muayene edilmesi gerekir. Özellikle ailesinde göz bozukluğu olan çocukların göz kayması olmasa da ilk 3 yaş içerisinde muayenesi çok faydalıdır. Göz kaymalarının uygun zamanda tedavisi, göz tembelliği gelişimini engelleyebilir” ifadelerini kullandı.