Vali Hulusi Şahin’i ziyaret ettim. Kendisi oldukça güzel ve her açıdan olumlu fikirlere ahip bir Vali. Batman’ın genel problemlerini sordum, sorularıma cevap aldım.
ÖZGE -Klasik bir soruyla başlayalım, Batman Valisi Hulusi Şahin Kimdir?
ŞAHİN : “Ankara’da doğdum. İlk ve Ortaokulu okudu, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi’ni bitirdim. O yıllarda Kaymakam yetiştirmesi ile meşhur, puanı çok yüksek bir okuldu. 4 yıl okudum, 1992 yılında mezun oldum. 1993’te kaymakamlık sınavını kazandım, 1994’te atandım. Tabi uzun sürüyor atanma süresi. İleride siz de bu tür sınavlara girerseniz, uzun bir süreç olduğunu göreceksiniz. Meslek hayatıma, Aksaray’da Kaymakam Adayı olarak başladım. Kaymakam Adayı olarak staj yaptım. 8 ay İngiltere’ye gittim. 3 yıl daha staj yaptım ve Kaymakam oldum. İlk görevimi Karaman İli’nin Kazım Karabekir İlçesi’nde yaptım. Farklı ilçelerde görev yaptım. 2004 yılında, lisansımı yapmak için tekrar İngiltere’ye gittim. Kocaeli’nin (İzmit) Dilovası İlçesi’nde 3.5 yıl görev yaptım. Tayinim İstanbul’un Esenler İlçesi’ne çıktı. Valiler Kararnamesi ile 7 Kasım 2018’de Batman’a geldim. Evliyim. 3 çocuğum var”
BATMAN BENİ ŞAŞIRTTI
-Ben de sizin gibi Batman’a yeni geldim. Gelirken aklımda olumlu-olumsuz düşünceler vardı. Sizin de böyle düşünceleriniz oldu mu, hayalinizdeki Batman’la karşılaştınız mı?
ŞAHİN - “Batman’a hiç gelmemiştim. İlk defa Vali olarak atandığım zaman geldim. Batman’a gelmeden önce meslektaşlarımın da yardımıyla bir kaç iyi, kötü bilgi edinmiştim. Bölgenin güzel şehirlerinden biri olduğunu biliyordum ama yine de Batman şaşırttı beni. Bu kadar gelişmiş, caddeleri cıvıl cıvıl, şehircilikte başarı elde etmiş bir şehir beklemiyordum. Güzel bir sürpriz oldu. Batman, Batman’da yaşayanlara mahrumiyet sunmuyor. Aksine, aktiviteler sunuyor. Batman’da iken kendinizi bir Güneydoğu şehrinde gibi hissetmiyorsunuz”
EMEK OLMADAN BAŞARI OLMAZ
-Batman, eğitim sıralamasında plakaya takılı kaldı. Sizce bu durumun nedeni nedir?
ŞAHİN - “Takılı kalmasının sebebi Milli Eğitim Bakanlığının, 8–10 yıldır istatistik açıklamaması. Bakanlık bir kere açıkladı ve bitti. Bu yüzden herkes, aynı şeyleri söylüyor. İstatistikler biraz daha değişmiştir diye düşünüyorum. Batman, eğitimde çevresine göre başarılı bir şehir. Çok güzel, özel ve son derece başarılı okullarımız var. Yüksek puanlarla girilen liseler var. Buralardan çok güzel üniversitelere öğrenci gönderiyoruz. Önümüzdeki dönem daha yoğun şeyler yapacağız. Okuma alışkanlığının artması, eğitimde yeni metotların uygulanması, öğrencilerin okula kazandırılması için çabalıyoruz. Robotik sınıflar yapıyoruz, beceri atölyeleri kuruyoruz, bunlara ciddi paralar yatırıyoruz. Çocuklarımızı materyal olarak, eğitim olarak yeterli okullara kavuşturmaya çalışıyoruz. Ama bundan sonrası çocuklara kalıyor. Çalışacaksınız, çabalayacaksınız, okuyacaksınız, derslerinizi dikkate alacaksınız. Emek olmadan, çalışmadan gayret etmeden başarı olmaz”
BELEDİYESPOR, BELEDİYENİN SORUMLULUĞUNDA
-Son günlerde Batman’ın gündemini çok meşgul eden Belediye Spor hakkında ne düşünüyorsunuz, yeterli destek görüyor mu sizden?
ŞAHİN - “Bizden destek görmüyor. Görmemesinin sebebi, isminde yatıyor. Belediye, Batman’da en büyük bütçesi olan kamu kuruluşu. Bu kulübün, Batman’ın tanıtımına ciddi desteği var. Dolayısıyla Belediye’nin desteklemesi lazım. Bizim desteklememiz, yasal olarak da mümkün değil”
BATMAN, SOSYAL HAYATA DOYACAK
-Batman sosyal yönden hareketli bir şehir değil. Halkın bilgisizliğini ne yaparak yok edebilirsiniz? Yaz aylarının da gelmesi ile daha sosyal bir Batman görecek miyiz?
ŞAHİN - “Batman’da bir düşünce var. Herkes, her şeyi Devletten, Valilikten bekliyor. Bir sosyal hayat bekliyorsan o sosyal hayatı sen yapacaksın. Projeleriniz varsa, biz destekleriz. Bizim ÇATOM ve ADEM kuruluşlarımız var. Çocuk ve Aile Sağlığı Merkezlerimiz var. Halk Eğitim Merkezlerimiz var. Gençlik Merkezlerimiz var. Buralarda bağlama, voleybol, basketbol, tenise gibi spor aktivitelerini destekliyoruz. Yaz aylarında, yaz kursları, yaz kampları yapıyoruz. Genç Spor İl Müdürlüğü’nün önemli çalışmaları var. Batman, Türkiye’de en genç, en güzel spor tesislerine sahip il. Bu tesisler kullanıma açık. Hasankeyf’in su tutmasından sonra da aktivitelere yoğunlaşacağız. Batman, sosyal hayata doyacak”
-Batman’da okuma hakları elinden alınan ve zorla çalıştırılan çocuklar var. Bunları topluma, eğitim hayatına nasıl kazandırabilirsiniz?
ŞAHİN - “Anayasa’ya göre bu suçtur. İlan ediyorum, emeği sömürülen ve zorla çalıştırılan varsa, gazeteniz aracılığıyla bize haber versinler. Gereğini en sert şekilde yaparız. Sokakta mendil satan, dilencilik yapan, araba camlarını silen çocuk ve yetişkinler için de projeler yürütülüyor. Bu projenin bir ucunda belediye, diğer ucunda valilik var. Basın Kuruluşları da bu projeye yardımcı oluyor. Proje, başarıyla devam ediyor. Dilenciler büyük oranda azaldı”
KIZ ÇOCUKLARI İÇİN İMKANLARIMIZI SUNMAYA HAZIRIZ
-Batman’ın köylerinde, okutulmayan kız çocukları var. Onlar için ne yapılabilir?
ŞAHİN - “Batman’da barınma yurtları ve kız yurtları var. İlkokul olmayan köy yok. Ortaokul ve Lise için de öğrencileri okullara taşıyoruz. Mesafeler uzak geliyorsa, Batman’daki kız yurtlarında çocuklarımıza her türlü maddi/manevi desteği vermeye hazırız. Yeter ki aileler duyarlı olsun”
İŞİN EKONOMİK KISMI İLE İLGİLİYİM
“Batmanlı kadınların ev ekonomisine katkı sunabileceği, sera, tavuk, el işi yapım ve satımı gibi imkanlar sunmayı düşünüyor musunuz?”
ŞAHİN - “Bu şekilde ADEM ve ÇATOM’lar var. Bunlar, kadınların, ev ekonomisine katkıda bulunması için yapıldı. Bunun geliştirilmesi için çaba gösteriyoruz. Kadınlar için eğitimler düzenleniyor. Ben de biraz işin ekonomik boyutuyla ilgileniyorum. Takı tasarım, el işi konusunda projelerimiz var. Bunları başarırsak, ekonomik yönden katkı sağlamış olacağız”
BAĞIMLILIKLA MÜCADELE TESİSİ HAZIRLIYORUZ
-Batman’da uyuşturucu madde bağımlıları var. Bu konu ile ilgili düşünceleriniz neler?
ŞAHİN - “Bu söylediğiniz, çok zor bir konu. Olayın birçok boyutu var. Psikolojik boyutu, suç boyutu, sosyal boyutu, işsizlik ve parçalanmış aile boyutu var. Elimizden geleni yapıyoruz. Yakında Yeşilay’ı da işin içine katarak, bağımlılıkla mücadele tesisi açacağız. Bina hazırlayacağız, personel alacağız. Uyuşturucu satanlarla da savaşıyoruz. Aileler de çocuklarına sahip çıkmalı. Uyuşturucu, çağın vebası. Bundan kurtulabilen ülkeler yok. Bir tek gram uyuşturucuya idam cezası veren İran, Irak dahi tamamen kurtulabilmiş değil”
“İŞ İMKÂNLARI AĞLAMAK, BİZİM GÖREVİMİZ”
-İşsizlik oranımız çok yüksek. Kahveler tıklım tıklım. Bu konuda ne yapabilirsiniz?
ŞAHİN - “Benim en çok ilgilendiğim konulardan biri bu. Organize Sanayiyi büyüteceğiz. 630 dönümü yeniledik, 300 dönüm ilave edeceğiz. Yeni fabrikalar açılacak. 3–4 Bin kişi istihdam edilecek. Tekstil Atölyeleri de düşünüyoruz. Devletin destekleri var. İşçinin 3 aylık maaşını ve sigortasını devlet ödüyor, işverene destek veriliyor. Meslek edindirme kursları açıyoruz. Batman’ın nüfusu Türkiye’de 36. sırada fakat genç nüfusta 10. sırada. Çok büyük bir genç nüfusa sahibiz. Bunlara iş imkânı sağlamak da görevimiz”
AHMET GÜNEŞTEKİN MÜZESİ, MEGA PROJEMİZ OLACAK
-Ahmet Güneştekin Sanat Müzesi’ni açacaksınız. Peki, başka projeleriniz olacak mı?
ŞAHİN - “Ahmet Güneştekin Modern Sanatlar Müzesi, yapmayı düşündüğümüz mega projelerden biri. Başarabilirsek Batman, bir sanat şehri olacak. Bir diğer projemiz de Petrol Gelişim Müzesi. Çok önemli projelerimizden biri de Batman Çayı Rekreasyon Alanı Projesi. Batman Çayının çok önemli bir alanını düzenleyeceğiz, Batmanlıların hizmetine sunacağımız, millet bahçesi haline getireceğiz. Hasankeyf ile ilgili projelerimiz de var”
Bana bu imkanı verdiğiniz için kendim ve gazetem adına teşekkür ederim.
Ben teşekkür ederim. Şimdiden iyi bayramlar...