VERTİGO NEDİR, NASIL TEDAVİ EDİLİR?

VERTİGO NEDİR, NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Medikal Park Hastanesi’nde görevli Nöroloji Uzm. Dr. M. Nuri Aydın, baş dönmesi (vertigo ) konusunda önemli bilgiler paylaştı.

Uzm. Dr. Aydın “Vertigo, baş dönmesi kelimesinin tıbbi terminolojideki karşılığıdır. Bu nedenle bir hastalık değil, aslında bir belirtidir. Sıklıkla hastaların kendini kötü hissetme, dengesizlik veya bulantı hissini baş dönmesi olarak tanımlamalarına rağmen aslında bunlar tıbbi anlamda vertigo değildir. Baş dönmesinin iç kulakla ilgili hastalıklar, beyin hastalıkları ve psikojen nedenler olmak üzere üç nedeni vardır. İç kulakla ilgili sebeplerin başında benign paroksismal pozisyonel vertigo gelir. Bunu vestibüler nörinit ve meniere sendromu takip eder. Beyin hastalıkları arasında beyin damar tıkanıklıkları, beyin sapındaki iltihabi hastalıklar, multipl skleroz, tümörler de baş dönmesi yakınmasına sebep olabilir” dedi.
İÇ KULAK KRİSTALLERİNE BAĞLI BAŞ DÖNMESİ NEDİR?
Bu hastalığın, iç kulak içinde sıvı ile dolu kanallar içinde oluşan kristallerin başın hareketi ile yer değiştirmesine bağlı olarak geliştiğini belirten Uzm. Dr. Aydın “Bu durumda hastalar sıklıkla sabah ilk kalktıkları sırada baş hareketi ile şiddetli baş dönmesi hissederler. Baş dönmesinin şiddetine göre bulantı ve kusma da olabilir. Baş dönmesi hareketsiz kalarak ortadan kaldırılabilir. Muayenede başın hızlı hareketi ile ortaya çıkan istemsiz göz hareketleri ile tanı konur. Tedavisi başın hasta kanala göre değişen özel hareketleri ile yapılan manevralar ile yapılır. İlaç tedavisi uygun şekilde manevra yapılan hastalarda yakınmaların hızlıca ortadan kalkması nedeni ile zorunlu değildir. Bazı hastalarda tekrar manevra yapmak gerekebilir. Hastaların bir kısmında oluşan kristaller de zaman içinde tekrar ortaya çıkabilir” dedi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...