2. Uluslararası Batman Sempozyumu üzerine birkaç söz
- 26-04-2024 00:01
- 29-04-2024 19:59
- 2924
2022 yılında büyük bir başarıyla icra edilen sempozyumun ardından önümüzdeki ay içinde Batman Üniversitesi tarafından Uluslararası Batman Sempozyumu’nun ikincisi düzenlenecek.
Batman’ın temel alındığı multidisipliner bir sempozyum olan 2. Uluslararası Batman Sempozyumu, “Kültür, Şehir, Gelişme” ana temaları etrafında Batman’ın il oluşunun 34. yıl dönümüne isabet ediyor.
Türkiye’nin dört bir yanında bulunan bilin insanları, 16 Mayıs 2024 Perşembe günü açılışı yapılacak sempozyuma hâlihazırda hatırı sayılır bir ilgi gösteriyor. 2022 yılının 28-29 Eylül günlerinde sahne alan I. Uluslararası Batman Sempozyumu’nun açık faydaları ve Prof. Dr. Ruşen Keleş gibi duayen hocaların katılımının ardından önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek bu sempozyumda da alanında yetkin isimlerin kentimize önemli katkılar sunması bekleniyor.
Bu bağlamda bu yıl yapılacak olan sempozyuma katılım için 1 Mayıs 2024 son tarih olarak belirlendi. Araştırmacılar bu tarihe kadar Türkçe ve İngilizce bildiri özetlerini sempozyum sekreteryasına ulaştıracak.
Batman Üniversitesinin kentle ilgili çalışmaları özellikle gönüllülük esasına dayanıyor. Yeri gelmişken çalışmada yer alacak bilim insanlarını kentimizle ilgili duyarlılıkları için tebrik etmek gerekiyor.
Sempozyum çağrısı, daha önce Batman’la ilgili çalışması olan veya çalışma yapması beklenen bütün araştırmacılara “Davet Mektubu” adı altında gönderildi, ülkemizin dört bir yanında yer alan Üniversite Rektörlüklerine, ilimizin bulunan kurum ve kuruluşlara bildirildi. Bu davet mektubunda “Batman, petrolün bulunup işlenmesiyle kısa sürede metropol olma sınırlarına erişen bir kent geçmişine sahiptir. Bölgesel dinamizmin öteden beri merkezinde bulunan ve coğrafi olarak tarih boyunca bir geçiş sahası olma özelliğini koruyan Batman, Anadolu’daki farklı çevresel, sosyal ve siyasi gelişmelere sahne olmuştur. Bu özellikler sayesinde Batman’da köklü bir tarihsel, kültürel ve ekonomik yapı ortaya çıkmıştır. Günümüzde harekete geçirilmeye çalışılan potansiyeli ile yerelden ulusal ve uluslararası arenaya açılım yapan Batman; bilim, eğitim, sağlık, sanat, spor, kültür, ekonomi ve turizm alanlarıyla adından sıkça söz edilen iller arasında yerini alma yolunda hızla ilerlemektedir. Batman Üniversitesinin ev sahipliğinde; Batman'ın il oluşunun 34. yıl dönümü olan 16 Mayıs 2024 tarihlerinde gerçekleştirilmesi planlanan “'2. Uluslararası Batman Sempozyumu” kentin hedeflerine ulaşması açısından önemli katkılar sağlayacaktır. “Şehir, Kültür ve Gelişim” temasıyla düzenlenecek olan “2. Uluslararası Batman Sempozyumu”nun temel amacı, Batman’ın dününü, bugününü ve yarınını akademik olarak ele almak; bu sayede Batman’a ait köklü tarihi, coğrafi, sanatsal, ekonomik, dini, sosyal, kültürel ve folklorik değerleri ortaya çıkarmaktır. Bu sempozyum, Batman ili üzerine akademik çalışmalar yürüten araştırmacılar arasında bilgi alışverişi sağlayarak iş birliği ve dayanışmayı artıracaktır.” ifadelerine yer verildi.
Yanı sıra sempozyumun web sayfasında Batman’la ilgili güzel bir tanıtım yazısı kaleme alındı: “Batman, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en tanınmış illerinden biridir. Petrol endüstrisi, bölgeye büyük oranda sosyal, siyasi ve ekonomik gelişme getirmiştir. 1940’lı yıllara kadar İluh adında küçük bir köy yerleşmesi iken, 1948 yılında iktisadi petrol üretiminin kesintisiz olarak başlamasından sonra Batman, hızlı bir gelişme ivmesi yakalamış ve 1957 yılında ilçe merkezi haline getirilmiştir. Nüfus bakımından da çok hızlı bir gelişmeye sahne olan Batman, bugün olduğu gibi 1990’lı yıllara kadar da devam ettirmiş ve bu nüfus artışı/büyüme sonucunda 16 Mayıs 1990 tarihinde, Türkiye’nin 72. ili olmayı hak etmiştir. Anadolu ile Mezopotamya uygarlıkları arasında önemli bir kavşak noktasında yer alan Batman ve çevresi; yoğun kültür varlıkları ile insanlık tarihi açısından büyük önem teşkil etmektedir. Batman ve çevresinin çok sayıda tarihi anıt, buluntu veya ören yeri barındırması, insanoğlunun bu coğrafyada yaşamak için oldukça elverişli bir ortam bulduğunu göstermektedir. Bu nedenle bölge, tarih boyunca kesintisiz olarak yoğun beşeri faaliyetlere ve önemli uygarlıkların varlığına sahne olmuştur. Nitekim Hasankeyf başta olmak üzere, Sason, Kozluk, Gercüş ve Beşiri ilçelerinde birçok tarihi eser bulunmaktadır. Batman-Diyarbakır il sınırında yer alan Malabadi Köprüsü, nehir üzerinde kurulan son derece ihtişamlı tarihi bir yapıdır. Perpira Köprüsü Roma-Sasani sınırında uzun süre hizmet vermiş olan ve geçmişi antik dönemlere kadar uzanan önemli anıtsal bir köprüdür. Kent merkezine yakın bir mevkide bulunan Mor Cyriacus Manastırı, bölgede yer alan seksene yakın kilise ve manastır içinde ayrıcalıklı bir konuma sahiptir. Batman sınırları içinde bulunan, Türkiye’nin önemli tarihi ve turistik destinasyonlardan biri olan Hasankeyf’in yerleşim tarihi günümüzden 14 bin yıl öncesine dayanan kadim bir şehirdir. Arapların, Emevilerin, Abbasilerin, Selçukluların, Moğolların ve Osmanlıların çok yönlü kültürel temellerine canlı bir kanıt olup geçmişten çok sayıda değerli kültür varlığına ev sahipliği yapmaktadır. Tarihi kalenin yanı sıra, Hasankeyf Müzesi, Zeynel Bey Türbesi ve Er-rızk Camii, Hasankeyf’teki ziyaret edilmesi gereken önemli mekânlar arasındadır. Batman ve çevresi, tarihsel ihtişamının yanı sıra doğal zenginliği ile ünlüdür. Batman yerleşim alanının Dicle Nehri’nin bir kolu olan Batman Çayı ile bitişik bir konuma sahip olması ve Ilısu Baraj Gölü nedeniyle ortaya çıkan doğal canlılık ve güzellikler, Batman’a aynı zamanda muhteşem doğal manzaralar kazandırmaktadır. Sason ilçesindeki Mereto Dağı, kentin güzel bir manzaraya sahip en yüksek noktasıdır. Batman ili, eklektik bir mutfağa sahip olup yöresel lezzetlerin de sunulduğu önemli bir gastronomi noktasıdır. Batman merkez ve ilçelerindeki çarşı ve mekânlarında sunulan eşsiz lezzetler, pazarlarda sunulan yöresel ürünler, el işçiliğine dayanan hediyelik eşyalar, Batman’ın en keyifli ve canlı unsurları arasındadır.”
“2. Uluslararası Batman Sempozyumu”, Batman odaklı olmak üzere arkeoloji, coğrafya, dil ve edebiyat, folklor, dini ve kültürel hayat, ekonomi, eğitim, kültür-sanat, politika, meşhur şahsiyetler, tarih, toplumsal yapı, güncel sorunlar, turizm, spor, sağlık, şehir ve mimari, biyoçeşitlilik, çevre, doğal zenginlikler-kaynaklar, enerji, madencilik, mühendislik, sanayi, tarım ve hayvancılık ana temaları etrafında düzenlenmesi planlanmaktadır. Sempozyuma katılım ücretsiz olup sunulan bildiriler ilgili hakem süreçleri tamamlandıktan sonra tam metin olarak yayımlanacaktır.
Dileyen okurlarım yanda parantez içinde verdiğim linkten sempozyum ana sayfasına ulaşabilir ve ilgili bilgileri daha detaylı edinebilir (https://batman.edu.tr/Birimler/ubs2024).
2. Uluslararası Batman Sempozyumu’nun Batman’ın gelecek projeksiyonunda önemli bir kilometre taşı olması temennisiyle…