ADALET VE LİYAKAT

ADALET VE LİYAKAT

Hz Ömer’in “Adalet Mülkün Temelidir” sözünü bilmeyen yoktur. Adaletin temel olduğu, esas alınması gerektiği bu sözden anlaşılmaktadır.

Bireyin vicdanında, Ailede, Toplumda ve Devlette Adalet olmazsa olmazdır. Bireyin vicdanında adalet mefhumu, bireyin insan olması için gereklidir.

Aile huzuru ve aile fertlerinin bir arada yaşaması için Adalet gereklidir. Toplumun refahı ve huzuru için de toplumun adaletle yönetilmesi gerekir.

Hz Ali’nin “Devletin Dini Adalettir” sözü de Devlet için esas olan ve Devleti ayakta tutan kaidenin Adalet olduğunu bildirmektedir.

Dolayısıyla Adalet her halükarda olması gereken ve kaybedildiğinde toplumu etkileyip toplumun huzurunu kaçıran bir etmendir.

O halde her ne olursa olsun Adaleti ayakta tutmamız, zulüm kime karşı ve kimden gelirse gelsin karşı durmamız gerekir.

Nitekim ayeti Kerimede’de; “Bir topluluğa olan kininiz sizi adaletsizliğe sevk etmesin” (Maide 8) denilmektedir.

Birine düşman olsanız, birisini sevmezseniz ve sizin aleyhinizde olsa dahi adalete gelince sapmamanız gerekir.

Maalesef biz bunu toplum olarak kaybettik. İşimize gelen şekilde, menfaatimiz olduğu ölçüde davranıyoruz.

Aleyhimizde olan bir durumu inkar ediyor, kabullenmiyoruz. Taraftarımız olan kişi haksızlık yaptığında bile onun lehine karar veriyoruz.

Adaletin tesisi için toplumda liyakatin de esas alınması gerekir. Oysa liyakati olmadığı halde yönetici olan birçok kişi görmekteyiz.

Kimi akrabasını, kimi eşini, kimi dostunu bir yerlere getirme peşindedir. Liyakatli olup olmadığına bakılmaksızın referans olunmaktadır.

Liyakatsiz yöneticiler çoğaldıkça uygun olmayan işler yapılmakta, işler aksamakta, insanlar mağdur olmaktadır.

Yönetimi ellerinde bulunduranlar haklı ya da haksız her uygulamayı yapmakta bir beis görmemektedir.

Liyakatsiz kişilerin hak edilmeyen yerlere getirilmesi karşısında;“Minareyi çalan hırsız kılıfı uydurur” misali kendilerince gerekçe sunarlar.

Peygamber efendimize(s.a.v) bir bedevi ; ”Kıyamet ne zaman?” diye sorar. Peygamber Efendimiz(s.a.v)ona “Liyakatsizler yönetici olduğu zaman” diye cevap verir.

Toplumumuzda liyakatsiz yöneticilerin artması bizim kıyametimizi getirmiştir.