AĞAÇ DİKEN ADAM
- 13-03-2023 01:03
- 18-03-2023 16:00
- 82
Jeana Diono 1895’te Fransa Monasque’ de doğdu. 1915’ te 1. Dünya savaşına katılan Diono, gördüğü vahşet ve yıkımdan çok etkilenip pasifist olur.
1919’da ilk kitabı “Colline” yayımlandı. İlk eserlerinde doğaya büyük bir önem verdi. Pasifist olmasından kaynaklı olarak 2. Dünya savaşı sırasında birkaç kez tutuklanır. Ama okumaktan ve yazmaktan asla vazgeçmez. Özellikle “direniş” fikri üzerinde eserler vermeye çalışır. 1970’te Fransa’da vefat eder.
Dünya çapında ses getirmiş, tartışmalar yaratmış ve yüzbinlerce okura ulaşmış olan “AĞAÇ DİKEN ADAM” Jeana Giono’ nun 1953’te Amerika’ da yayımlanan Reader’s Digest Dergisi’ nin duyurduğu “ Tanıdığım en olağanüstü karakter” teması için yazdığı bir öykü. 1987’de sinemaya uyarlanır. Pek çok ekolojik dergide yayımlanır.
Trees and life dergisinde de yayımlanan kitap; Danca, Fince, İsveççe, Norveççe, İngilizce, Almanca, Rusça, Çekçe, Macarca, İspanyolca, İtalyanca, Lehçe, Yiddişçe, Türkçe, Slav dili gibi pek çok dile çevrilir.
Giono, kitabı yazma amacını şöyle ifade eder: “ amacım ağaç sevgisini aşılamak , hatta özellikle(benim hayatta daima en sevdiğim düşüncelerden biri olan) ağaç dikmeyi sevdirmekti. ”(syf, 57)
Bu nedenle, eseri yayımlamak ve tercüme etmek isteyen herkese ücretsiz kullanım hakkı verir. Telif ücreti almayı reddeder. Ne kadar yüce bir amaç değil mi?
Kitap, olağanüstü bir karakter olan Elzeard Bouffier’ in hayat hikayesini işlemektedir.
Elzeard Bouffier,sessiz ve kendi halinde yaşayan biri. Yaşamının son otuz yılını çorak ve ıssız bir vadiyi ağaçlandırmaya, insanların yaşayabileceği bir cennete çevirmeye adar ve bunu başarır.
Bu eser, doğanın insan emeğini ziyadesiyle ödüllendirdiğinin en somut kanıtı.
DÜŞÜNCELERİMİZ, İKİ UCU KESKİN MIZRAK
Biz, insanlar yıkıcı ve yapıcı düşüncelere sahibiz. Her iki düşünceye de eşit mesafedeyiz. Ayrıca her iki düşünceyi güçlendirebilecek ve harekete geçirebilecek özelliklere de sahibiz.
Hangi düşüncemizi besleyip harekete geçirdiğimizdir, asıl önemli olan. 1. Dünya savaşında yıkıcı düşüncelerin acı verici sonuçlarını gören Giono, yapıcı düşüncelerini harekete geçiren, sabırla çalışan, insana ve doğaya faydalı olmaya çalışan Elzeard Bouffier ile tanıştırıyor, bizi.
KİTAPLARIN GÜCÜ
Yazarın hiçbir telif ücreti almadan dünyanın dört bir tarafından insanlara armağan ettiği bu nadide eseri, her devlet çoğaltıp ücretsiz bir şekilde kendi vatandaşına dağıtsa ne güzel olur değil mi?
Yeşil ve orman alanlarının otel ve diğer yapı çalışmalarına kurban edilmesiyle git gide yaşam alanlarımız betonla kaplanmaya başlandı. insanlar doğaya ve çevreye acımasız yüzünü gösterircesine çevreyi kirletmeye, sulara zehir katmaya, ağaçları kesmeye, soluduğumuz havayı kirletmeye devam ediyorlar.
Bu sebeple doğa sevgisinin, doğa bilincinin hayati bir mesele olduğuna inanıyor ve eğitim konusu olduğunu düşünüyorum. Öğrencilerde doğa sevgisini oluşturmak için bu eserin ücretsiz olarak dağıtılması gerektiğine inanıyorum. Çünkü okuyarak bilinçlenmek önemlidir. Okumanın gücüne hep güvenmişimdir.
Bence anne, baba, memur, siyasetçi, öğretmen, öğrenci… yediden yetmişe herkesin okuması gereken bir eser. Lütfen okuyun ve okutturun. Doğayla, kitapla ve sevgiyle kalın.
İyi okumalar…
Not: Pasifizm, uyuşmazlıkların çözümü ya da çıkar sağlama aracı olarak savaşa ve şiddete karşı olmak demektir.