ANIZ SEZONU AÇILDI
- 23-06-2014 22:02
- 118
Nihayet sezonu açtı anız yangınları, kapı pencerelerinizi kapatın, içeride pişme pahasına da olsa aman siz siz olun sakın açık bırakmayın hiçbir yeri.
Batman’da her mevsime özgü türlü sorunlar mevcut.
Sorunların kimileri, mesela elektrik kesintileri gibi, mevsimler üstü olsa da kimileri mevsime özgü bir bela şeklinde düşer önümüze.
Her yaz başlangıcında özellikle gecenin zifiri karanlığında Batman’ın çevresinde, bazen de şehir merkezinde umarsız ve düşüncesiz çiftçilerin sorumlusu olduğu anız yangınları yaza özgü ve sonuçları facialara gebe bir problemdir.
Daha önce belirttiğim üzere çaba ve çalışmalarıyla Batman’ın sayılı örnek derneklerinden biri olan Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Recep Kavuş’un bir açıklaması oldu. Gazetelerde habere konu olan açıklamada Kavuş, devlet kurumlarının anız yangınları konusunda sorumluluklarını yerine getirmediğini öne sürdü.
Kavuş, açıklamasında haksız da değil, bahse konu kurumların ne yapıp ne ettiğini bilmiyorum ama her gece anız yangınlarını görüp de denetimden sorumlu kurumların üstlerine düşeni yaptığını düşünemeyiz herhalde.
Bu ilk kez karşılaştığımız bir sorun değilse eğer, her sene aynı dönemlerde bu sorun ve sonuçlarına muhattap kalıyorsak. Bu, o kurumların sorumsuzluğun en büyük delili değil midir?
İşin daha komik boyutu ise İl Özel İdaresi, Belediye, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü ve güvenlik birimlerinin katıldığı bir toplantıda anız yangınlarının ele alınmış ve bu konunun birincil elden takipçisi iki derneğin toplantıya dahi çağrılmamış görüşlerine başvurulmamış olmasıdır. Toplantıya Çevre Gönüllüleri Derneği ve Çiftçiler Derneğinin çağrılmayıp görüşlerine başvurulmamış olması yukarıda ismi zikredilen kurumların aslında soruna ne düzeyde bir ciddiyet(sizlik)le eğildiklerinin göstergesidir.
Sorunun çözümü isteniyorsa bir yandan Çevre Gönüllüleri Derneğinin görüşlerine başvurulmalı ve bu görüşler doğrultusunda, toplantıya çağrılmamış diğer bir dernek olan Çiftçiler Derneği üzerinden çiftçilere ulaşılarak anız yangınlarının zararları ve tehlikeleriyle ilgili uyarılar ya da yaptırımların ne olduğu anlatılmalı.
Ama yok her zaman alışılageldiği üzere kurumlar toplanır kağıt üstünde belirlenmiş gündemler tartışılır söz konusu gündemlerin ya da sorunların tarafları çağrılmaz görüşlerine başvurulmaz ve belirlenecek sözde çözümler yine kağıt üstünde unutulur. Aksini iddia edenlere yıllardır böyle bariz ve çözümü basit bir sorunun neden çözülemediğini sorarım ki bu toplantılar ilk kez yapılmıyor.
Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Recep Kavuş, anız yangınlarının önlenmesi için 11 madde ile çözüm önerilerinde bulunduğundan bahsetmiş ki bahse konu çözümlerden biri de Tarım Müdürlüğünün elinde atıl durumla bekletilen sap toplama makineleriyle anızlardan yakmadan kurtulmaları yönünde çiftçilere yardımcı olunabileceğidir. Çiftçilerin anız yangınlarının zararlarına karşı bilinçlendirmesi için yeterli uzman ve materyal bulunmasına rağmen gerekli çalışmaların yapılmadığını belirten Kavuş’un ve Çevre Gönüllüleri Derneğinin 11 maddeden oluşan önerileri dikkate alınmalı derim.