AŞIRANA DEĞİL ÇALIŞANA DESTEK
- 07-08-2016 18:48
- 120
KOSGEB hepimizin malumu “memleketi girişimciyle doldurdu” diyordum.
Haksız da değilmişim.
KOSGEB yani Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı şimdiye dek sadece Batman’da yaklaşık 5 bin kişiye serbest girişimci sertifikası vermiş.
Bunlardan 614’ü heybesindekileri kafasındaki iş planı ile birlikte destek için KOSGEB’e sunmuş sadece 4’ü talep ettiği desteği almayıp tam 610 kişisi destekleme ile hibe ve faizsiz krediden yararlanmış.
Elbette ki 5 binin hepsi aldığı o girişimcilik eğitimini iş hayatında üretime dönüştürsün isteriz. Ama gerçekçi olmak lazım 610 kişi bile ciddi bir başarıdır.
Parasal olarak vatandaşın ve dolayısıyla memleketin kasasına 6 milyon lira para katmış.
Bu çalışmayı takdir etmemek içten bile değil. Ve bu yalnızca Girişimcilik Destek Programına dair veriler.
Diğer çalışma ve destekleri de zikretmeye lüzum dahi görmüyorum.
Evren Arıkan KOSGEB Batman İl Müdürü konuğumuzdu.
Uzunca bir aradan sonra devam ettiğimiz Cumartesi Buluşmaları kapsamında Enver Bey’le bir araya geldik.
Çalışmaları ile adını sıkça duyduğumuz bir isim Evren Bey.
Batman’da kafasında gerçek anlamda bir iş planı olan birçok girişimci ve esnafın kapısını çaldığı ve çayını içtiği bir hemşerimiz.
Daha önce de adını sıkça duyduğumuz bir isim Evren Bey ve güzel haberlerini okuduğumuz bir kurum KOSGEB.
2007’de temsilcilik olarak başlayıp 2011’de müdürlüğe dönüşen bu kurumu kurulduğu günden bugüne kadar temsil eden ve yöneten Evren Beyle konuşurken ilk dikkatimi çeken detay, kendine dönük özgüveni idi.
Bir kurum müdürü böylesi bir özgüveni nereden alır diye sorarsanız elbette ki başında bulunduğu kurumun ürettiklerinden derim.
Batman’da küçük ve orta ölçekli 3 bin üyeleri olduğunu söyleyen Evren Bey desteklerinin niteliğinden ve o desteklerin nasıl alınabileceğinden bahsediyor bize.
Hiç de zor değilmiş. KOSGEB, birçok hibe ve destek programının aksine çok da zor olmayan, koşulları karşıladığınızda ve samimiyetle biraz da kendi cebinizden koyduğunuzda hem size planlı programlı iş kurup yönetmesini öğretiyor, hem de erkeklerde yüzde 70, kadınlarda yüzde 90’a varan karşılıksız finans yardımında bulunuyor.
Artık geriye dürüstlükle çalışmak kalıyor ki çok güzel örneklerini etrafınıza baktığınızda görebilirsiniz.
KOSGEB desteklerinden yararlanmak çok kolay dediğime bakmayın, öyle hinlikle, hileyle para hortumlamak niyetinde olanlar da muhakkak olmuş ve olacaktır da.
Bunun önlemini almak da gerekir ki destekler yerini bulsun gerçek sahibine ulaşsın.
Evren Bey, Batmanlı girişimciler desteklerden yararlanabilsin diye kurumun uzmanları ve şahsı dahil hiçbir yardımdan geri durmuyor.
Memleketin kasasına 3 kuruş daha girsin diye çalışıyor ona şüphe yok.
Yalnız böylesine önemli bir kurumun sadece 2 uzman kadrosuna sahip olması maalesef en büyük eksikliği.
566 binlik nüfusuyla bütün bir Batman’a iki uzmanla yetişebilmek mümkün değil.
Uzman sayısı 2 değil de 8 ya da 10 olsaydı hiç kuşkusuz aldığı girişimcilik sertifikasıyla kafasındaki iş planını hayata geçirmek için bekleyen yüzlerce insana daha çok uzman desteği sağlanabilecekti.
Ve o zaman KOSGEB’e 614 değil bini iki bini bulan proje sunulabilecek ve bunların birçoğu hibe desteğiyle Batman’ın ekonomisine katkıda bulunacak bir nebze olsun işsizliği azaltabilecekti.
Enver Bey Batman’da 10 bine yakın KOBİ olduğundan bahsediyor ve bunlardan sadece 3 bininin KOSGEB’e kayıtlı olması ciddi bir eksiklik.
Oysaki KOBİ’lerin hepsine ulaşılabilmiş olsaydı belki de bugün Batman esnafı daha kurumsal bir çalışma yapısına kavuşur ve kayıt dışılık azalarak özellikle çalışanların birçoğu mahrum edildiği haklarına kavuşurdu.
Öte yandan bu ilişki işverene de çeşitli desteklerden yararlanmanın kapısını açardı ki KOSGEB’in temelde yaptığı çalışma bunu kapsıyor.
Peki, bu sonuca ulaşmak için sizce kaç uzman ve personele ihtiyaç vardır?
KOSGEB’in tek tek ne tür destekler sağladığını burada yazmaya lüzum görmüyorum ki bunları zaten haberimizin içeriğinden okuyacaksınız.
Ama bu desteklerden esnafı yararlandırmaya çalışan bir idareci olduğu hususunda Evren Beyin hakkını teslim etmem gerekiyor.
15 Temmuzda darbe girişiminde bulunan FETÖ’ye dönük soruşturmadan etkilenip etkilenmediklerini soruyorum.
17 – 25 Aralık operasyonunun sonrasında birçok kurumda yapılan denetimler kapsamında kurumlarından 12 projeye verdikleri desteğin incelendiğini ve alınlarının akıyla denetimi geçtiklerini ifade ediyor Evren Bey.
Çalıp da aşırana değil çalışana destek veriyor.
Kendinden emin bir şekilde çalışmalarından ve yaptıklarından bahseden Evren Beyin gelinen noktada desteklenmesi ve kurumunun uzman ve iş gücü sayısının artırılması gerektiğini düşünüyorum ki Batman’daki KOBİ’lere sağladıkları destek ve yardımlar daha artsın.
Evren Bey’den Batmanlı girişimcinin profilini tanımlamasını istediğimde.
“Cesaretli” diyor ve ekliyor “bölgemizde ve ilimizde yaşanan olumsuz süreçlerden etkilenmiyor ve çalışmaktan, iş kurmaktan çekinmiyor” diyor.
Bugüne değin Batmanlı girişimci ile ilgili duyduğum en umut verici ifade bu dersem yeridir.
Bu profilin oluşmasında her kimin biraz olsun katkısı var ise takdiri hak ediyor ki Evren Bey bunlardan biri.