Balkan izlenimleri-4

Ekrem Işık
Ekrem Işık
Balkan izlenimleri-4
29-08-2024

Balkan turunda gezeceğimiz son Ülke olan Kuzey Makedonya’ya nihayet eriştik.

Esasında Kuzey Makedonya ismi Makedonya olacakmış.

Ancak, Yunanistan Makedonya’nın kendi toprakları içerisinde yer aldığı itirazları ve Makedonya isminin kendine ait olduğunu ileri sürmesi yüzünden coğrafyaya Kuzey Makedonya ismi verilmiş.

Kuzey Makedonya’da Müslüman nüfus yanında Hırvatlar ve Ortodokslar da yaşamaktadır. Müslümanlar arasında Türklerin etkinliği hissedilmektedir.

Kuzey Makedonya’da ilk uğradığımız Şehir Ohri oldu. Ohri, tarihi ve turistik bir şehir. Aynı zamanda çok güzel ve temiz bir gölü bulunmaktadır.

Ohri’de tarihi mekân gezisi yaptıktan sonra Gölün sakin bir yerine gidip yüzme fırsatı elde ettik. Su temiz ve ılık idi.

Ohri’de birkaç cami gördük. Merkezde bulunan camide dikkatimizi çeken bir şey oldu. Bahçedeki şadırvanda temiz havlular küçük sepetlere el ve ayak kurulamak için bırakılmıştı.

Abdest alanlar abdest sonrasında ellerini ve ayaklarını kuruluyor sonrasında kullanılmış havluyu kirli sepetine atıyorlardı.

Bu durumu takdir edip takdirimizi cami İmamına ilettik. Cami İmamı elinde şu anda böyle bir imkân olduğunu imkân olsaydı bahçeye çocuk parkı da yapacağını söyledi.

Ohri’de Türk mekânları çoğunlukta idi. Demleme çay içebileceğiniz çay ocakları, Türkiye usulü yemekler sıkça karşılaşabileceğiniz mekânlardır.

Rehberimizin tavsiye ettiği yerler arasında bulunan Salim Usta’ya gidip Çömlekte Kuru fasulye yedikten sonra karşıdaki İstanbul çay evinde Türk çayı içtik.

Ohri’de ekstra tur kapsamında bir saatlik tekne turu yaptık. Göl kenarında dağ ve bayır;yeşil alanlar ile kaplıydı. Bizde bolca resim ve video çektik.

Ohri’den sonra son durağımız olan Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’e geldik. Üsküp tam olarak Heykeller Şehri’ne dönüşmüş.

Son yıllarda birçok heykel dikilmiş. Makedonya kurucusu Büyük İskender’in heykelinden tutun da Büyük İskender’in babasına kadar birçok heykel mevcuttur.

Kuzey Makedonya’da Türkler de birçok yatırım yapmış ve halen yapmaktadır. Limak Holding’in yaptığı binaları ve  Alışveriş merkezini  gördük ve duyduk.

Kuzey Makedonya ‘da diğer birçok Balkan şehrinde olduğu gibi şehrin ayrı kültür ve inançlarının fiziksel olarak bölünmesine bizzat şahit olduk.

Müslümanların yaşadığı görece daha eski daha bakımsız bölge ile Hırvatların yaşadığı daha yeni ve daha modern bölge ikiye ayrılmıştı.

Ancak daha yeni yerde de Türklerin açtığı mekânlar vardır. Eski bölgede köfte yedikten sonra Yeni bölgede Türk mekânında çay ve kahve içtik.

Üsküp’te kaldığımız ve gezdiğimiz gün de sıcak bir gün idi. Üsküp’te gezdiğimiz gün son gün olduğu için gezmekten yorulmuş idik. Artık Türkiye’ye dönmek için saatler kalmıştı ve nihayet Havaalanında işlemlerimizde bittikten sonra Türkiye’ye dönüş uçağına bindik.

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?