BAŞKANLIK SİSTEMİ

Gazeteler ve internet paylaşımlarına bakıldığında Cumhurbaşkanlığı başdanışmanlarından oluşan üç kişilik heyet "başkanlık sisteminin gidişatı ve ekonomik durum" hakkında bilgilendirmelerde bulunmak, görüş ve önerileri dinlemek üzere Diyarbakır’a gelmişlerdir.
Yine edindiğimiz bilgiler göre Bağlar Belediye başkanlığı himayesinde Radison otelde 40'a yakın STK’larla bir toplantı yapılmıştır.
İktidarın günümüze kadar Diyarbakır’da yaptığı tüm toplantılarda hemen hemen aynı kişi ve STK’ları davet etmiştir. 
Ezberlenmiş söz ve temmeniden öteye geçmeyen "dostlar alışverişten görsün" misali toplantılardan biri İnşaallah olmamıştır.
Başkanlık sistemi, bu sistemi savunan, destek verenlerle beraber bu sistemin yanlış olduğunu ülke gerçekleri ile örtüşmediğini söyleyenleri de davet edip dinlemek daha doğru olurdu.
Başkanlık sisteminin yanlış olduğunu, bunun yerine güçlü parlamenter sistemin ve tam demokrasinin daha iyi olacağını savunmuş/savunacak biriyim.
Bizleri bir yazar olarak davet etmeseler de görüşümüzü yine de sizlerle paylaşayım.
1-Yüz işi bir kişinin idaresine vermek veya Yüz işi yüz kişinin idaresine vermek mi doğru?
Yüz işi bir kişinin idaresine verdiğin zaman o kişinin hatası yüz işi bozar. Ancak yüz işi yüz kişiye versen her hata yüzde biri etkiler.
Ülke idaresi yüzden fazla işi kapsar.
2-Atamalarla göreve başlayan bakanlar siyasi sorumlulukları olmadığı gibi, onlara bağlı kürüm ve kuruluşlar da sıkıntılar olacaktır. Ak Partili milletvekillerin bile dile getirdiği sıkıntılar bunun delilidir.
3-Gensorunun (daha önce pek etkili değildi ancak varlığı öneli idi) kaldırılmasıyla denge ve denetlemenin olmaması.
Dünyanın süper gücü ABD de bile denge ve denetlere vardır.
Hz. Ömer(ra): "yanlış yaparsam ne yaparsınız?" sorusuna sahabe "seni kılıcımızla düzeltiriz" demiş ve Hz. Ömer(ra) secdeye giderek Allah'a şükür etmiştir. 
Nitekim kadınlar hakkında verdiği fetvaya itiraz eden kadını haklı bulmuş ve minbere çıkarak "Ömer yanıldı kadın doğru söyledi" demiş yanlış kararını düzeltmiştir.
4- Kur'an'da Şura adı ile bir sürenin olması dinimizin istişareye ne kadar önem verdiği bir gerçektir.
Gelişmiş tüm ülkelerde meclis, denetleme görevini yapmakta, hükümetin karar vermesinde etkili olmaktalar.
Dinimiz İslam ve onun Peygamberi Hz. Muhammed Mustafa sallahu aleyhi ve sellem vahyin dışında tüm işleri istişareyle yapmış ve alınan kararlara uymuştur.
Uhud harbinde hoşuna gitmediği halde gençlerin ısrarı ile alınan karara uymuştur. (Durumun farkına varan gençler her ne kadar fikrinden vaz geçmişlerse de karar değişmemiştir.)
5-Ülkemizdeki başkanlık sistemi hesap vermek çok zor (400 Mv.) hatta imkânsız olmuştur.
İnsanlar fani ülke ise bakidir.
ABD başkanı hesap verme ve azil ile karşı karşıya kalabilmektedir.
Hz. Ali(ra), Selahaddin-i Eyubi, Fatih Sultan Mehmet... sorguya çekilip hesap verdikleri bir gerçektir.
...
İşin hangi boyutunu ele alırsa alınsın Başkanlık sistemi doğru bir idare şekli değildir.
Gönül isterki Diyarbakır’da STK'larla toplantılar yapıldığı zaman hazır listeye yeni eklemeler yapılarak farklı ses ve simalarda çağırılsın.
Selam ve dua ile.