Batman’da 15 Temmuz akşamı ve sonrası

Recep Kavuş
Recep Kavuş
Batman’da 15 Temmuz akşamı ve sonrası
14-07-2024

Fethullahçılar‘ın 15 Temmuz 2016’da darbe girişiminde bulunmasının üzerinden 8 yıl geçti.

Türkiye’de o gece yaşanan olaylarda aralarında darbe girişiminde bulunanlar dahil 300’den fazla kişi hayatını kaybetti, Bin 491 kişi yaralandı, ardından ülke genelinde olağanüstü  hal )OHAL) ilan edildi.

Darbeyi biz de herkes gibi televizyonlardan öğrendik.

Darbe girişiminde bulunanların, askeri kışlalar, valilikler ve emniyet müdürlüklerini bastığı yönünde haberler yer alıyordu.

Evimiz, Batman’da valilik ve emniyet müdürlüğüne yakın bir mesafede olduğu için kısa süre içerisinde valilik kavşağındaydım.

O anda Batman’da olağanüstü bir durum göze çarpmıyordu.

Birkaç polis arabasının rutin devriyeleri dışında bir hareketlilik yoktu.

Birkaç dakika sonra aralarında Batmanda faaliyet gösteren Fethullahçı simaların da yer aldığı ve Türkiye bayrağı taşıyan kalabalık gruplar oluştu.

O kalabalık içerisinde sloganlar yükseldi.

Gruplar, AK Parti İl Binası önünde ve valilik kavşağında toplanmaya başladı.

Sabaha kadar bu kalabalık dağılmadı.

Batmanda Fethullahçılar çok örgütlü ve güçlü olmasına rağmen, darbe kalkışmasının en başarısız olduğu şehirlerden biri Batman oldu.

Askeri kışlada o gece birliklerin emir komutasını ele geçirme çabasının başarısızlıkla sonuçlandığını sonradan duyduk.

Türkiye’nin bir çok şehrinde tank, top ve uçakların da dahil olduğu çatışma görüntüleri gelirken, Batmanda darbeciler kışladan bile çıkmayı başaramamıştı.

Darbe girişimi sonrasında bir hafta boyunca valilik kavşağında sabahlara kadar etkinlikler düzenlenerek demokrasi nöbeti tutuldu.

Darbeden önce Batman’da özellikle kamu kurumları üzerinde tahakküm kuran ve eğitim alanında güçlü bir altyapıya sahip olan Fethullahçıların çoğu, bir anda sırra kıdem bastı.

Batman'da darbeye karşı demokrasi nöbetlerinin koordinasyonunu sağlamak üzere yetkilendirilmiş vali yardımcısının da aralarında bulunduğu bazı üst düzey kamu çalışanları tutuklandı.

Batman’da banka şubeleri, birçok kurs, yurt, okullar, binalar, öğrenci evleri ve diğer yatırımlar ise ortada kaldı.

Fethullahçıların varlıklarına devlet el koydu.

Şahıs mallarını ise bir yolunu bulan ya da önce yetişenler kaptı.

Fethullahçıların güçlü olduğu Batmanda yapılanmanın asıl koordinatörleri ve elebaşlarından daha çok, angarya işlerde çalışanlar tutuklandı.

Liderleri ve öncülerinden bir kaçı gözaltına alınıp tutuklandıysa da etkin pişmanlık veya bir yolunu bularak serbest kaldı.

İhale veya resmi iş ve işlemler için FETO’ya ait bankalarda hesap açmak zorunda kalan birçok iş insanı ve kamu çalışanı ise büyük mağduriyetler yaşadı.

15 Temmuz’dan önce Fethullahçılara biat etmeyen ve hatta engel olan birçok Batmanlı esnaf, siyasetçi, kamu çalışan, eğitimci ve dindar insana zulüm ve haksızlık yapıldı.

Kendilerinden olmayan ve kendilerine boyun eğmeyenin ticari hayatını bitirdiler.

Kumpaslarla bir çok insanı cezaevlerine attırdılar.

Batman halkına zülüm yapan FETO'cuların çoğu darbeden sonra cezasız kaldı.

OHAL yasaları ve KHK’lar kapsamında, FETO ile hiç ilişkisi olmayan hatta FETO mağduru bir çok gazete, radyo ve TV kapatıldı.

Bir çok kamu emekçisi, daha önce çoğu Fethullahçılar tarafından oluşturulan suç dosyaları kapsamında terörle bağlantılı denilerek kamudan ihraç edildi.

Darbeden önce de Batman’da  FETÖ’den dolayı bir hak gaspı ve zülüm vardı.

Tüm işe alımlar, üniversite sınavlar, görevde yükselmeler ve kamu ihalelerine fesat karıştıran, kurdukları kumpaslarla kendinden olmayanları cezaevine attıran FETÖ’cülerin çoğu cezasız kalırken, darbeden sonra da ülkeyi karıştırmak için kurdukları kumpaslar yüzünden bir çok kişi mağdur edildi.

OHAL sürecinde çok kişi belki de daha önce FETO mensuplarınca hazırlanan dosyalar yüzünden yargılanıp cezalar yedi, işlerinden olanlar oldu.

Başarısız darbe girişimi sonrası yıllarca Batman'da FETÖ’yü örgütleyen ve finans kaynağı sağlayanların cezalandırılması beklenirken; FETÖ ile hiçbir bağlantısı olmayan hatta karşı duran bazı kişilere fatura kesildi.

Bu nedenle hem darbe öncesi hem darbe sonrası Fethullahçılar, Batmanlılar büyük bir zarar verdi.

Büyük bir kesime hala şuna inanıyor, Fethullahçıların Batmandaki ciddi siyasi yapılanması, yeteri kadar araştırılmadı.

Bunlarla kol kola olan, hizmet eden, biat eden, servetine servet katanlar kimlerdi?

Bu gerçek manada  ortaya çıkarılmadı.

Bunun yerine FETÖ muhalifleri, siyasiler ve kamuda görev yapanlar daha çok 15 temmuz darbesi sürecinden ve güvenlikçi politikalardan etkilendi.

Batman’da 15 Temmuz akşamı ve sonrasının kısa özeti bu kadar…

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?