Batman’ın Köroğlu’su…
- 19-04-2022 07:30
- 19-04-2022 16:06
- 42
2,5 yıl önce
Batman İl Emniyet Müdürü olarak atandı Köroğlu Kıraç.
Batman’ın bugüne dek görüp tanıdığı Emniyet Müdürlerinin aksine,
Halkla içli dışlı yapısı,
Güler yüzlülüğü ve babacan tavrıyla
Sıra dışı bir profil çizdi.
Polis Teşkilatının Kuruluşunun 177. Yıldönümü
ve 10 Nisan Polis Haftası’nda
Sonsöz WEB TV’ye davet ettik.
‘hay hay’ dedi.
11 Nisan Pazartesi Akşamı için sözleştik.
Henüz stüdyo kapısındayken;
‘Türk Kahvesi içmeden sohbete başlamam’ diyerek, sıkı bir pazarlık etti.
Canlı yayında da bir o kadar neşeliydi.
Önemli başlıklar çıkardım.
Keyifli bir sohbetin röportajını
Keyifle okumanızı dilerim…
…
-Yayınımıza hoş geldiniz Sayın Köroğlu. Türk Polis Teşkilatının 177. Kuruluş Yıldönümü ve Polis Haftası Etkinliklerinden söz ederek başlayalım mı sohbetimize?
“Evet. Emniyet teşkilatı 1845’de, Osmanlının son dönemlerinde kurulan bir teşkilat. Kuruluş olarak askeriyenin içinde görünüyor ama bu bir polis teşkilatı. İç güvenliğe ait. İnsanların birinci derecede can ve mal güvenliğini korumaya yönelik bir teşkilat. Sınırlarda ya da diğer devletlerle savaşan bir kuvvet değil. Bu sene 177. yılını kutladık. 177 yıllık köklü bir geleneği var. 177 yıllık bu kültürü ve birikimi, insanlara anlatabilmek için etkinlikler yaptık. Bakanlığımızın ve Genel Müdürlüğümüzün programı çerçevesinde bütün illerde eşgüdümlü etkinlikler yapıyoruz ama şüphesiz Batman, en iyi programlardan birini yaşadı. Vazgeçilmezlerimiz, şehit ailelerimiz ve gazilerimizle bir araya geldik, kabir ziyaretleri yaptık. Şehitlerimiz için mevlit okuttuk. 10 Nisan Haftası kapsamında Batman’da basın mensuplarına bir teklif götürdük ve halı saha maçı yaptık, dostluk kazansın dedik. Bizimle maç oynama cesareti gösterdikleri için teşekkür ediyorumJ En iyi narkotik polisi, KADES, UYUMA programları ve siber suçlara yönelik çalışmalarımız hakkında tanıtım stantları açtık. Valiliğimizin ev sahipliğinde hem şehit aileleri hem gazi ailelerimiz ve polis teşkilatımızla 1000 kişilik bir iftar yemeği düzenledik. Finali Milli Savunma Bakanlığı Mehteran Birliğinin gösterisi ve Kıraç konseriyle yaptık. Aynı zamanda kuzenim olan Kıraç, sağ olsun bizi mahcup etmeden çok güzel bir konser verdi”
“TERCİH HAKKIM OLSA GÜNEYDOĞU’YU SEÇERİM”
-Batman’a ilk geldiğiniz gün ile bugünü kıyaslarsanız nasıl bir atmosfer yakaladınız?
“Batman’ı, Diyarbakır’dan, Siirt’ten, Şırnak’tan, Mardin’den, Hakkâri’den, Van’dan ayrı tutamazsınız. İnsan yapısı, kültür yapısı aynı. Benim en büyük avantajım, Güneydoğuya ilk gelişim değil. 9 yıllık bir Diyarbakır geçmişim var. Diyarbakır ile irtibatım hiç kesilmedi, dostlarımızla görüşmeye devam ediyoruz. Tanıdığım bir insan profiliyle Batman’da da karşılaştım. Yabancılık çekmedim. Kendi evime gelmiş gibi görev yaptım. Görev için tercih hakkım olsa yine Güneydoğuyu tercih ederim”
-Pandemi sürecinde teşkilatınız çok iyi çalıştı. Hem çok sıkı tedbirler aldı hem de vatandaşa olabildiğince esnek davranmaya çalıştı. O süreci biraz anlatır mısınız?
“Teşkilatım, çok büyük bir teşekkürü hak ediyor. Pandemi başlar başlamaz Kürtçe, Türkçe ve Arapça evde kal anonsları ile sokakları gezdik. Maske uyarıları yaptık. Kötü günlerdi. İnsanları zorla evde tutuyorsunuz, sokağa çıkarmıyorsunuz, şehirlerarası yolculuk kesildi, art arda yeni genelgeler geliyordu. Bunların emin olun yüzde 90'ını benim teşkilatım yerine getirdi. İnsanların sokağa çıkmaya da ihtiyacı var, işi var. Hastaneye, pastaneye, inşaata gitmek zorunda kalanlar, sahte belge üretmeye yönelenler oldu. Bu süreci sabırla yönettik. İnsanlara nakdi destek dağıtımında dahi ekiplerim sırt çantalarına emanetleri alıp, tek tek adreslere ulaştırdı. Para çekilecek kurumların önünde yığılmalar oluyordu, bariyerler de fayda etmeyince polisimiz tek tek görev yapmak zorunda kaldı. Çok şükür o günler geride kaldı”
“TANIMADIĞIN İNSANI YÖNETEMEZSİN, BU YÜZDEN BATMAN HALKIYLA BİRBİRİMİZİ TANIMALIYIZ”
-Sizin döneminizde teşkilatınızda sosyalleşme gözlemliyoruz. Kan bağışı etkinlikleri, futbol maçları, stant kurma etkinlikleri… Amacınız tam olarak nedir?
“Tabi ki göstermelik olsun diye yapmıyoruz. Bir öğretmen düşünün, bir öğrenci yetiştiriyor, sınıfı kalabalık, öğrencilerinin yapısını, psikolojisini, aile hayatını, evdeki durumunu, ekonomik ve sosyal durumunu bilmeden ne verebilir öğrenciye? Tanımadığın insanı yönetemezsin. Biz güvenlik hizmeti sunuyoruz. Sadece polisiye tedbirlerle başarı sağlayamayız. Can ve mal güvenliğinin sağlaması için birlikte hareket etmemiz lazım. Bu nasıl olur? Birbirimizi tanıyarak, eksiğimizi, yoklarımızı konuşarak, birlikte hareket ederek. Yönetim böyle bir şey. Katılmalı yönetim olacak. İnsanları gerekirse yönetime katacaksın, görüşeceksin. Hangi mahallede nasıl bir sorun var, gündeme alıp birlikte çözüm üreteceksin. Bütün muhtarlarımıza teşekkür ediyoruz. Muhtarlarımla gurubumuz var. Mahallede ne var ne yok, hangi olay var, hangi rahatsız edici olay var, çok iyi bir iş birliğimiz var. Hangi mahallede nasıl bir sorun varsa anında bize geliyor. Biz de ilgili birimi yönlendiriyoruz. Biz insanlarımıza güveneceğiz onlar da bizi tanıdıkça bize güvenecek. Ben sporu severim, maç izlemeyi severim. Gençlerle birlikte olmayı severim. pandemiyle birlikte başlayan ekonomik krizde dükkânlar kapandı, çok sayıda insan işsiz kaldı. Tabi ekonomik yetersizlik var. Ekmeksizlik var. Bu aşamada insanların birbirlerine destek vermesi gerekiyor. Biz de yaptığımız etkinliklerde bunun gayreti içindeyiz”
-Emniyet Birimlerinin aylık brifinglerini yayınlıyorsunuz. Batman’ın suç profili nasıl?
“Biz şu kadar yakalayacağız, bu kadar gözaltı yapacağız diye bir şey yok. Meydana gelen neyse, bir şekilde çözeriz. Parmak izi alma, yüz tarama, kamera sistemleri gibi yönetmeleri kullanıyoruz. Batman, merkez nüfusu olarak Türkiye'de 32’nci illerden biri. Genç nüfus bazında da ilk 5’ler de. Bu muhteşem bir özellik. Türkiye ortalamasına göre asayiş olaylarında yüzde 16lik bir artış var iken Batman’da bu oran yüzde 15’lerde”
“EN KOLAY ULAŞILABİLİR MÜDÜRLERDEN BİRİYİM”
-Sosyal medyayı çok aktif kullanıyor ve her mesaja mutlaka dönüş sağlamaya çalışıyorsunuz zor olmuyor mu?
“Tahmin ediyorum Batman’da en kolay ulaşabilen müdürlerden biriyim. Gururla söyleyebilirim. Ziyaret talepleri geliyor. Hemen hemen hepsini kabul ediyorum. Ola ki insanız unutuldu ya da acil ve önemli bir işe denk gelmiştir görüşememiş olabilirim ama büyük çoğunluğunu mutlaka kabul etmişimdir”
“BATMAN’DA VALİ’NİN ŞEFLİĞİNDE MÜTHİŞ BİR UYUM VAR”
- Kurum ve kuruluş müdürleriyle de aranız çok iyi. Anlaşamadığınız kurum müdürü var mı?
“Batman'ın en büyük şanslarından biridir. Ekip şefi sayın valimizin güçlü bir liderliği var, güçlü bir yönetim tarzı var. Dolayısıyla bizim diğer kurumlarla işbirliğimiz ve uyumumuz gelişiyor. Bunu çok önemsiyorum. Bürokrasi, iş ve işlerin kâğıda dökülmesiyle yürüyor. Bazen bir yazıyı beklemek zaman alabiliyor. İş bir yerlerde takılıp kalabiliyor. Batman'da böyle bir sorun yok. Bir iş yapılacaksa o kurumun müdürünü arım, sözlü olarak o işi bitiririm. Yazıyı sonra yazar gönderirim. Bürokrasiyi beklemediğim yerler oluyor. Bunu yapabilmemiz için kurum müdürleriyle uyum içinde olmamız önemli. Aklınıza hangi kurum geliyorsa müthiş bir koordinasyon var. Bu aslında tamamen vatandaşımıza yansıyan bir sonuç. Çünkü işler daha hızlı akıyor. Metruk bina yıkılacaksa yazıyı haftalarca beklemeye gerek duymuyorum. İlgili müdürle görüşüp yıkımı yapıyorum, yazıyı yazıp gönderiyorum. Sorunların çözümünde bu iyim ve işbirliğinin faydasını görüyoruz”
“SİZ RAHAT OLUN, MÜCADELEYİ BIRAKMIYORUZ”
-Esnafın sık sık hırsızlık olaylarından şikayetçi olduğunu duyuyoruz. Neler söylemek istersiniz?
“Biz emniyet teşkilatı olarak mala ve cana karşı işlenebilecek suçların önlenmesine yönelik ciddi tedbirler aldık ve aldığımız tedbirler devam ediyor. Ama hukuki sonuç olarak sıkıntılarımız var. İyi bir ekibim var. Hırsızlığa karşı özellikle asayiş şube çok başarılı bir çalışma yapıyor. Suçüstü olarak yakaladığımız çok kişi var. Gerçekten çok başarılıyız fakat hukuki olarak 1 hafta içerde kalıp, sonra çıkan çok insan var. Biz mücadeleyi bırakmıyoruz. İnsanlarımız rahat olsun. Arkadaşlarımız gece-gündüz sokaklarda”
-Uyuşturucu konusunda tepkiler var. Gerçekten vahim bir tablodan söz edebilir miyiz?
“Asla. Ben geleli 2,5 yıl oldu. 2,5 yılda Batman’da 3 ton 325 kg kubar esrar, 40 kg toz esrar, 120 kilo kristal uyuşturucu, 6 kilo eroin, 4 kilo bonzai, 14 bin 350 adet uyuşturucu hap ele geçirilmiş. Bu ramlar, şu anlama geliyor, eğer talep varsa, birileri bunu satmaya devam edecek. Yani talebi azaltmak lazım. En iyi narkotik polisi anne uygulaması, bunun için yürütülüyor. Eğitim dâhil, bütün aileler bu soruna el atmalı. Kullanan gençleri tedaviye yönlendirmede daha hızlı yol almalıyız. Yeni risk grubundaki çocukları bu çevrelerden uzak tutmalıyız. Uyuşturucuyu yakalamakla bu sorun çözülmez. Toplumun bütün kesimleriyle gençlerimize sahip çıkarak, bu talebi azaltarak bu sorunu azaltabiliriz. Batman’da karşılaştığımız bir sorun da gençlere haksızlık ediliyor olması. Gece parkta oturup sohbet eden her genç grubu, uyuşturucu kullanıyor sanıyoruz, polise ihbar ediyoruz. Bu gençlere haksızlık etmeye de hakkımız yok. Uyuşturucu konusunda annelerimize çok iş düşüyor. Biz yakalamaya devam ederiz, bu önemli değil. Önemli olan, yakalamaktan ziyade insanları bunlardan uzak tutmak. Hep beraber çalışacağız”
-Sizi merhum emniyet müdürü Gaffar Okan’a benzetenler var. Nasıl karşılıyorsunuz?
“Değerli bir insandı. Ancak ben Batman’ın Köroğlu’suyum. Bu şekilde tanımlanmam daha doğru olur”
-En iyi narkotik polis anne uygulaması nedir?
“Anne, çocuğu doğuran, besleyen, büyüten, okuluna hazırlayan, çocuklarının arkadaşlarını bilendir. Bir çocuğu en iyi annesi tanır. Anne, bizden önce onun suça karışmasını önleyebilir. Annelerimiz çocuklarını iyi takip etmeli. Okulunu, arkadaşını takip etmeli. İlk aşamada müdahale edemezsek, başladıktan sonraki süreç çok zor oluyor. Annelerimizle bunları konuşuyoruz. İlerleyen süreçte faydasını mutlaka göreceğiz. Okuldaki öğretmenlerimize de iş düşüyor. Bu sorunu el birliğiyle çözebiliriz. Büyüklerimizin de çocuklarına örnek olması lazım elbette”
“KADES UYGULAMAMIZ 112’DEN DAHA HIZLI”
-KADES uygulamasından da biraz söz eder misiniz?
“KADES birimimiz çok önemli. Sadece kadınların, telefonlarına indirebildiği bir uygulama. Lütfen bütün kadınlar bu uygulamayı telefonuna indirsin. Eve giderken karanlık bir sokağa girdiğiniz ve tehlike mi seziyorsunuz, tek tuşla konumunuz polise gidiyor. Ekiplerimiz 3 dakikada yanınızda oluyor. Sadece siz değil, çevrenizde şiddete uğrayan bir kadın mı gördünüz, bu uygulamayı kullanabiliyorsunuz. KADES uygulamamız 112’den daha hızlı”
“PETROLSPOR İÇİN HEP BİR VALİ Mİ BEKLEYECEĞİZ?”
-Petrolspor’u ilgiyle takip ediyorsunuz. Şampiyon olur mu sizce?
“Petrolspor, Güneydoğunun en güzel takımlarından biri. 2. Ligdeki yerimizin hazır olduğuna son derece inanıyorum ve bunu başaracağız. Batman 2. Lig hatta 1. Ligi dahi kaldıracak potansiyele sahip bir şehir. Batman’ın iş insanları ve öncü insanları da bu işin altına elini koymalı. Petrolspor bugün bu noktadaysa Sayın Valimizin çok büyük katkısı var. Maddi ve manevi anlamda muhteşem bir desteği var. Anca biz bürokratız. Bugün buradayız, yarın başka yerde. İlla bir vali mi bekleyeceğiz tekrar? Batman’da lider konumundaki kişilerin fedakârca, çekinmeden kulübe destek vermesi lazım”
“OLUMLU DÖNÜŞLER, AZMİMİZİ ARTTIRIYOR”
-Zaman ayırdığınız için teşekkür ediyorum. Son olarak ne söylemek istersiniz?
“2 Bin 500 personeli olan bir teşkilat olarak Batman’ın huzuru ve güvenliği için gece gündüz demeden çalışıyoruz. Emniyet teşkilatının olmadığı bir yer yok. Hayatın her alanında varız. Ekiplerimiz 24 saat yorulmadan çalışır. 10 yunus ekibinin sayısını 20’ye çıkardık ki sokakları baştan baş gezip olaylara anında müdahale edebilsinler. Yetişme ve olaya müdahalede çok güzel hizmet veren teşkilatlarımız var. Halkın olumlu geri dönüşleri de şevkimizi ve azmimizi attırıyor. En büyük problemlerimizden biri de sokakta çalıştırılan çocuklar. Lütfen onlara para verip sokağa çekmeyin. Çocukların yeri sokak değil, çalışmak değil, onların yeri okulları olmalı. Bu konuda da duyarlılık bekliyorum”