Bir Ömür Nasıl Yaşanır?
- 17-02-2023 00:00
- 18-03-2023 15:46
- 90
Tarihçi, akademisyen ve yazar, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Mezunu, Türk Tarih Kurumu Şeref Üyesi, Uluslararası Osmanlı Etütleri Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Avrupa İranoloji Cemiyeti ve Avusturya-Türk Bilimler Forumu Üyesi olan İlber Ortaylı, 21 Mayıs 1947 tarihinde Avusturya’nın Bregenz Şehrinde dünyaya gelmiştir.
İlber Ortaylı’nın kişiliğini, çalışma tarzını, hobilerini, kendini geliştirme biçimini, hayata dair bakış açısını hep merak etmişim.
Bu sebeple İlber Ortaylı’nın kitaplarını, yazılarını, röportajlarını, konferanslarını, televizyon programlarını büyük bir ilgiyle takip eder, dikkatimi çeken noktaları not alırım.
“Bir Ömür Nasıl Yaşanır?”adlı kitapta Yenal Bilgici çok çeşitli ve güzel sorular sormuş İlber Ortaylı da oldukça faydalı ve renkli cevaplar vermiş.
İlber Ortaylı bilgisi ve tecrübeleri ışığında pek çok konuya değinmiş; bir insanın kendini nasıl yetiştireceğine, kimlerle arkadaş olup kimlerle takılacağına, kitap okumaya, nerelere seyahat edileceğine, müzik dinlemeye, film izlemeye, eğitime, dil öğrenmeye, kendi pişmanlıklarına…
Ve bunlara dair eleştiri ve önerilerini dile getirmiş.
Seyahat etmeyi, kendini yetiştirmenin ve geliştirmenin önemli bir parçası olarak görür ve önemserim.
Çünkü seyahat esnasında farklı toplumları, inançları, kültürleri, örf adetleri görür ve onlarla tanışırız.
Bu sayede klişelerimizi, önyargılarımızı, toplumsal kabullerimizi, inançlarımızı, gelenek- göreneklerimizi sorgulama ve gözden geçirme fırsatı buluruz.
Bundan dolayı seyahat etmeyi ve notlar almayı seviyorum.
Bu nedenle, iyi bir gezgin olan, bir dönem turist rehberliği yapan ve gezi yazıları da kaleme alan Ortaylı’ nın gezi metodu benim için oldukça yol gösterici oldu diyebilirim.
“Bir şehri en iyi not tutarak hatırlarsınız. Yoksa bilgiler de hatıralar da uçup gider. Benim metodum her seyahat için bir defter tutmak” (sayfa 96) diyen Ortaylı’ nın yeni evlilere de bir tavsiyesi var “Mobilya almayın dünyayı gezin” (sayfa 96)
Soru ve cevaplarda gençler için faydalı tavsiyelere genişçe yer verilmiş.
Ortaylı gençlere tavsiyesinde şöyle diyor;
“Zihin, hafıza ve beden sağlığının en yerinde olduğu bu dönemde hem okuyup öğrenmek hem spor yapmak hem de fırsatları kollamak ve etrafı gözlemek lazım” (sayfa 15 )
Çünkü “Herkes kendi talihinin mimarıdır” (sayfa 7 )
Kitabı okurken çokça altını çizdim, tavsiyeler not aldım ve yeni şeyler öğrendim.
İlber Ortaylı bilgi birikimi ve tecrübesiyle karşımda oturmuş tüm samimiyetiyle benimle sohbet ediyormuş gibi hissettim.
Okuduğunuzda bakış açınızı değiştirecek, ufkunuzu genişletecek olan bu kitap yaşama farklı bir pencereden bakmamı sağladı. Aynı zamanda, anlamlı bir hayatın bize bahşedilemeyeceğini onu bizim inşa edebileceğimizi görmemi de sağladı.
Keşke öğrencilik yıllarımda okusaydım dediğim bir eser.
Kitap, soru cevap şeklinde ilerliyor ve sorular belli konu başlıkları altında düzenlenmiş.
Bu durum kitabın kolay okunmasını ve gerektiğinde ilgili bölüme dönme imkanını sağlamış.
Ayrıca belli bölümlerin sonunda verilen tavsiye listeleri okurlar için faydalı olmuş.
Kitabın sonunda Kitapta Geçen Bazı İsimler Listesi, okurlara birçok yerli ve yabancı şahsı tanıma imkanı sağlayacak.
Teknoloji ve teknolojik gelişmelerle ilgili soru ve cevapların olmayışı eksiklik, bazı ifadelerin de sık tekrarı okuyucuyu sıksa da birçok insanın hayatına dokunacak tavsiyeler içeren bir yandan da hayatımızı gözden geçirmemizi sağlayan faydalı bir eser olduğunu düşünüyorum.