CAMİİ - 1

CAMİİ - 1

Arkadaşlarla bir arada sohbet ediyorduk.  

Biri; "Sinekli köyü camisine gidip görmenizi isterim. Temizliği, yeşilliği ve imamıyla örnek bir yer. Özellikle imamın tavrı, caminin mahsulü meyveleri ikram etmesi takdire şayandı..." 

Orada bulunanlar; "keşke her cami böyle olsa" diyerek takdirini dile getirmesi beni sevindirdi. Bazılarının da bazı camileri ve görevlileri eleştirmeleri, eleştirilerin doğru olması ve benimde bu durumlara sahit olmam ise, beni derinden üzdü.

Mescud-ül Harem'ın birer şubeleri olan camiler; ibadet etmek için Müslümanların toplandıkları bir yer olmakla beraber, çevresine örnek ve cazibe merkezide olması gerekir.

Kuran'da:

"Allah'ın mescitlerini ancak Allah'a ve ahiret gününe inanan, namaz kılan, zekat veren ve Allah'tan başkasından korkmayan kimseler imar ederler. İşte hidayet üzere oldukları umanlar bunlardır. (Tevbe 18 ayet)

Özellikle "Allah'tan başkasından korkmayan kimseler İMAR ederler" düsturuyla; Müslümanlar; eğitim ile imarethanenin de içinde bulunduğu, nezih ve yeşilliklerin bol olduğu camiler inşa edilmeye özen göstermişlerdir.

Tarih boyunca inşa edilen camiler bu kurala uymuş ve de halen bazı camiler uymaya devam etmektedir. 

Çünkü doğru olan ve olması gereken de budur.

Diyanetin kurulması, imamların devlet memuru ve camilerin kamu alanı olmaları iyi görülebilir.

Ancak bazi görevlilerin imamlığı memur mantığı ile yürütmeleri, bazılarının bu görevi geçim için yapmaları hatta bazılarının (çok az da olsa) maaş alma araci olarak görmeleri düşündürücü vede üzücüdür.

En üzücü olan tarafıysa; caminin devlet dairesi gibi mesaiye tabi tutulması, yani namaz dışında kapatılması, ezanların merkezden okunması ve bunun yasal çerçevede olmasıdır.

Bu yanlışlıklar cami ile cemaat arasına soğukluk olmasına sebep olmuştur. 

Camiler; devletin bir kurumu ve kişilerin geçim kaynağı olmaktan çok Müslümanların ortak kulanım alanıdır.

Buralarda resmi görevli yerine gönüllülük esasıyla hizmet edilmelidir.

Namaz vakitlerinde açılıp kapanan değil, yatsı namazı sonrasına kadar insanların bir arada bulunduğu yerler olmalıdır.

Devam edecek

Selam ve dua ile.