ÇOCUKLA KALİTELİ ZAMAN GEÇİRMEK
- 02-03-2022 08:10
- 02-03-2022 09:33
- 5876
Çocuk ile kaliteli zaman geçirmek, çocuğun duygusal ve düşüncesel gelişimi için oldukça önemlidir.
Çocukla kaliteli zaman geçirebilmek için öncelikle çocuğun fiziksel ve duygusal ihtiyaçları karşılanmalıdır.
Çocuk, doğduğu andan itibaren anne ve babanın hem fiziksel hem de duygusal ilgisine ihtiyaç duyar.
Bebeğin altını değiştirmek, karnını doyurmak, tüm ihtiyaçlarını karşılamak fiziksel ilgidir; Bebekle oynamak, onu güldürmek, sevmek, okşamak, ona çeşitli hareketler yaptırmak ise bebeğin duygusal ihtiyaçlarını karşılamaktır.
Bebek, ancak bu fiziksel ve duygusal ihtiyaçları yerine getirilirse anne ve baba ile sağlıklı, güvenli bir ilişki kurar ve büyüdükçe de bu ilişkinin devam etmesini diler yani anne ve baba ile vakit geçirmek ve onların yanında, onlardan güç alarak dünyayı keşfetmek ister.
Fiziksel ve duygusal ihtiyaçları yeterince karşılanmamış bebek ise anne ve babanın varlığına yabancıdır, onlarla vakit geçirme gibi bir ihtiyaç duymaz, bu bebek anne ve babaya güvensiz bağlanmıştır.
Kısacası, çocuk ile kaliteli vakit geçirilebilmesi için öncelikle çocuk ve ebeveyn arasında güvenli bir bağlanma olmalıdır.
Siz ayrı iş, çocuk ayrı işle uğraşırken kaliteli vakit geçirilmez.
Çocukla kaliteli vakit geçirebilmenin altın kuralı ‘iletişimdir’
Çocukla kaliteli vakit geçirmek için çocuk ile birebir iletişim içinde olunmalıdır; onu dinlemeli, göz teması kurmalı ve birlikte aktiviteler yapmalısınız.
Aktivite olmaksızın karşılıklı sohbet etmek de kaliteli zaman geçirmek demektir.
Ona okuldaki günün nasıl geçtiğini ve arkadaşlarıyla olan ilişkilerinin nasıl gittiğini anlatmasını sağlayacak sorular sorabilirsiniz, aynı şekilde siz de kendi gününüzü anlatabilirsiniz.
Çocuk böylelikle duygu ve düşüncelerini belirtmeyi, aynı zamanda dinlemeyi ve dinlediği şeye göre cevap vermeyi öğrenir, böylelikle diğer insanlar ile olan iletişimi çok daha iyi olur, iletişim kurmakta zorluk çekmez ve soru sormaktan çekinmez.
Peki, çocukla kaliteli zaman nasıl geçirilir, işte senin için önerilerimiz!
1. 10 kaplan gücünde 1 dakika!
Çocuğunun gözlerinin içine bakarak onu gerçekten dikkatle dinlediğin tek bir dakika, onu dinlermiş gibi yaptığın 10 dakikadan çok daha kıymetli. Çocukla birlikte kaliteli zaman geçirmek demek, bedenen ve ruhen orada olmak demektir.
Çocuğunla geçirdiğin bir saatin elli dakikasında elindeki cep telefonuyla ilgileniyorsan, çocuğunla değil telefonunla kaliteli zaman geçirmiş olursun. Üzücü kısmı ise, çocuğunun bunun farkında olması. Bu nedenle çocuğunla geçirdiğin kısıtlı süre içinde TV'yi kapat ve cep telefonunu ulaşamayacağın bir yere kaldır!
2. Birlikte eğlenebileceğiniz aktiviteler bulun!
Anne- baba olarak sıkıldığın hiçbir aktiviteyi yaparken gerçekten kaliteli zaman geçirmiş olmazsın. Ebeveynin ve çocuğun karşılıklı duygu alışverişinde bulunması, keyif alma hali, aynı şeyle ilgilenmesi, keşfetmekten alınan mutluluk, çocuğun zihinsel, sosyal ve duygusal gelişimine destek olur. O yüzden sadece çocuğunun değil, senin de keyifli vakit geçirmen önemli, unutma.
3. Öğrenmeyi günlük yaşantı içinde destekleyin!
Çocuğunun, hayatındaki önemli kişilerle yakın bir ilişki halinde dış dünyayı deneyimlemesine olanak sağlamayı ve günlük yaşantısında öğrenmesini desteklemeyi sağlayan eğitim araçlarından faydalanman işe yarayacaktır. Bu eğitim araçları;
•Aktivite kitapları,
•Aktivite destekleyici materyaller,
•Çocuklar için özel hazırlanmış müzikler gibi pek çok gelişim materyali içerebilir.
•Kısacası kaliteli zaman geçirmek için çok farklı ev dışı etkinlikler araştırmana gerek yok. Belirttiğimiz araçlar sayesinde evde kaliteli zaman geçirmek de mümkün olur.
4. Çocuğun yaşına uygun aktiviteleri seçin!
Çocuğun, ilgisini çekmeyen ve gerek fiziksel gerekse de zihinsel gelişiminin yeterli olmadığı aktiviteleri yapmaktan hoşlanmayacaktır.
Bebeğinin ay ay gelişimi bile farklılıklar gösterir. 9 aylık bir bebekle 12 aylık bebeğin ilgileri, keşfettikleri, yapabildikleri farklı olur.
Bu sebeple, bebeğin gelişim süreçlerini takip ederek bebekle kaliteli zaman geçirmek için yapılabilecekleri öğrenmen önemlidir.
Uzman pedagog ve psikologların hazırladığı aylık aktivite kitleri sana önemli oranda yardım edecektir.
5. Yaptığın işlere onu da dahil et!
Yemek yaparken, kırılan bir şeyi onarırken veya eve yeni bir eşya alınacakken çocuğundan yardım istiyor musun? Çocuğunu bu tarz minik işlere dahil ederek birlikte geçirdiğiniz kaliteli zaman içerisinde ona yeni bir şey öğretip küçük yaştan sorumluluk kazandırabilirsin.
Çocuklar genellikle bu tarz şeyleri çok eğlenceli bulur ve yetişkinlerin yaptıkları işlere yardım edince öz güvenleri yükselir.
6. Birlikte kitap okuyun
Birlikte kitap okumak çocukla nitelikli zaman geçirmenin en etkili yollarından biri.
Özellikle uyku öncesi bunun için iyi bir zaman olabilir.
Kitap okurken çocuğuna kahraman hakkındaki düşüncelerini ve o benzer durumlarla karşılaşsaydı nasıl bir yol izlerdi, gibi konulardaki görüşlerini sorabilirsin.
7. Çalışmak bir ömür sürer, sarılmak bir dakika!
İşten eve geldiğinde kendini çok yorgun hissediyor olabilirsin.
Ancak koltuğa uzanıp keyif yapmadan önce çocuğuna sarılıp onu öpmek ve ona gününün nasıl geçtiğini sorman çok vaktini almaz.
Üstelik sarılmak fiziksel stresinizi de azaltır!
8. Çocuğunla onun sevdiği oyunları oyna!
Evde kaliteli zaman etkinliklerine onun sevdiği oyunları ekleyin.
Bu, bir bilgisayar oyunu da olabilir, kutu oyunu da.
Çocukla birlikte oyun oynamak aranızdaki iletişimi ve ilişkiyi güçlendirmenin en etkili yollarından biri.
Çocuğunla oyun oynamak onun dünyasıyla ilgilendiğini ve ona değer verdiğini göstermek için harika bir seçenek olabilir.
9. En az bir öğün birlikte yemek yiyin!
Çocuğunla günün her öğününde yemek yemek zor olsa da sabah kahvaltılarını ya da akşam yemeği zamanını ailece birlikte geçirebilirsiniz.
Hep bir arada yemek yiyip gün içinde olanları paylaşmak ve beraber gülüp eğlenebilmek zamanı verimli geçirmenin en keyifli yollarından biri.
10. Onunla sohbet et!
Kaliteli zaman nasıl geçirilir, sorusuna son tavsiyemiz ise çocuğunla sohbet etmen yönünde. Çocuğunla 5-10 dakika sohbet etmen, ona nasıl olduğunu ve gününün nasıl geçtiğini sormak aranızdaki iletişimin ve bağın kuvvetlenmesi açısından büyük bir fark yaratır.
Sohbet ederken çocuğuna kendini anlatabilir ve ona sorular sorabilirsin. Bu, paylaşımı her iki taraf için de daha gerçek kılar.
Araştırmalar da çocuğun 5 yaşına kadar ailesiyle olan diyalogunun, başarısında ve zeka gelişiminde aile dışı faktörlerden çok daha önemli olduğunu gösteriyor.
Haydi, bakalım değerli anneler ve babalar bu bilgiler ışığında sizlere en değerli varlığınız olan çocuğunuzla kaliteli zamanlar dilerim.