Dijital detoks
- 15-04-2024 13:33
- 180
Sevgili gençler;
Zaman akıp gidiyor. Oyalamaya, erteleme, gevşemeye vakit yok. Sizi bir adım öteye taşımayacak her eylem beyhudedir. Boş meşguliyet başarıya gidecek yolda ayağınıza bir prangadır. Gün geçtikçe bir adım daha yaklaşıyoruz. Bu randevuya yaklaşırken heyecanımız, kaygımız da artıyor. Ya yapamazsam korkusu, aile baskısı, öğretmenimin güveni derken, endişeni artırılacak düşünceler zihninde gittikçe yoğunlaşacak. Bu doğaldır elbet. Mühim olan bu süreçte senin çalışmalarına her zaman olduğun gibi ve ilk andaki gibi aşkla devam etmendir.
Bu süreçte ne yapmalıyım hocam diye soruyorsunuz?
Eğer zamanınız varsa kâğıdı kalemi bırakın ve dediklerime kulak verin. Şaka şaka çalışma esnasında çalıştığınız konu dışında başka hiçbir şeye dikkatinizi vermeyin. Merak ettiğininiz bir husus varsa eğer ve bunun için elektronik bir cihaza ihtiyacı duyuyorsanız bunu kesinlikle mola ve dinlenme zamanınıza denk getirin. Çünkü odaklanmanın en derin olduğu bir anda beyin dışardan herhangi bir müdahale kabul etmez. Birbirinden farklı iki düşünceye zihin daldığı zaman tam anlamıyla ikisine de odaklanamaz ve istenilen öğrenme gerçekleşemez. Ya da algılama düzeyi yüksek olan şeye odaklanır ve gerçek konudan uzaklaşır. Bu da çalıştığın konu üzerinde bir serap etkisi, bir yanılsama oluşmasına zemin hazırlar ve seni aldatır. Konuyu çalıştığını düşünürsün oysa beyin tam manasıyla ve pür dikkat odaklanmadığı için kalıcı bellek konuyu dışarda bekletir. Bu yüzden şu an diyeceklerimi bir dinlenme vaktine denk getirip öyle okuyun!
Temel hedeflerimizden en önemlisi derslerimizde başarılı olmaktır. Başarılı olabilmenin en önemli sırrı ise verimli çalışma tekniklerini kullanmaktır.
- Öncelikle, kesinlikle bir amacın olmalı. Bir amacı olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım etmez.
- Bir plan dahilinde çalışmalısın. Gelişigüzel ders çalışmak, bodoslama konuya girmek, düzensiz ders çalışmak sana herhangi bir kazanım sağlamayacaktır. O yüzden bir çerçeve dahilinde ders çalışmalı şiar etmelisin.
- Bilinçli ders çalışmalıyız. Mühim olan çok fazla soru çözmek değil verimli ve nitelikli ders çalışmaktır. Çok çalışmak demek, çok başarılı olmak anlamına gelmiyor. Önemli olan verimli ders çalışmaktır.
- Ders çalışırken kısa notlar tutun. Ders dinlerken veya ders çalışırken not tutmak hafızayı diri tutar ve öğrenmenin kalıcılığını artırır.
- Ders tekrarlarınızı yapınız. Benim en çok önem atfettiğim hususların başında bu madde geliyor. Ne kadar başarılı olursanız olun tekrarlanmayan her konu unutulur, gider. Bu konu için yüzyıllar önce Ahmede Hanî şöyle demiş:
Heta tu dewr û dersan neki tekrar û mesrûf- Di dunyayê tu nabi ne meşhûr û ne me'rûf
(Ödev ve derslerini tekrar etmedikçe dünyada başarılı olamazsın, bilgin olamazsın)
Bu sebeple ben kendi öğrencilerime hata defteri tutuyorum. Öğrenciler çözdüğü denemelerden bilmediği, yapamadığı soruyu hata defterine yapıştırıyor. Daha sonra sorunun ilgili olduğu konuyu tekrar ediyor. Bununla ilgili sorular çözüyor. Belli aralıklarla tekrar bu sorulara dönüyor eğer yapıyorsa sorun yok demektir ama hala hata yapıyorsa demek ki konu tam anlaşılmamış demektir. Konu öğrenene kadar bu süreç tekrarlanıyor.
- Diğer husus ise Millî Eğitim Bakanlığın her ay yayınlamış olduğu örnek sorular ve geçmiş yıllara ait sormuş olduğu soruları kesinlikle ama kesinlikle çözmeden sınava girmeyiniz. Bakanlığın havuzunda binlerce soru var. https://odsgm.meb.gov.tr/ ve https://ogmmateryal.eba.gov.tr/ adresinde bunlara kolayca ulaşmak mümkündür.
- Başka bir husus ise bu yazıya başlık olan ‘Dijital Detoks’ yapmalıyız. Çocuklarımız, gençlerimiz hatta bizler zamanımızın büyük bir çoğunluğunu sosyal medyada geçiriyoruz. Renkli, hızlı akan bir dünya bizi sürekli içine çekiyor. Eğer doğru kullanmayı bilmezsek bu büyük dev gün gelir bizi karanlık dünyasına alıp girdaplarında kaybedecektir. Günümüz dijital çağda internetten uzak durmak elbette imkansızdır. Fakat yerinde ve zamanında kullanmak önemlidir. Bu konuda bilinçli olmalıyız. Sevgili çocuklar, kıymetli gençler; biliyorum ki bu dijital dünya ve size sundukları geçici hülya sizlere daha hoş geliyor. Çünkü bütün içerik üreticileri sizin nelerden hoşlandığının, nelere ilgi duyduğunuzu biliyorlar ve ona göre içerik üretiyorlar. Bu yüzden dikkatli olmalıyız. Ve sosyal medyada geçirdiğimiz süreyi azaltmalıyız. Bu konuda bilinçli kullanıcı olmaya özen göstermeliyiz. Özellikle sınav sürecinde olan öğrenciler son aylarda kesinlikle ama kesinlikle bir konu çalışma, ders tekrarı dışında 3T’den uzak durmalılar. Tablet, telefon ve televizyonu bu süreçte mümkün olduğu sürece hayatımızdan çıkartmalıyız. Şayet sınavda başarılı olmak istiyorsak bu dediğimi muhakkak uygulamalısınız.
Yüzü aydınlık, cemali nur, bahara çiçek açmaya hazır gonca gibi yüreği tomurcuklanmış kıymetli öğrenciler, sevgili çocuklar, ramazan ayının bizi disiplinize ettiği ve manevi bir hayata adapte ettiği şu günlerde çalışmalarınızı bayramdan sonraya da aynı disiplin, aynı ruh ve aynı inançla sürdürünüz. Bayram günlerinde, resmî tatillerde sakin ha gevşemeyin. Planlarınızı bozmayın. Aynı aşk ve heyecanla çalışmalarınıza devam ediniz. Özellikle sınav yaklaşırken bahar ayıyla beraber havaların güzelleşmesiyle insanlar dışarı çıkmak, eğlenmek, parklarda, bahçelerde zaman geçirmek ister. Elbette bu sizin de hakkınız ama unutmayın ki:
‘Başarının bedelini bir dönem ödemeyenler, başarmamanın bedelini ömrüyle öderler.’
Hepinizi dua, sevgi, şiir ve muhabbetle selamlıyorum.