DİKA ve BİZİ GERİLETEN RESMİ KURUMLAR
- 16-11-2014 19:35
- 122
Dicle Kalkınma Ajansı 2014 yılı Mali Destek programını ve 2015 yılındaki programını Batman’da düzenlediği basın toplantısıyla basın mensuplarıyla paylaşmaya yapılanları ve yapılacakları anlatmaya çalıştı.
Kısa adı DİKA olan Dicle Kalkınma Ajansı Batman, Siirt Şırnak ve Mardin bölgesine hizmet veren ve kanaatimce bugüne değin devletin teşvik, hibe, destek programlarının en yerinde en sağlıklı yürütülen en iyi çalışması.
Bunu gerek yaptığı çalışmalara ilişkin aldığım izlenim gerekse de onaylanarak hibe desteği alan birçok projeyi bildiğimden söylüyorum.
Alışılagelen tarzı ile şimdiye dek devletin, politik ve ideolojik ayrımlar neticesinde muhatabını kayıran hibe programlarına benzemiyor.
Devletin ya da iktidarın arpalık çiftliği gibi değil de bölgedeki kimi kaynakları harekete geçirmek ve yatırımları artırmak adına o kaynakları samimiyetle yatırıma dönüştürmek ve iş üreterek istihdam alanı yaratmak bölgeye fayda sağlamak derdindeki yatırımcının can simidi gibi çalışan bir kurum DİKA.
Çalışma tarzı ve prensipleriyle örnek teşkil edecek bir kurum olan DİKA çalışma bölgesinde yer alan illerde açtığı destek ofisleriyle yatırımcıya projesini oluşturmak noktasında yatırım uzmanlarıyla yardımcı olup çalışma alanı sağlayan önemli bir kurum. Bu konuda bölgede çalışmalarıyla desteklenmesi gereken önemli bir ajans.
Eksikleri yok mu, elbette ki var. Ama bu eksiklikleri bahane ederek bu kurumu yıpratmanın çalışmalarını sekteye uğratmanın bölgeye bir fayda sağlamayacağı aksine bölgede oluşturulmaya çalışılan yatırımları sekteye uğratacağını düşünüyorum.
DİKA Genel sekreteri Dr. Tabip Gülbay ve Batman Yatırım Destek Ofisi sorumlusu Eyüp Bulut yönetiminde gerçekleştirilen toplantıya Batman basının yeterince ilgi gösterdiğini düşünmüyorum. Bu ilgisizliğin sebebini neye bağlamalı bir fikrim yok fakat katılımcı basın mensuplarının da kendilerine dönük bilgilendirme toplantısını her zaman ki gibi doğru sorularla doğru yönlendiremediğini söylemeliyim. Elbette ki bu kanaatimin içerisinde bir iki istisna da bulunmaktadır.
Her zaman ki benzer tavırla, tartışma yaratabilecek bir konuya takılıp toplantının genel içeriğini daraltmanın bir anlamı yok. Bu minvalde Batman Belediyesinin DİKA’ya katkı payından dolayı oluşan borcunu kapatamamasından, DİKA’dan proje geçiremeyecek olması önemli bir konudur. Fakat tek ve en önemli konu değildir. Batman Belediyesinin yanı sıra diğer resmi kurumların da bünyelerinde oluşturduğu proje birimi ve personeliyle neden proje oluşturup DİKA’ya sunmadıklarını ve yatırım desteği alamadıklarını irdelemeliyiz. Bu eleştirini kapsamına başta Valilik ve Kaymakamlıklar girer ki Hasankeyf Kaymakamlığını bu temelde büyük bir takdiri hak eder.
Hasankeyf Üçyol Köyüne yapılması planlanan Ekolojik Köy Projesi’nde bir kısım mağara ve taş evlerin butik otele dönüştürülecek.
Projede turistlere yönelik kamp alanları, gençlik kampları oluşturulacak.
Köyde Eko turizm ürünlerinin geliştirilmesine yönelik olarak organik ürünler yetiştirilecek, botanik bahçeler, hobi bahçeleri, dağ-doğa yürüyüşleri yer alacak.
Şimdi buna bakarak şunu sormak gerekmez mi?
Neden Sason, Gercüş, Kozluk, Beşiri kaymakamlıkları da benzer projeler hazırlamıyor. Neden Batman Belediyesi bir yana diğer ilçe belediyelerimiz de proje hazırlayıp DİKA’dan destek alma yoluna gitmiyor.
Toplam destek tutarı olarak, Batman büyüklük ve nüfusuna göre DİKA’dan en az destek ve kaynak çeken il olmuş ama bakın dikkat çeken diğer bir detayda ne çıkıyor ortaya, toplam destek tutarı olarak değil de özel sektör bazında değerlendirildiğinde 4 il arasında Batman en çok destek ve kaynak alan il oluyor.
Bu ayrıntıyla değerlendirdiğimizde Batman’daki resmi kurumların Batman’ı ilerlettiğini değil gerilettiğini söyleyebiliriz herhalde.