Erdemli bir birey mantığıyla bir bayram!

Sabahattin Hamidi
Sabahattin Hamidi
Erdemli bir birey mantığıyla bir bayram!
17-06-2024

Esirgeyen ve bağışlayan yüce Allah’ın adıyla.

Kıymetli Okurlar:

Bayramlar; Birliği, beraberliği, kardeşliği,  yardımlaşmayı, paylaşmayı ve sıla-i rahmi devam ettirmeyle bir anlam ifade eder ve amaç da budur.

Razı olunacak bir kulluğu, bu şuur ve mantıkla yaşamaya gayret göstermek içindir.

Yüce Allah’ın sadece biz Müslümanlara has kıldığı ve kutlamamızı istediği iki bayramımızdan biridir kurban bayramı...

Müslüman olduğumuzun göstergesi olan bir hayat şeklini ve muamelesini göstermemiz gerekmektedir. Kul olma şuurumuzu her daim canlı ve hatırda tutma şuuruyla bir bayramı ve dolayısıyla hayatı yaşamayı hedeflemeliyiz.

Bayramlarda göstermiş olduğumuz tavır ve davranışları, sadece bayramlara has kılmamalıyız. Müslümanca yapmamız gereken bir davranışı, hayatın her anına, alanına ve süreklilik arz eden bir şekilde yaymalı ve devam ettirmeliyiz.

Duyarlı bir birey şuuruyla hayata bakmalı ve o doğrultuda bir hayatı düstur edinmeliyiz. Çevremizden haberli yaşamalıyız. Sorumlu bir birey mantığıyla hareket etmeliyiz. Fakir ve miskinlerimize sahip çıkmalıyız. Şefkat ve merhamet kanatlarımızı germeliyiz. Hastalarımıza sahip çıkıp, onları ziyaret emeliyiz. Komşularımızla ilişkilerimize dikkat etmeli ve önemli görmeliyiz!

Tüm bunları; Bizleri cennete taşıyan özellikler olarak görmeli ve ona göre davranış göstermeliyiz.

Bir Müslümanın bayramlarla beraber,  hayatın tümüne bu mantık çerçevesinde bakmalı ve değerlendirmelidir.

Bayramlara ve dolayısıyla hayata; bu şekilde bakmadığımız müddetçe bugün hiçbirimizin memnun olmadığı bir hayatı yaşamak zorunda kalıyoruz. Bu yüzden bölük pörçüğüz. Birbirimize güvenimiz kalmamış. Rahmet kalmamış. Şefkat kalmamış. Dayanışma ve yardımlaşma kalmamış. Adeta ölüme inanmayanların yaşadığı bir hayatı yaşar duruma gelmişiz..

Bu özellikleri kendinde barındıran topluluklar rahat ve huzurlu olmamışlardır. Belalara, afetlere, musibetlere ve ne olduğu belirsiz acı veren hastalıklara müptela kalmaz zorunda kalmışlardır ve kalacaklardır.

Tek çare; silkelenmeli, kendimize gelmeli ve asla dönüş yapma mecburiyetimiz vardır.

Ancak bu şekilde erdemli bir toplum haline gelebilir ve yaşanılabilir bir hayatı hep beraber yaşayabiliriz.

Bayramın, sağlık, huzur ve mutluluklar içerisinde geçmesini diler, bu vesileyle tüm Batman’lı hemşehrilerimin bayramını kutluyorum.

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?