FİTOTERAPİ NEDİR?
- 25-01-2018 19:30
- 46
Fitoterapi, bitkilerin bilimsel temele dayalı akılcı bir yaklaşımla hastalıkların tedavisi veya önlenmesinde modern tıbba (Ortodoks Tıbbına) destek olarak kullanımı anlamına gelmektedir.
Yüzyıllarca denenen tıbbi bitkilere ait bilgiler yazının icadından sonra M.Ö. 2000 başlarından itibaren dikkatle kaydedilmiş ve kuşaktan kuşağa zenginleştirilerek aktarılmıştır.
Bitkilerle tedavide kullanılan yaprak, çiçek, tohum, kök, kabuk, v.s.. gibi bitki organlarına DROG adı verildiğini belirtelim.
Bazen tüm bitki, drog olarak kullanılır.
Fitoterapi bir alternatif tıp alanı değildir.
Ortodoks tıbbın destek ve tamamlayıcısı olarak kullanılmaktadır.
Hiçbir fitoterapatik drog Ortodoks tıbbın (günümüz tıbbının) alternatifi değildir.
Zaten günümüz tıbbında kullandığımız moleküllerin % 30 tamamen bitkisel ürünlerden elde edilmektedir.
Fitoterapide kullanılan moleküller tıbbı bitkiler olup belli standartlarda ve kalitede Sağlık Bakanlığı veya Tarım Bakanlığı onayı olan moleküllerdir.
Fitoterapide verilen tedavi bir sağlık hizmeti olup bunu gerekli eğitimi alan hekimlerin kontrolünde ve tıbbı bitkiler kullanılarak modern tıbba destek sağlanması olarak özetleyebiliriz.
Fitoterapide verilen tedavi, kronik hastalıklarda, diyabette, hipertansiyonda, infertilitede, kanser hastalarında, otoimmun hastalıklarda modern tıpta kullanılan tedavilere destek olup; alternatif değildir.
Tek başlarına tedavi edici etkinliği yoktur.
Ancak modern tedavilerle kombine kullanıldığında etkinliği artmaktadır.
Bu tedavileri de hekim kontrolünde ve doğru tıbbı bitkilerle uygulamak gerekiyor.