GASTRİT NEDİR?
- 24-01-2018 21:44
- 38
Gastrit kelime anlamı olarak midenin iç zarının iltihabına verilen isimdir.
Bu iltihap bakteriler, virüsler gibi enfeksiyon ajanlarına bağlı olabileceği gibi, kimyasal ajanlara (ilaçlar, safra gibi) veya bağışıklık sistemine (otoimmun) bağlı da olabilmektedir.
Gastrit belirtileri nelerdir?
Mide bölgesinde ağrı, şişkinlik, gaz, açlık hissi ve sık yemek yeme isteği, midede hazımsızlık ve doygunluk hissi ile kendini belli edebilir.
Bu belirtiler diğer mide hastalıkları ve hatta üst sindirim sistemini ilgilendiren diğer hastalıklarla da karışabileceğinden ayırıcı tanı önemlidir.
Gastritin nedenleri
Gastritin başlıca nedenleri; alkol, sigara, çeşitli ilaçların uzun süreli kullanımı ve “helikobakter pilori” denilen bir bakteridir.
Gastrit doku değişikliklerine bu durum da kansere eden oluyor
Kronik gastrit ilerledikçe mide bezlerinde çekilmeye ve doku değişikliklerine (atrofik gastrit ve intestinal metaplazi) neden olabilmektedir.
Bu durum da genetik yatkınlığı olan ve özellikle kanserojen maddelere maruz kalan bireylerde kansere gidişe zemin hazırlamaktadır.
Gastritte tıbbı tedavi: Gastrit olan hastalara antasitler, h2 reseptor blokerleri ve proton pompa inhibitörleri kullanılır.
Diyet değişikliği: gastrit hastalarının mutlaka zengin lif içeren bir diyet uygulamaları lazım. Alkol sigaradan uzak durmak gerekiyor rafine şeker ve hazır gıdalardan uzak durmak gerekiyor. Yüksek oranda yağ içeren gıdalardan uzak durmak gerekiyor
Önerilen bitkisel tedaviler:
Meyan kökü: mide iltihabını baskılama ve hasarını azaltmada etkilidir ancak hipertansiyonu olan hastalarda tansiyonu yükselttiğinden uzun süre kullanılamaz. Günde bir bardak içilebilir ve en fazla 4–6 hafta içilebilir.
Tıbbı papatya: çay olarak günde iki defa alınırsa midedeki hasarı ve iltihabı düzeltir buradaki temel sorun gerçek tıbbı papatyanın kullanılması sorunu.
Hatmi ve keten tohumu çayı: hatmi ve keten tohumundan hazırlanan çay yüksek müsilaj içeriğiyle gastrik iltihabı ve hasarı düzeltir.
Kedi otu: strese bağlı gastritte kişinin rahatlaması ve gastrite düzelme sağlar.
Sarı kantaron yağı: sarı kantaron çiçeğinin zeytinyağında 30 gün güneşte bekletilmesiyle hazırlanan sarı kantaron yağı içerdiği hiperesin maddesiyle mide ülserşi ve gastritin iyileşmesini sağlamakta
Sakız ağacı reçinesi: özellikle ülseri ve gastriti olan hastalarda sakız ağacı macunu etkilidir
Kızılcık: günde iki defa 250 ml alınan kızılcık suyu helıcobacter pylory enfeksiyonunu önlediği bilinmektedir
Kudret narı: ağrı kesicilere bağlı gelişen ülserlerde ve gastrit durumunda zeytinyağıyla hazırlanmış kudret narı midedeki ülseri ve gastritin hızlı iyileşmesini sağlamaktadır.
Aynı safa: mide zarındaki iltihabı iyileşmesinde sabah akşam içilecek çayı etkili olur.
Son olarak sürekli gastritten şikâyet edenler için özel bir çay formülümüz var: