GÜNÜMÜZ EĞİTİMİ VE OLMASI GEREKEN EĞİTİM(2)
- 01-03-2018 22:26
- 14656
Bugün bir biri ile çelişen iki ideoloji çocuklarımıza ve toplumumuza lanse edilmektedir. Tevhit ve tağut.
Neyin doğru olduğuna karar veremeyen bir nesil yetişmektedir.
Eğitim sistemi özgürlükçü olmalı, eğitilen kendi geleceğini kendi tayin etmelidir. İster tevhide dayalı isterse tağuta dayalı eğitimi kendi tercih etmelidir.
Talebe; insaflı, doğru düşünen, kör taassup ve ön yargıdan arındırılmış ortamda yetiştirilmelidir. Zıtlıklar yaratılışın özünde vardır.
Önemli olan zıtlıklara rağmen, birbirlerinin varlığını kabul eden toplumu oluşturmaktır. Birlikte yaşamanın önemini idrak eden bir toplum sergilemektir.
Toplumun insanlığı ne kadar çoksa insanı da o kadar geliştirir.
Şahsiyet toplumda ya erir ya da kıvamına kavuşur.
Kendi türünün gelişip olgunlaşmasında tabiata ne kadar ihtiyaçsızsa birbirine o kadar muhtaçtır.
Toplum varlığı; bütün bireysel varlıkların odağı, bütün hayat ve hareketin yönü gayesi ve anlamıdır. Ona zarar veren her şey hıyanet, ondan etkilenmeyen her şey boştur. İster hayranlık verici güzellik, ister mest edici bir sanat olsun.
Bu gün toplum; sloganlarla, boşluk ve hiçliklere mahkûm olmaktadır.
Anlam ve amaç; yapay uğraşı, toplu etkinlikler, lüks meraklar meçhul taassup ve uğraşılar. Yükümlülük ve bağlılıklarla örtbas edilmektedir.
Toplum bireyleri; soğuk boş ihtiyaçsız dertsiz, şevksiz imansız ve hedefsiz hayatlarına, yapay hareketler, heyecan, aşk, beklenti, anlam ve coşku kazandırmak için kullanılmaktadır.
Çözüm; her şey insanın hizmetinde olmalı, peygamberlik sorumluluğu yüklenmelidir. Müslümanlara arız olan taklit, duraklama, tekrar afetinden uzaklaşıp son derece ileri ve bilinçli çözüm arayışları, ilme üretkenlik, sıçrama özgürlük ilerleme ve yenilik gücü veren çabalardır.
Şiar; toplumun iman ve ahlakının temeli iyi atılmalı.
Tahlil edici akıl geliştirilmelidir.
Akleden, fikreden, şükreden insan ve toplum oluşturulmalı; eğitim ve öğretim bu ruha göre düzenlenmelidir.
Asrın imkânları; imanlı, şahsiyetli birey ve toplumun inşası için kullanılmalı. Bunun içinde dünyanın tek, gerçek ve doğru kitabı olan Kur’anı Kerim ile insanımız tanıştırılmalı, Kur’an hayata hâkim olmalı ve tebliğ edilmelidir. Hucurat Suresi 13. Ayeti kerimede ‘Ey insanlık elbet sizi bir erkek ve dişi yaratan biziz. Derken sizi kavimler ve kabileler haline getirdik ki tanışabilirsiniz. Elbette Allah katında en üstününüz, ona karşı sorumluluk bilinci en güçlü olanınızdır. Şüphe yok ki Allah her şeyi bilir her şeyden haberdardır” buyrulmaktadır.
Bu ayet eğitim ahlakının şiarı olmalıdır.
Allah’ın gör dediği yerden gören, bilinçli toplum oluşması dileği ve temennisi ile..
Eğitim konusuna devam edeceğiz…
Selam ve dua ile