HASTANE KAPISI VE 50 YILLIK ÇÖZÜM

Batman’da şehir planlamasına dair sıklıkla söylenen ve aynı sıklıkla tekrarlanan hatalarımızdan biri 50 değil 5 yıl sonrasına göre bilemedin 10 yıl sonrasına göre planlamamızı yaparız.

Bunu sadece kurumlar değil esnafımızla beraber hepimiz yapıyoruz. 

Hayatımıza dair nasıl bir karamsarlık içindeysek artık 50 yıl sonrasını görebileceğimizi sanmıyoruz mu ki hayalini ve öngörüsünü kuramıyoruz.

Bu mevzuyu psikolog ya da psikiyatrlarımıza havale ediyorum, okumuş çocuklar, hazır evdeler hepimiz gibi, abuk subuk dizilere gömüleceklerine bunu irdelesinler.

Bu kadar girizgâh beni 2021 yılının ilk gevezesi yapmaya yeter sanırım. 

Mevzuya gelirsek. 

Gıcır gıcır tabelası ve adıyla, henüz bıcır bıcır uzmanları gelmedi, Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi güney yönünde açılmaya çalışılan kapı mevzumuz.

Belediye otobüs durağı yönünde dar bir sokağa ve kot farkına rağmen açılmasına çalışılan kapının birilerinin rantını dolu dizgin koşturduğunu daha önce de dillendirmiştik. 

İl Sağlık Müdürlüğü konunun Bakanlığa iletildiğini, Valilik Trafik komisyonuna danışıldığını ve kararın bu şekilde neticeye bağlanacağını söylemiştik.

Kulağımıza çalınan bilgiler ve aldığımız duyumlara göre belirtilen yer ve yönde kapının açılmaya karar verileceğine dair.

Madem böylesi bir karar var o zaman bu karara ve çevresine ilişkin yeni planlamalara ve kararlara ihtiyaç var.

Mevzu bahis planlamanın içerisinde açılacak kapının kot farkıyla doğacak sorunu kademeli olarak kotun düşürülmesi, ya da nereden baktığınıza bağlı olarak, yükseltilmesi düşünülüyormuş.

Hastanenin etrafındaki trafiği hafifletmeye dönük hastanenin kuzey doğu yönündeki dolmuş durağının yerinden kaldırılarak doğu yönündeki eczanelerin arkasına konumlandırılacağı da söyleniyor. 

İyi mi iyi elbette. 

Ama beş yıl için. Beş yıl sonra orayı da doldurduğumuzda bir daha dur şunları başka yere kaydıralım denilecek.

Peki, bunu neden 5 yıl değil de 50 yıl için planlama yapıp daha uzun soluklu çözümler aramıyoruz?

Mesela dolmuş durağından daha büyük ölçekteki otobüs durağı, bahse konu hastane kapısı açıldığında söz konusu bölgeyi arapsaçına çevirmeyecek mi?

Bunu şimdiden görmek ve anlamak için trafik komisyonunda olmaya gerek yok. 

Peki, neden bugünden henüz o kapı açılmadan otobüs durağını alıp 50 yıl sonranın öngörüsüyle yeni bir yerde konumlandırmıyoruz? Her faaliyetinde kısa vadeli değil uzun vadeli planlamalar yapmaya çalıştıklarını söyleyen Vali beyin yaklaşımını destekler mahiyette…

Mesela şehrin kuzey yönünde genişleyen yerleşim planı içerisine dahil etmiyoruz. Havaalanını da geçen yeni yerleşim yerlerinde daha şimdiden kolejler, alışveriş merkezleri, otel ve yeni siteler, yerini aldı bile. 

Tüm bunları da geçerek Belediye otobüs durağının Bıçakçı Köyü bölgesinde konumlandırılması hem toplu taşıma hizmet bölgesini genişletecek hem de eski yerinden kaldırılarak hastanenin trafik karmaşasını bir nebze hafifletecektir. 

Ayrıca çay Islah projesiyle Bıçakçı’ya kadar uzanan mesire ve yaşam alanına da ulaşımı da toplu taşıma hizmetiyle kolaylaştıracaktır. 

Ve yanı sıra şu an hastanenin yanında konumlanan otobüs durağının boşaltıldıktan sonra hemen batısındaki park ve bahçeye dahil edilmesi de hasta ve hasta yakınları için dinlenme alanı olarak düşünülebilir.