HAYATIN ALTIN KURALLARI
- 11-05-2020 18:06
- 26
Dünya hayatının Kur’an-i tarifi; İyi bilin ki,(iman ve onun gereği salih amelden soyutlanmış bir) dünya hayatı, ancak(gelip geçici) bir oyun(gaflete düşüren) bir eğlence (aldatıcı bir) süs, birbirinize karşı övünme(sebebi) ve daha çok servet ve (övünülecek )nesiller çoğaltmak yarışından ibarettir.’’(Hadid suresi;20.ayet). Kur’an-ın ışığı ile 30 nasihatle mutlu ve gönlü ferah yaşayalım.
1-Güne sabah namazı zikirle başlayalım. Allah’a tevekkül ederek, kalp ferahlığı ve kolaylıkla kurtuluşa erelim. 2- Tövbe, istiğfarla günahları silelim.3-Duaya devam edelim, dua kurtuluş ipidir.4- içinde bulunduğumuz durumu hayra yoralım. Fırtınanın merkezinde dahi olsak. 5-Hayatın güzelliği Tesbih’hin dir. Dünya okyanusunda Allah’ın limanına yüzmek. Tesbih; Allah(c.c.) için, onun adına ve O’nun emrettiği gibi hareket etmendir. 6-Kederlendiğimiz de La ilahe illah lah diyelim. 7-Mal ile fakirin duasını, miskinin sevgisini alalım. 8- unutmayalım huşu ve korku dolu secde fazilettir. 9-Düşünerek konuşalım. Mazlumun davetine, mahrumun göz yaşına dikkat edelim. 10- Oku emriyle başlayan, tek okunacak kitap Kur’an-ı kerimdir. 11- Ailemizin doğru istikamet üzere olmasına dikkat edelim. 13-Anne, babamızı razı etme gayretinde olalım.14- Kızmayalım, nefret etmeyelim. Allah’ın ulaşmamızı emrettiğini kesmeyelim. Hayat düşündüğümüz den de daha kısa. 15-Allah’a güvenelim, müjdeye kavuşalım.16-Sabır ve Namaz: Dertlere, musibetlere ve sorumlulukla yardım edenlerin en hayırlısıdır. 17-Sui zandan kaçınalım ki; Rahat edelim, huzur bulalım. 18- Unutmayalım, bütün dertlerin nedeni , haşa, Allah’tan yüz çevirmektir. Daima Allah’a yönelelim. 19-Bizimle birlikte kabre girecek Namaz kılalım. 20-Allah’tan korkarak gıybetten uzak duralım, çevremizi de engelleyelim. 21-Mülk suresini hücrelerimize geçirelim.22-Mahrum odur ki; korku ve gözü yaşlı Namaz kılmaktan mahrum olandır.23-Cahillere itibar etmeyelim.24-Muhabbetimiz Allah(c.c.) ve Resulü ile olsun. İnsanlara güzel ahlak ile muamele edelim.25-Gıybetimizi yapanlara hoş görü gösterelim . Muhakkak ki O bizi güzelliğe ulaştırır. 26-Namaz, zikir, Kur’an-ı kerim tilaveti, bizim yüzümüze nur, kalbimizde ferahlık, davranışlarımızda muvaffakiyeti sağlayacaktır. 27-Ateşin hararetini hatırlayarak, günahlarımıza istiğfar ederek, dertlerimize sabrederek, rahatlığa kavuşalım. 28-Anın kıymetini bilelim. İnsan sözleriyle ilgilenmeyelim. 29-Unutmayalım; hiçbir şey namazdan önemli değildir. 30-Hayatta en güzel, İmanlı olmak, imanlı yaşamaktır.
Hayatımızın bu kurallarını takva elbisesiyle taçlandıralım. En hayırlı azık ibadetlerin özü olan takvayı geliştirmektir. Tesettürün anlam kazanmasıdır. ‘’Ey Adem oğulları! Size hem mahrem yerlerinizi örtecek ve hem de güzel görünmenizi sağlayacak giysiler bahşettik . (Öyleyse küfür ve zulüm sistemlerinin en belirgin alameti ve temel dayanağı olan, toplumda her türlü Fuhşiyat’ın, sapık ilişkilerin ve cinsel sömürünün yaygınlaşmasına yol açan çıplaklık kültüründen uzak durun! Namus, iffet ve ahlak gibi yüce değerleri pekiştirerek toplumsal çözülmenin ve yozlaşmanın önüne geçen, ayrıca sizi sıcaktan soğuktan koruyan daha zarif, daha güzel elbiseler giyin! Fakat bu arada dış görünüşünüzü güzelleştirirken kalp ve ruh güzelliğinizi ihmal etmeyin! Unutmayın) elbiselerin en iyisi (en güzeli kötülüklerden titizlikle kaçınarak, dürüst ve erdemli bir insan olmak anlamına gelen) Takva elbisesidir. İşte bunlar Allah’ın ayetlerindendir.( o halde) düşünüp öğüt alsınlar diye.(bu ayetleri insanlara ulaştırın.) ‘’(Araf suresi;26.ayet) Takva; sorumluluk bilinci olarak örtünmenin ruhudur. Takva sız örtünme ruhsuz cesettir. Amaç; karşı cinsten olanların bir biriyle olan ilişkisi. Cinsiyet üzerinden değil, şahsiyet üzerinden olmalı. Aksi halde ilişki zehirlenir. Katma değer yok olur. Fıtri temelleri gösteren örtünmenin ve ilişkilerin kemalini Kur’an-ı kerimin Nur suresi;31.ayeti, Ahzab suresinin;26.ayeti. ifade eder . Bu itibarla ibadetlerdeki niyet ve eylem sağlamlığı ile samimiyet, takva denizinin temiz ve arınmış oluşuna bağlıdır. Takva insan için doğuştan getirilen korunma yeteneği, hem büyütülen değerdir. Sahibini korunaklı kılan, iman samimiyet, teslimiyet ve ihsan göstergesidir. ‘’ Rakip olan Allah(c.c.) takvanızın gözetleyicisidir.’’(Nisa suresi;1.ayet).
Bu altın kuralların sahipleri takvalı muttaki kullar; ‘’Haydi, Rabbiniz tarafından bağışlanmak ve eni göklerle yer kadar geniş olan cennete girmek için bir birinizle yarışın!(fakat oraya girebilmenin şartı; kötü davranışlardan titizlikle sakınıp) korunan kimseler için hazırlanmıştır. ‘’(Al-i imran:133)’’ Onlar ki; hem bolluk, hem de darlık zamanında( servetlerinin bir kısmını Allah(c.c.) için) harcarlar.(kızdıkları zaman) öfkelerine hakim olurlar ve (kendilerine kusurlu davranan) insanları bağışlarlar. Allah da, iyilik eden (böyle dürüst ve fedakar) kimseleri sever. ‘’(Al-i imran;134)’’Yine onlar(takva sahipleri; utanç verici )bir kötülük işledikleri, ya da kendilerine zulmettikleri zaman, hemen Allah’ı hatırlayıp günahlarından bağışlanması için O’na yalvarırlar. Günahları Allah’tan başka kim bağışlayabilir? Birde onlar,(günah olduğunu) bile bile ısrar etmezler.’’(Al-i imran;135.)’’İşte onların mükafatı, Rab’leri tarafından bağışlanmak ve ebediyen içerisinde kalmak üzere, altında ırmaklar çağıldayan cennetlere girmektir. Çalışanların mükafatı gerçekten ne güzel! ‘’(Al-i imran suresi;136.ayet.)
Dostlar, Bizlerde Hayatın altın kurallarına uyarak, takvalı, muttaki kullar olalım. Mutluluğa erelim. İnşallah. Selam ve dua ile.