HIRS, HASARETTİR!
- 27-04-2021 10:27
- 27-04-2021 10:29
- 190
Hırs ile azim sık sık karıştırılır. Oysa Azim ve Hırs farklı şeylerdir. Azim gayret, sebat ve kararlıkla çalışmak iken Hırs sabırsız ve aceleci bir şekilde sonuca gitme isteğidir.
Azim helal ve haram gözetilerek bir yerlere ulaşma çabası iken Hırs helal ve haram gözetilmeden sonuç düşünülmeden yapılan hareketlerdir.
Azim hayra götürürken, hırs harama götürür. Azimde yapılan çabalar ile kanaat getirilirken, Hırs sonuca ulaşmak için kanaat gözetilmez.
Azimde ilkeler ön planda tutularak çalışmaların sonucu beklenirken, hırsta ise ne olursa olsun kazanayım çabası vardır.
Azimde akıl ve sağduyu varken, hırsın gözü kördür. Hırsta insanın gözü hiçbir şeyi görmez yeter ki kazanayım ve sonuca gideyim şeklinde düşünülür.
Günümüz insanı hırs içerisine girmiştir. Ne olursa olsun kazanayım çabası insanı helal haram gözetmeyerek kazanmaya itmiştir.
Onun için hırs ile kalkan zarar ile oturmuştur. İnsanlar kısa yoldan zengin olma sevdasına girerken harama bulaşmaktadırlar.
Bir şeyin önünü arkasını düşünmeden sadece kazanayım da zengin olayım hevesi insanı canavarlardan daha tehlikeli hale getirmiştir.
Günümüz insanı birbirine bakarak zengin olma yarışına girmiştir. Zengin olma yarışında kısa yolu tercih edenler kişiliğinden taviz vermektedir.
Hırs hasarettir, yani kaybetmektir. Sonuçta hırslı olan kaybeder. Çünkü ayağını yorganına göre uzatmayarak taşkınlık yapar.
Bir bakıyorsunuz ki, marangoz olan biri zengin olmak için kendinden büyük işlere bulaşır. Düşük fiyat vererek sermayesinden büyük iş alır.
Bir sitenin dolap işini alan marangoz dolap malzemelerini alır. Ama geri ödeme yapamaz. Çeki kaşelenir vs derken iflas eder.
Bir bakarsınız ki, başka biri zengin olmak için her türlü işe girişir. Bu işleri yaparken hile hurda her türlü ahlaki olmayan işi yapar.
Bir şeyleri elde etmek için yaranmaya çalışır, menfaat elde edeceği kapılarda dolaşır. Eğilip, bükülür ve el etek öper.
Ahlaki olmayan, başkasının hak hukukunu çiğneyen kişiye dur diyenlere karşı bu kişi ise çirkefleşir. Çünkü gayrı meşru işine engel olunmuştur.
Yüksek kar elde etmek ve zengin olmak da hırsın bir çeşididir. Sermayesini yüksek kar getiren kişiler bu kar nereden geliyor diye düşünmezler.
Örneğin bir kuyumcuya yüksek kar veriyor diye para yatıranlar birkaç ay yüksek karları ceplerine koyunca kendilerinden geçerlerdi.
Ancak bir süre sonra kuyumcunun iflas ettiğini ya da kaçtığını duyunca şok olurlardı. Aslında böyle olacağı belliydi.
“Perşembe’nin gelişi, Çarşamba’dan bellidir.” Bellidir belli olmasına ancak hırs insanın gözünü kör ettiği için insan göremez olur.
İşte başka hırs göstergesi daha. Son günlerde ortaya çıkan ve birçok insanın parasını kaptırdığı kripto para firması Thodex sahibinin kaçışı.
İnsanlar itiraf etmeye başladı. İtiraf etmesine itiraf etti. Ancak artık her şey çok geç. Çünkü olan oldu ve kaçan kaçtı.
Önceden neden düşünülmez? Bu kadar kar nereden geliyor? “Emeksiz ve gayretsiz kazancın sonu yoktur diye “ düşünülmesi gerekiyordu.
Bugün kripto paraların hiçbir güvencesi yok iken insanlar pervasız bir şekilde varını yoğunu kripto paraya yatırmaktadırlar.
Öyle ki Üniversite öğrencileri, Yüksek Lisans öğrencileri KYK kredi ve burslarını alıp harcama yapmadan kripto paraya yatırmışlar.
Bir insanı kendi temel ihtiyaçlarını gözetmeden kripto paraya yatırım yapmaya teşvik eden şey nedir acaba?
Ne olabilir tabi ki insanın gözünü hırs bürümesi böyle bir şey yapmaya iter. Kumar da böyle bir şeydir. İnsanın kazanma hırsı insana her türlü şey yaptırır.
Thodex kripto para firması sahibinin kaçışı sonrası evini satıp kripto paraya biri maalesef intihar ederek hayatına kıydı.
Thodex’den sonra ardı ardına başka kripto para firmaları da kapandı. Vebitcoin ve Ethereum kripto para platformları ardı ardına kapandı.
Olan kripto para platformlarına para yatıranlara oldu. Ama dediğim gibi hırsın olduğu yerde hasaret vardır. Her ne olursa olsun hırsın sonu hasarettir.