HZ.MUHAMMEDİN KUR’AN-I KERİM HAKKINDA GÖRÜŞÜ
- 13-11-2020 20:19
- 10690
Kur’an-ı Kerim Yüce Allah’ın Kitabıdır. Kur’an-ı kerimde sizden öncekilerin ve sizden sonrakilerin haberi vardır. Kur’an-ı Kerim hak ile batılın arasını ayıran ölçüdür. Her şey yerli yerinde ve ciddidir. Gayesiz bir kelam yoktur. Kim akılsızlık edip onu terk ederse, Allah(c.c.) onu helak eder. Kim Kur’an-ı Kerim dışında rehber ararsa sapıklığa düşer. Kur’an-ı Kerim Allah’ın sapasağlam ipidir. Hikmet dolu bir öğüt ve hatırlatmadır. O’nun yolu dosdoğrudur. İstekler ancak O’nunla hakkın dışına yönelmez ve karışmaz. Alimler O’na doymaz. Çok tekrarlanmaktan dolayı eskimez, tadı azalmaz.
Kur’an-ı Kerime hayranlık gösteren, yeni yol göstericileri sona ermez. O öğle kitaptır ki, Cinler O’nu işittikleri zaman, şöyle demekten kendilerini alamamışlar. ‘’…Gerçekten de biz olağanüstü güzellikte bir hitap dinledik. Doğru ile eğriyi ayırt etme bilincine bizi ulaştıran, Doğru bir bilinç inşa eden, bir hitap dinledik. Böylece O’na iman ettik. Artık asla Rabbimizden başkasına ilahlık yakıştırmayacağız.’’(Cin suresi;1-2.ayet)
Kim: Kur’an-ı Kerimi referans olarak göstererek konuşursa doğruyu yapar. Kim O’nun la amel ederse hidayete ulaşır. Kim Kur’an-ı Kerimle hükmederse, adaletle hükmetmiş olur. Kim; insanları Kur’an-ı Kerime davet ederse, dost doğru yola kavuşturur.
Allah’ın Resulü Muhammed(s.a.s); Allah’ın kelamı Kur’an-ı Kerimin yaratıklarının sözlerine üstünlüğü; Allah’ın yaratıklarına üstünlüğü gibidir.(Tirmizifezailül Kur’an) Sizden her kim Rabbi/ Yaratıcısı, terbiye edicisi Allah(c.c.) ile görüşmek isterse hemen Kur’an okusun. Allah’ım fayda getirmeyen ilimden sana sığınırım. Kur’an-ı Kerimde sık sık şeytandan Allah’a sığınmamız emredilir. Durmayan yolcu, Kur’an-ı Kerimi baştan sona okuyup, tekrar tekrar okuyandır.
Allah Resulü (s.a.s); Kur’an-ı Kerimi okuyun ve onunla amel edin. O’ndan yüz çevirmeyin. Yanlış yorumlarla taşkınlık yapmayın. O’nun la karın doyurmaya/ ticarete alet etmeyin. Her kim, Kur’an-ı okur, O’nu anlayarak ezberler ve helalini helal, haramını haram kabul ederse, Allah(c.c.) bu Kur’an sebebiyle o kişiyi cennetine kor. İki kişi övülmeye değer, birisi Kur’an-ı gece gündüz okuyup hayatına uygulamaya çalışan, diğeri Allah’ın verdiği malı, gece gündüz infak eden kimsedir. Bu Kur’an-ı Kerimi okuyup derin derin düşünmeyenlere yazıklar olsun.
Sizin en hayırlınız, Kur’an-ı Kerimi öğrenen ve öğreteninizdir. ‘’ Rahman, Kur’an-ı insana öğretti. İnsanı yarattı. İnsana açık berrak şekilde düşünmeyi, konuşmayı, kendini ifade etmeyi öğretti.’’(Rahman suresi;1-4.ayetler.) Kur’an-ı Kerim Müslüman’ın her meselesini çözen hayat kitabıdır. Kur’an-ı öğretmek yüce davranıştır.
Akıl etmek: ‘’ Biz Kur’an-ı Arapça bir hitap olarak indirdik.(açık, anlaşılır olması.)Belki bu sayede aklınızı kullanırsınız.’’(Yusuf suresi;2.ayet). Düşünmek: ‘’Sana mübarek kitap olan Kur’an-ı biz indirdik ki, herkes O’nun mesajları hakkında iyice düşünsün de, aktif akıl sahipleri ders alsınlar.’’(Sad suresi;29.ayet.) Düşünen yalnız akıl izan sahipleridir. Kur’an-ın ders çıkarılarak okunması. ‘’ Doğrusu Biz bu Kur’an-ı ders alınsın diye kolaylaştırdık: öyleyse yok mu dur ders alan! ’’Kamer suresi;22-32-40.ayet). Hayata uygulanması: ‘’Rabbinizden size indirilene uyun! O’nun dışındakileri koruyucu edinmeyin! Ne az düşünüyorsunuz.’’(Araf suresi;3.ayet).Kur’an-ın herkese ulaştırılması: ‘’Ey iman edenler! Hem kendinizi, hemde ailenizi, yakıtı insanlar ve taşlar olan(cehennem) ateşinden koruyun…’’(Tahrim suresi;6.a)
Yüklenen sorumluluğu yerine getirmeyen aile reislerinin hesap günü kaçacak yer arayacaklar.‘’O gün insan, kardeşinden, anasından, babasından, eşinden, çocuklarından kaçacak’’ (Abese;34-36.ayetler). Allah’tan nefsini satın almanın gayesiyle kimse kimseyi görmeyecek. ‘’Her kim; Allah’ın nimeti kendisine ulaştıktan sonra değiştirirse(Yahudiler gibi) ALLAH’IN Cezalandırması çok şiddetlidir.’’(Bakara;211.ayet)
‘’…Ben ancak bana vahyedilen e uyarım.’’(Ahkaf suresi;9.ayet).
Resulümüz Hz. Muhammed Kur’an-ı kaynak olmayan hiçbir şeye uymamamızı bildirerek, Kur’an-dan başka bir şey yazdırmamıştır. ‘’Ey insan! Nedir seni bol ikram sahibi Rabbinden uzaklaştıran?’’ (İnfitar suresi;6.ayet)’’ O halde, elinizden geldiği kadar Allah’a karşı sorumluluğunuzun bilincinde olun. Dinleyin ve itaat edin. Kendi iyiliğiniz için karşılıksız harcamada bulunun. Böylece aç gözlülükten kurtulmuş olanlar, işte onlardır mutluluğa ulaşacak olanlar. ’’(Tegabun;16.ayet)
Kur’an okuyan kişi, ilahi vahye muhatap olduğunun ve sorumluluğunun bilincinde olması gerekir. Çünkü vahiy, dünya ahiret mutluluğu isteyenlere, emir ve yasaklarıyla sorumluluk yükler.
‘’ Bu vahiy şüphesiz senin ve halkın için bir şeref ve itibar( kaynağı) olacaktır. Ama zamanı gelince hepiniz( ona karşı tutumunuzdan dolayı) hesaba çekileceksiniz’’(Zuhruf;44) Kur’an; Emir ve yasaklarıyla insanları koruyan bir kitaptır.(Nahl;90, Ankebut;45,Maide;90) Müslümanları Yahudileşme ve Hıristiyanlaşma tehlikesine karşı uyaran bir kitaptır(Casiye;18, Araf;172-173, Bakara;40-120, Fatiha;6-7,Maide;50-51)Kur’an; Helal ve haramları belirten kitaptır.(Tevbe;31,Enam;151-153,Araf;31-33 a.) Dünya hayatının sınav olduğu(Mülk;2 ay,) Asıl hayat olan ahirete dikkat çeken kitaptır.(Rum;7). Dünya hayatı geçici bir zevk ve eğlenceden ibarettir, oysa ahiret tek gerçek hayattır. Keşke bunu bilselerdi.(Bakara;212) Müminlerin en akıllısı, ölümü en çok hatırlayan, ahiret için hazırlık yapandır.(hadis) İslam dinini hayat düzeni edinerek, Allah’a ve Resule itaat edenler, ebedi mutluluğa erecektir.
Kur’an-ı Kerimi: Anlayarak(Yusuf suresi), Düşünerek(Sad;29)Ders çıkararak(Kamer;17-22a.) Hayata uygulama maksadıyla(Araf;3). Öğrendiklerinizi her kese ulaştırmak (Zariat;53a.) gayesiyle okumalıyız. Şu gerçek ki, biz Kur’an-ı Kerimi tanımak için bile kendisine yönelmiyoruz. İnternet sayfalarını, buzdolabı kapağını açtığımız kadar Kur’an-ı Kerimi açmıyorsak sorun kimin? Dünyada ebedi kalacağımızı sanıyoruz. Düşünelim, Dünyayı mı? Ahiretimi tercih ediyoruz? Ebedi alemi kazanmak için, Kur’an-ı Kerimi anlayıp, yaşamak şart. Bu nedenle Kur’an-ı sürekli gündemimizde tutmalıyız. Hac suresi;7-8.ayetlerin muhatabı olmalıyız.