İL ÖZEL İDARESİNİN HEDEFLERİ NELER?
- 12-02-2022 11:26
- 12-02-2022 11:25
- 106
Batman İl Özel İdaresi, belediyelerin sorumluluk alanı dışında kalan alanların bir nevi belediyesidir.
Sorumluluk ve yetki alanları çok geniştir.
Kararlar Batman Valisi Hulusi Şahin Başkanlığında, seçimle belirlenen 22 İl Genel Meclis Üyelerinin katılımı ile alınır.
İl Özel İdareleri’nin daha etkin ve verimli hizmetler sunabilmesi için ciddi bir bütçesi de vardır.
Genel Sekreterliğini Abdülkadir Özer’in yaptığı Batman İl Özel İdaresi’nin, şehrimizin eğitim, sağlık, tarım, kültür ve turizm, gençlik ve spor, sosyal hizmetler, çevre ve şehircilik alanlarının yanı sıra köylerin altyapı ve üstyapı çalışmalarını de gerçekleştirmek için toplam 2022 yılı bütçesi 160 milyon TL olarak belirlendi.
İl Özel İdaresi, 2020–2024 stratejik planı doğrultusunda 160 milyonluk bütçe ile kanun ve kurallar çerçevesinde hizmet verecek.
Stratejik plana bakıldığında İl Özel İdaresi 4 yıllık süreçte ciddi hedefler belirlemiş.
Yetkilerinin genişletilmesinden tutun, gelirlerinin artırılması ve etkin hizmet öngörülüyor.
Stratejik plandan birkaç başlığı sizlerle paylaşmak istiyorum.
“İl Özel İdarelerinin mali imkân ve gelirlerinin, artan görev ve sorumluluklarıyla orantılı olmadığı tespit edilmiş olup, mali yeterliliğin sağlanması amacıyla genel bütçe vergi gelirlerinden alınan payların coğrafi genişlik ve hizmet alanının büyüklüğü ilişkisine göre arttırılmasının düzenlenmesi öngörülmüştür.
-İl Özel İdareleri’ne daha fazla kaynak yaratma yetkisinin tanınması, Özel İdarelerin kaynaklarının artırılması, merkezi idarenin yapacağı yardımlar, Özel İdare gelirleri üzerindeki tasarruf yetkisini sınırlandırmayacak şekilde kullanım alanı belirtmeden yapılmalı ve mali açıdan merkeze bağımlılığın önüne geçilmesi öngörülmüştür.
- İl Özel İdarelerine ilin toplanan vergi gelirlerinden pay verilmesi ve yerel gelir kalemleri üzerindeki tasarrufunun tamamen kendilerine verilmesinin sağlanması öngörülmüştür.
“İlimizde hızlı artan nüfusun etkisiyle ve tüketim alışkanlıklarının değişmesiyle, sanayi ve gelişen teknolojilerin etkisiyle hava kirliliği, toprak kirliliği ve su kirliliğinden kaynaklanan çevre sorunlarının baş gösterdiği tespitinde bulunulmuş olup;
Halkın çevre temizliği konusunda duyarlılığını pekiştirmek için paneller ve programlar düzenlenmesi, kamu kurum ve kuruluşlarının çevre temizliği konusunda caydırıcı önlemler almasının sağlanması, yeşil kuşak alanları, mesire alanları ve orman alanlarının oluşturulma çalışmalarının başlatılması,
Batman İli, coğrafi konum ve özellikleri bakımından karasal iklimin etkisinde kaldığından, yüksek sıcaklıkların uzun sürdüğü kuraklıklara sebep olduğundan kurak iklimlerin üretim üzerindeki etkileri ve sıcaklığın etkilerinin azaltılması ile ilgili çalışmalar başlatılması.
- Kırsal alandan kente göç oranının yoğun olarak görüldüğü Batman’daki bu göç olgusuyla
beraber köyden kente göç eden ailelerde şehir hayatına alışma ve adapte olma, şehirleşmeyle
ortaya çıkan kültürel çatışmaların yaşandığı tespitinde bulunulmuş olup;
İl Özel İdaresi’nin sivil toplum örgütleriyle işbirliği yaparak göç eden ailelere şehir hayatı ile ilgili seminerler v.b. verilmesi ve belli programlarla ailelerin adaptasyonunun sağlanması, böylece sosyo-kültürel çatışmanın önüne geçilebilmesi hedeflenmektedir.
- İhtiyaç duyulan bazı hizmetlerin Batman İl Özel İdaresi’nin görev, yetki ve sorumluluğu alanında olmamasına rağmen halk tarafından ısrarla yapılmasının istendiği tespit edilmiş olup, halkın, İl Özel İdaresi’nin hizmet alanıyla ilgili olarak bilgilendirilmesi ve İl Özel İdarelerinin görev tanımlarının halka anlatılması.
İl Özel İdarenin stratejik hedefleri kısaca bunlardır.
Bu hedefler ile ilgili çalışmalar devam ediyor.
4 yıllık süreç içerisinde bu hedefler gerçekleşirse inanıyorum şehrimizin birçok alanda sorunları çözülmüş olacaktır.
Bu güne kadar bu amaç ve hedeflerin gerçekleşme oranı nedir?
Bu konuda yetkililer kamuoyunu bilgilendirirse iyi olur.
Örneğin çevre ile ilgili hedef alt başlığında ne tür hizmetler yapıldı, şehirdeki çevrecilerle bu konuda işbirliği yapıldı mı?
Aynı şekilde dün de kaleme aldığım gibi, köyden şehre göçün önlenmesi ve kırsaldaki insanların üretim konusunda teşvikli ile ilgili bir çalışma yapıldı mı?
Yapıldıysa neler yapıldı, bu konuda kamuoyu bilgilendirilirse iyi olur diye düşünüyorum.