İLKLER VE TAHRİBATLARI
- 28-09-2020 18:18
- 40
İlkler; iyi yönleri ile kötü yönleriyle çok önemlidirler.
Bir alanda öncü, doğru veya yanlışta ilklerden olmak, halkın istikametine yön vermek, maddi ve manevi getirisi ve sorumluluğu vardır.
Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem: “Kim İslam’da iyi bir çığır açarsa açtığı çığırın ecri ve kendisinden sonra, onunla amel edenlerin ecirleri, sevaplarından hiçbir şey eksilmeden ona aittir. Kim ki İslam’da (Müslümanlar içinde) kötü bir çığır açarsa, açtığı çığırın günahı ve kendisinden sonra onunla amel edenlerin günahları, günahlarından bir şey eksilmeden ona aittir.” (Riyazu’u-Salihin Müslim)
İnsanlık tarihinde Kabil’in kardeşi Habil’i öldürmesi ilk öldürme gerçekleşmiş olması, o günden günümüze kadar işlenen cinayetlerden Kabil’in de pay sahibi olduğu dinen kabul edilen görüşlerdendir.
Araplar arasında yaygın olan ve İslam’ın çetin mücadeleler sonrası kaldırdığı ve kesin bir ifadeyle büyük günahlardan sayılan; Faiz, Zina ve Içkinin, ülkemiz ve Müslümanların yoğun yaşadığı ülklerde yeniden yaygın hale gelmesine kimiler ilklerden oldu?
Kişisel olarak bunu bilmesekte devlet bazinda hanigi dönem ve tarihte bunlara ilk izinin verildigi yani ilkleri bilebiliriz.
1-Faiz, bir sömürü düzeni olup “Eğer böyle yapmazsanız Allah ve resulüyle savaşa girdiğinizi bilin. Eğer tövbe edecek olursanız, anaparanız sizindir.” (bakara 279 ayet dib. Meal). Allah ve Resulü ile savaş, Maddi ve manevi büyük bir zararı olan ve İslam’ın şiddetle karşı durduğu Faiz’i ilk ne zaman yasal kılıfa uydurularak çığırı açılmıştır.
Osmanlı imparatorluğu Kanuni Sultan Süleyman döneminde kurulan paraya dayalı vakıflar aracılığıyla günümüz tefecilik sistemine benzer bir yöntemle para veriliyordu. Şeyhülislam Çivizade, bu vakıfların haramla iştigal ettiğini ve faiz alıp verdiğini ileri sürerek kapatmıştı.
Ebussud efendi ise “Muamelat” adı altında yasaklanan vakıfların para verme olayına fetva verdi. Para vakfı adı altında yaslaştırdı. (M. bayraktar yeni Meaj)
Akgündüz’ün Ebussüüd fetvasında KAR ORANI ON BİR BUÇUK ile (adına ne denilirse denilsin) faize gidilen ilk fetvayı vermiş oldu.
1856 yılında (Sultan Abdülmecit döneminde) İngiliz diplomat Layard başkanlığında her biri 20’şer sterlin değerinde 25 bin hisseden oluşmak üzere kuruluş sermayesi 500 bin Sterlin olan merkezi Londra’da olacak The Ottoman Bank (Osmanlı Bankası) kuruldu.
2-Zina, İslam’ın büyük günahlardan saydığı ve Kur’an’da had cezasını gerektiren yasaklar arasında yer alır.
Osmanlı döneminde ilk yerleşik Genel evler (Fuhuş yanı zina yapılan evler) 1812 yılında II Mahmut döneminde açıldı. İlk resmi umumhane (zinanın serbest yapılacağı fuhuş evleri ise ) 1884 yılında II Abdülhamit’in izniyle (“Kerhane yönetmeliğiyle”) Galata ve Pera’da açıldı. (İNTERNETHABER).
Ülkemizde 440 ve 441 yasalariyla suç sayilan zina 1996 yılında Anayasa Mahkemesinin 440 noluyu yasayi 1998 yilinda 441 noluyu yasayi da iptal ederek suc olmaktan çıkarmıştır.
3-İçki, “günahların annesi” ve İbn Ömer (ra) rivayetle peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellemin: “Allah içkiye, onu içene, dağıtana, satana, satın alana, üzümünü sıkana, kendisi için sıktırana, taşıyana ve kendisine taşınana ve parasını yiyene lanet etsin” (Camiüssağir)
Osmanlı imparatorluğu zamanında 1880 yılında sultan II Abdülhamit han döneminde ilk rakı fabrikası açılmıştır. (Mehmet Sait Kılıç SABAH gazetesi köşe yazısı.)
O günkü sartlar ve gerekceler bu fervalarin vermesine sebebiyet teşkil etse de günümüze baktığımızda nasil da büyük tahribatlara sebep olduğu da bir gercektir.
Günümüz Istanbul sözleşmesi ve AB uyum yasalari da ileriki yıllarda, ilklere sebebiyet olacağa benziyor. Buda dünyada ve mahkeme-i kubrada başımıza bela da olabilir.
Selam ve dua ile