İnsan hayatının kıymetini bil
- 23-07-2022 08:00
- 22-07-2022 14:18
- 44
İnsanın yaratılış gayesi dünya hayatında sınavdır. Bu sınavda iki seçenek vardır. Ya Yaratan Rabbinin adına hareket edecek, yada zaafının esiri olacak. Günümüzde insanların çoğu kendine verilen akıl, irade ve Kur’an-ı Kerim nimetini görmezlikten gelerek, zaafının, nefsinin, iç güdülerinin ve şeytanın esiri olmaktadır. Rabbine kulluğu unutarak, yaratıklara kul olmakta. Ahiret endişesinden uzaktırlar .Bu durumu Kur’an-ı kerim şöyle ifade etmektedir. ‘’Fakat siz (ey insanlar) bu yakın ve aşağı hayatı tercih ediyorsunuz.’’ ‘’Oysa ki öteki hayat daha hayırlı ve daha kalıcıdır.’’(A’la suresi;16-17.ayet). İnsana hayatın kıymetini, insanı yaratan alemlerin Rabbi Allah bildirmektedir. ‘’Bütün pisliklerden uzak dur.’’(Müddessir suresi;4.ayet). Manevi pislik şirk ve puttan, maddi pislik haramdan uzaklaş. Bu ayetlerin muhatabı insan hayatının kıymetini bilir.
Allah’tan başka hiçbir şey rağbete değmez! ‘’Yücelikte eşsiz olan Rabbinin adına hareket et.’’ (A’la suresi;1.ayet). Kimin kulu olduğunu, kimin adına hareket ettiğini bil. Zira bilinçli varlık olan insanın Rabbi adına hareket etmesi, O’nu yücelten varlık korosuna dahil olmasıdır. ‘’ Her şey Allah’ı Tesbih etmektedir.’’ İsra suresi;44.ayet) AlimlerinTesbih hakkında görüşü: Salatı ikame etmek, Allah’a hayran ol, Her an Allah’a yönel, Allah’ı tek ve bütün noksanlıklardan uzak bil, O’nu tenzih et ve mukaddes bil. İman eden bilinçli insan her anını Allah ne der diye geçirme gayretindedir.
Vahiy insanı yaratılış amacına yönelten yol haritasıdır. ‘’ Ve doğrusu biz bu Kur’an-ı ders alsınlar diye kolaylaştırdık. Öyleyse yok mu? Ders alan’’ (Kamer suresi;40.ayet). Bu ayet kamer suresinde dört defa geçmektedir. İnsan hayatının kıymetini anlaması için Kur’an-ı Kerimle hem hal olası gerekir. İnsanı yaratan, insanı en iyi bilen Allah, insanın hidayeti için Kur’an-ı kerim nazil etmiştir. Kur’an-sız hayat anlamsız ve sonu hüsrandır. Hayat kitabı Kur’an-ı Kerimin ilk emri okudur. ‘’Oku yaratan Rabbin adına.’’ ‘’O insanı sevgi ve alakadan yarattı.’’ ‘’ Oku! Zira rabbin sonsuz kerem sahibidir.’’ ‘’ O , insana(bilgiyi) kalemle kaydetmeyi öğretti.’’ ‘’O insana bilmediklerini öğretti.’’ ‘’Evet, evet insan mutlaka azar.’’ ‘’Kendi kendine yettiğini sandığında!’’ ‘’ Ne ki insanın Rabbine dönüşü muhakkaktır.’’(Alak suresi;1-8.ayetler.) Kur’an-ı, kendini ve içinde yaşadığın alemi oku ki, hayatın kıymetlensin. Ebedi mutluluğa kavuşasın.
İnsan hayatının kıymeti sorumluluktur. ‘’ Söz gelimi: kim sorumlu davranır ve Allah yolunda verirse.’’ ‘’ Üstelik en güzel olanı tasdik ederse’’ ‘’İşte ona rahatlık ve mutluluğun zirvesine götüren yolu kolaylaştırırız.’’ ‘’Söz gelimi kim de cimrilik yapar ve kendine yettiğini zanneder.’ ‘’En güzel olanı yalanlarsa’’ ‘’ İşte onada, zorluk ve felaketin en dibine giden yolu kolaylaştırırız.’’ ‘’Öyle ki, o baş aşağı (cehenneme) yuvarlanıp helak olacağı zaman, Allah için paylaşmadığı malı kendisini asla kurtaramaz.’’ ‘’Elbette doğru yolu göstermek sadece bizim işimizdir.’’ ‘’ Ama gerçekten işin önü de sonu da bizim mülkiyetimizdedir.’’ ‘’ İşte ben sizi alev saçan bir ateşe karşı uyarmış bulunuyorum’’ ‘’Oraya yalnız sorumsuzluğun zirvesinde olan azgın girer.’’ ‘’ O ki vahyi yalanladı ve gerçeğe sırt döndü.’’ ‘’Ama yüksek bir sorumluluk bilinciyle hareket eden kimse, O ateşten uzak tutulacak.’’ ‘’ O ki, malını gönülden verir ve arınıp gelişir.’’ ‘’Onun bu yaptığı her hangi birinden gördüğü bir hayra karşılık değildir.’’ ‘’Sadece yüce Rabbinin rızasını kazanma amacıdır’’ ‘’İşte böyle biri, kesinlikle zamanı gelince(gördüğü karşılıktan) fazlasıyla memnun olacaktır.’’(Leyl suresi;5-21.ayetler.) Allah için vermek gerçekte vermek değil almaktır.
Allah : insan hayatının bütün niteliklerini hayat kitabı Kur’an-ı Kerim de bildirmiştir. ‘’Şu kesin ki! Rabbin her an her yerde herkesi gözetleme makamındadır.’’(Fecr suresi;14.ayet) (imdi) ey mutmain kişi’’ ‘’Sen ondan, Oda senden razı olacak şekilde dön Rabbine!’’ ‘’Böylece sadece bana kulluk eden muvahhid! Kullarımın arasına gir.’’ ‘’Sözün özü sende gir cennetime!’’(Fecr suresi;27,28,29,30.ayetler.) Yeter ki insan aklını kullansın. Hayatını Kur’an-ı kerimle inşa etsin! O zaman hayatın kıymetini bilir. Her anın hesabını din gününde vereceğinin bilincinde olur. Ömür kredisini ahiretteki konumunu, mevkiini yükseltmek için kullanır. Ne mutlu hayatının kıymetini bilen, dünya sınavını Allah’a kulluk bilinciyle kazananlara. Selam ve dua ile.