İŞ KUR NE YAPAR?

Belki de ülkemizde en büyük sorunlardan bir tanesi işsizlik.

İşveren ısrarla kalifiye işçi bulma sıkıntısı yaşarken, işçi de işsizlikten dem vuruyor.

İşsizlikle ilgili kimi istatiksel veriler çıkarılıyor.

En son Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Ocak 2015’te işsizliğin % 11,3 seviyesinde gerçekleştiği söyleniyordu.

İşsizlik sorununu konuşurken verileri ne derece baz almamız gerekiyor?

Kayıt dışı istihdam ne boyuta?  İş bulmak için aranan şartlar vasıflar neler?

Evet, bu haftaki konuğumuzda Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Besim Eviz’di.

Bizim daha alışmadığımız ismiyle konuya başladık. Çalışma ve İş Kurumu ne iş yapar.

Yani bizim aşina olduğumuz İş Kur ne yapar? Batman’da istihdamı yeterince sağlayabiliyor mu?

İş Kur’un piyasa hakimiyetini kurduğunu söyleyen Eviz, İş ve Meslek Danışmanlığı hizmeti verdiklerini söyledi.

Eviz’in konuşmasından başlıklar aktarmam gerekirse:

“Buradaki amaç her işsize dokunabilmek. İnsanlara iş bulmaktan çok kendi ayakları üzerinde iş bulabilecekleri faaliyetleri artırmaya çalışıyoruz. Aktif istihdam dediğimiz iş gücü geliştirme kurslarına, sertifikasyon eğitimlerine ağırlık veriyoruz. İşletmelerde istihdam garantili kurslar bu amaca yönelik oluyor. İnsanlara vasıf kazandırmak amacımız. 2015’ te yani bu üç aylık süreçte 2000’den fazla işverenden açık iş talebi geldi.

Bizden eleman talebinde bulundular. Biz bunun bin küsurunu karşılayabildik.

İşverenin aradığı yeterli miktarda vasıfta eleman yok. Biz de işverenle görüşerek onları yetiştirip vasıflı eleman haline getirmesiyle istihdamı dengelemeye çalışıyoruz” diyor.

Üniversite öğrencilerin teorikte iyi olduklarını ama pratikte yeterli olmadığını dile getirdi ve ekledi “Üniversite gençlerinin iş bulabilirliğini artırmak amacıyla daha önce de var olan programı biz bir formata oturtarak hazırladık. Batman’da 7 işveren STK ile görüşerek Ticaret Sanayi Odası, MÜSİAD, TÜSİAD, Esnaf Odalar Birliği, Üniversite ve Birlik Vakfıyla birlikte projemizi uygulamaya geçirdik.  Kendi mesleği ya da yan dalda esnaf ya da sanayicinin yanında 6 7 ay kendini yetiştirerek saha deneyimini artırmayı amaçlıyoruz” ifadelerini kullanıyor.

İşe yerleştirilenlerin ücretlerinin de kurum tarafından ödendiğini belirterek “6, 7 ay boyunca İş Kur olarak ücretini sübvanse ediyoruz. İşverenle işçi anlaşırsa 7 aydan sonra devam eder ya da güçlü bir iş deneyimi olarak özgeçmişi sertifikası yazılır. Gençlere iş arama teknikleri eğitimi seminerleri veriyoruz.  Hizmet noktalarımızda üniversitelerde, meslek liselerinde, lise son sınıf öğrencilerine, 3500 kişiye iş arama becerileri seminerleri verildi.  Yılda bir üniversitede bizzat ben konferans veriyorum. Daha çok meslek lisesi öğrencileri ve üniversite öğrencilerine yönelik veriyoruz” diyor.

Sayın Eviz sohbetinde başından geçen ilginç olayları da anlattı.

Bu olayları bir kitapta toplamayı düşünüyormuş. Kendisiyle yaptığımız detaylı sohbeti gazetemizin diğer sayfalarında görebilirsiniz.

Güzel ve samimi geçen kahvaltımıza geldiği için Sayın Eviz’e çok teşekkür ederiz.