KADES’TE KÜRTÇE NEDEN YOK?
- 10-03-2021 18:47
- 96
Şiddete uğrayan kadınların yardım istemesi için geliştirilen Kadın Acil Destek (KADES) uygulamasında 6 dilde hizmet verilmeye başlandı.
Emniyet Genel Müdürlüğü sosyal medya hesabından KADES uygulamasının Türkçenin yanı sıra Farsça, Arapça, İngilizce, Rusça ve Fransızca dil seçenekleriyle hizmet vermeye başladığını duyurdu.
Hizmet verilecek diller arasında Türkiye’de en çok konuşulan 2. dil olan Kürtçenin olmaması dikkat çekti.
Öncelikle kadına yönelik şiddete karşı çok önemli bir çalışma olarak gördüğüm kadın acil destek programı KADES projesinden söz etmek istiyorum
KADES, kadınların ve çocukların her türlü şiddete maruz kalmasını engellemek amacıyla başlatılmış bir çalışmadır.
Cep telefonunun bir tuşu ile imdat çağrısının yapılacağı bir sistemdir.
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) tarafından hazırlanmış olan uygulama, kadınlar ve çocuklar için acil müdahale uygulamasıdır.
Kadınları korumak amacıyla yapılan akıllı telefon uygulaması sayesinde bir kadın, herhangi bir durumdan dolayı, birinden şiddete maruz kalıyorsa, tek bir tuşla Kadın Acil Destek İhbar Sistemi’ne ulaşabiliyor.
Dileyen herkes, KADES uygulamasını, Google Play Store ve Apple Store programından ücretsiz şekilde indirip,
Uygulamayı indirdikten sonra T.C. Kimlik Numarası girilerek ve EGM'den telefonuna gelecek olan aktivasyon kodu ile aktif hale getirip,
Uygulama aktif olduktan sonra, tek bir tuşla 155 Polis İmdat Acil Çağrı Merkezine ulaşarak, yardım çağrısı gönderilebilir.
2018 yılında başlatılan bu uygulama, geçtiğimiz haftadan itibaren çok dilli olarak hizmet vermeye başladı.
Bu güne kadar binlerce kadın bu sayede şiddet görmekten kurtulmuş.
Güzel ve önemli bir çalışma elbette.
Ancak Rusça’ya kadar bütün dillerle yardım talep etme imkânı var ama Kürtçe yok.
Devletin televizyonunda, okullarında, mahkemelerinde Kürtçe var, hatta koronavirüsün yükselişte olduğu dönemlerdeki gibi bazen polis aracında anons bile yapılıyor.
AK Parti’nin Kürtçe açılım döneminde 2009 yılında Batman Emniyet Müdürlüğü 155 Polis İmdat Hattında Kürtçe bilen bir personel görevlendirilmişti.
Dileyen Kürtçe şikâyet ve taleplerini bildirebiliyordu.
Ama ne hikmetse KADES uygulamasında Kürtçe dil seçeneği yok.
Olmaması tartışma konusu.
“Türkiye’deki Kürtler belki bir biçimde Türkçe olarak kendilerini ifade edebiliyorlar” denilebilinir ancak Irak’tan Suriye’den ülkemize gelen mültecilerin önemli bir kısmı Kürtçe dışında başka bir dil bilmiyor, bunları da hesaba katmak gerekir.
KADES’te Kürtçe yoksa bu durum, kafalarda soru işaretlerine neden olur.
Soru işaretlerini ve tartışmaları ortadan kaldırmak için Türkiye’de en çok konuşulan Kürtçe dil butonu da KADES’te olması gerekir.