KUR’AN-I KERİM’İN UYARISI
- 06-11-2020 17:09
- 44
Kur’an-ı Kerim’i Zümer suresi;7.ayeti ışığında okumak gerekir. ‘’Eğer inkar ederseniz, kuşku yok ki, ALLAH(c.c.) size asla muhtaç değildir. Ama, kullarının nankörlüğünden hoşnut olmaz; şükredecek olursanız, sizin adınıza ondan razı olur. Bir günah yükünü çekende, bir başkasının günah yükünü çekecek değildir. En sonunda dönüşünüz Rabbinizedir. O zaman yaptıklarınızı haber verecektir. Çünkü O gönüllerde gizleneni hakkıyla bilir.’’ Dünyada günah işleyenin cezası anında verilseydi, iyi ve kötü ayrılmazdı. Sınav olmazdı. İyilik Allah’ın rızası için değil korkudan yapılırdı. Tövbe ve ibret ortadan kalkardı.
’’Eğer Allah(C.C.) insanları işledikleri günahları yüzünden hemen cezalandıracak olsaydı,yer yüzünde bir tek canlı bırakmazdı. Belirlenmiş süreye kadar, onlara mühlet tanır. Belirlenen bu süre gelince de(hepsinin cezasını tam olarak verir! Çünkü) Allah(C.C.) Kullarının her hareketini görmektedir.’’(Fatır suresi;45.)
Kur’an-sız hayat yaşamanın neticesi: ‘’ Ama her kimde Benim öğüt ve uyarımla dolu olan şu Kur’an-dan yüz çevirecek olursa, işte onu, (bitip tükenmeyen arzu ve ihtirasların yol açtığı doyumsuzluk, tedirginlik, ruhsal bunalımlar, vicdan azabı ve toplumsal çıkarlar yüzünden, mutluluk ve huzurdan yoksun, dar, kısır ve) sıkıntılı bir hayat beklemektedir. Hesap günü ise, onu kör olarak diriltip huzurumuza getireceğiz. ’’(Taha suresi;124.ayet).’’
İşte biz, (kendilerine bahşedilmiş yetenek ve nimetleri, kötü yolda kullanarak ömürlerini boş yere harcayıp) savurganlık eden ve Rabbinin ayetlerine imanı reddeden kimseleri, (dünyada) böyle (toplumsal çalkantılarla, ruhsal bunalımlarla) cezalandıracağız: ahiret azabı ise elbette çok daha çetin ve uzun süreli olacaktır.’’(Taha suresi;127.ayet)
Kur’an-i Kerim’den yüz çeviren zelil, onun dışında hidayet arayan delalete düşer. Kur’an-ı kerim Allah’ın kopmaz ipidir. Zikri, hakim ve doğru yola ulaştırır. Kur’an-la hareket eden şaşırmaz, Kur’an okuyan diller sürçmez, alimler ondan doymaz, okumakla eksilmez, Kur’an-la konuşan doğruya kavuşur. Kur’an-a davet eden doğruya çağırır. Kur’an-ın önemli mesajı, prensibi, ölçüdür, nizamı öğretmektir. Hikmetin oluşumunu sağlar. Allah’ın tüm sıfatları; ilahi mizan ve adaletin değişmezliğini sağlar.Nahl suresi;10-11. Ayetlerde gökten inen suyun yer yüzüne hayat verdiğini, bunda alınacak dersler olduğunu bildirmektedir.
O ders açıktır. Nasıl su biyolojik hayatın kaynağı ise, Kur’an-ı kerimde insan hayatının, maneviyatın kaynağıdır. Suyun indiği kalp toprak, vahyin indiği toprak, akıleden kalptir. ALLAH’TAN gelen Vahye sırt dönmek nankörlüğün daniskasıdır. Ey akıl eden kalp Allah’ın ipi Kur’an-a sarıl! ‘’ Hepiniz, Allah’ın (yer yüzüne uzatmış olduğu Kur’an) ipine (ama sadece bir bölümüne değil) tümüne sımsıkı sarılın: sakın(ondan) ayrılmayın!
Allah’ın size olan nimetini hatırlayın: hani bir birinize düşman idiniz fakat Allah(C.C.) Kalplerinizi kaynaştırıp birleştirdi de, O’nun nimeti sayesinde hepiniz kardeş oldunuz. Ve hani, ateş dolu bir uçurumun tam kenarında idiniz de, Allah(C.C.) sizi oradan kurtardı. İşte Allah(C.C.)( Öğüt alıp) doğru yolu bulasınız diye ayetlerini size böyle açıkça bildiriyor.’’(Al-i imra suresi;103.ayet)
İnsanı Kur’an-ı Kerimden engelleyen nedenler: Taklit ve taassup; Basiret ve müşahede gücünü köreltir. Kalbin günahlarla kararması, Kur’an-ı anlamayı engeller, kibir, mal, mevki, makam düşkünlüğü, Kur’an-ı yaşamayı engeller.’’ Yer yüzünde haksız yere kibirlenenleri,(kalplerini kör ederek) ayetlerimden uzaklaştıracağım.(Çünkü onlar hakikati ortaya koyan) bütün mucizeleri görseler, yine de inanmazlar. Doğru yolu görseler, onu izleyecek yol olarak benimsemezler fakat azgınlık yolunu görünce, onu derhal kendilerine yol edinirler. Bütün bunlarda, ayetlerimizi yalan saymadan ve onları göz ardı etmeden ileri gelmektedir.’’(Araf suresi;146.ayet)
Kur’an-ı Kerimi hedefinden saptırmak, Kur’an-ı anlamaya manidir. Kur’an-ı Kerimi, indiriliş sebebi dışında, günü birlik adet ve olaylara alet etmek, çıkar ve menfaat aracı haline getirmek, Kur’an-ı Kerimin maksadına aykırıdır .’’Elif, Lam, Ra.(Bu) insanları Rablerinin izniyle (inkar ve cehalet) karanlıklarından( kurtarıp iman ve İslam’ın) aydınlığına, O Yüceler yücesi, O her türlü övgüye layık olan Allah’ın Yoluna iletmen için sana gönderdiğimiz bir kitaptır.’’ (İbrahim suresi;1.ayet).
‘’ Biz bu kitabı sana, ancak ve ancak, üzerinde tartışıp durdukları konularda insanlığı aydınlatman için ve iman edecek bir topluma, doğru yolu gösteren bir rahmet kaynağı olmak üzere gönderdik.’’(Nahl suresi;64.ayet). Dünyevileşmek, ahireti ötelemek, Kur’an-ı maksadından uzaklaştırır.’’ (Mahşer günü) Huzurumuza çıkacaklarını hiç hesaba katmayan, (şu gelip geçici) dünya hayatını (ahirete) tercih ederek(nihai mutluluk ve) huzuru onda arayan ve( böylece Kur’an-dan yüz çevirerek) ayetlerimizden ilgiyi koparanlar var ya’’ ‘’İşte yapmakta oldukları (kötülükler) yüzünden, onların varacağı yer ateştir.’’(Yunus suresi;7-8.ayetler.)
Okuduğun Kur’an-ı Kerimin anlamından habersiz olmakta, Kur’an-ı maksadından uzaklaştırır. ‘’(Bu) Sana indirdiğimiz bereket kaynağı bir kitaptır. Ayetleri üzerinde iyice düşünmeleri ve akıl sahipleri( onu okuyup) öğüt almaları gerekir.’’(Sad suresi;29.ayet). Kur’an-ı tefekkür, ondan hidayet yolunu öğrenmek vaciptir. Kur’an-ı anlamakla önündeki engelleri kaldırmak mümkündür.’’ (Evet, ALLAH’A ve ahiret gününe yürekten) inanan ve imanlarını (şirk, inkar ve isyankarlık gibi) zulüm ile kirletmeyenler var ya, işte(her türlü tehlikeden kurtulup) güvene kavuşmak onların hakkıdır. Doğru yolda olanlarda, yalnızca onlardır.’’(Enam suresi;82.ayet).
‘’Peki onlar, Kur’an-ı hiç incelemiyorlar mı? (Allah(C.C.),İnsan ,evren, hayat, ölüm; insanın menşei, yaratılış amacı, uyması gereken prensipler, ölümden sonra bekleyen akıbet ve benzeri konularda bu kitabın getirdiği açıklamaları inceleyip de, ondaki hidayet aydınlığını görmüyorlar mı?) Yoksa gönülleri üzerinde (hakikati görmelerine engel olan kibir, inat, önyargı gibi) kilitler mi var?’’ ‘’Doğrusunu isterseniz, kendilerine (İslam’ın apaydınlık) yolu açıkça gösterildikten sonra( yeniden inkar ve cehalet karanlığına özlem duyup) gerisin geriye dönenler, şeytanın ayartmasına kapılmış ve onun süslü vaatleriyle aldanmış kimselerdir.’’ (Muhammed suresi;24-25.ayetler)
Kur’an-ı Kerimin uyarısı; Müslüman meziyetinin zirvesi İslam’ı yaşamak için, Müslümanın kendisiyle,taguti sistemle savaşması gerekir. Müslümanın temel ibadeti SALAT gururun ilacı, infakta cimriliği yenmek, ahirete yatırım yapmaktır. Allah(C.C.) Cümlemizi Kur’an-ı Kerimin uyarılarına uyan, dünya ve ahiret saadetine ulaşanlardan eylesin. İnşallah. Selam ve dua ile.