KUR'AN İNANANI ÖZGÜRLEŞTİRİR
- 07-02-2019 16:39
- 28
İnsanın ne olduğunu ve ne olması gerektiğini kavramazsak, insan gerçeği inancına sahip olmazsak, kültürü, eğitimi, ahlakı ve toplumsal ilişkileri düzenleme çabalarımızın tamamı abestir, beyhudedir. Çağdaş bilimin en üst düzeyinde olsak, toplumun hangi insana ihtiyaç duyduğunun farkında olmadan yapılan çalışmalar boştur. Eğitim ve öğretim ekolleri tümüyle çıkmazdadır.
İnsanı belirleyen dört unsur vardır. İnsan bu dört unsurun tutsağıdır. Bu unsurlardan kurtulan insan özgürlüğüne kavuşur. Bunlar; Tabiat, Tarih, Toplum ve Kendi belirleyiciliği.
1.Tabiat; İnsan doğduğu yeri ve ırkı kendisi seçmemiştir. Tabiatın zorlamasının, ırk ve kabile baskısının tutsağıdır.
2. Tarih; insanın niteliğini ve mahiyetini tarih oluşturur. Tarihin zorlayıcı gücü ve geçmişinin tesiri altındadır.
3. Toplumun asaleti, duruşu bireyi oluşturur. Çevresi değişirse insanda değişir.
4. Kendi belirleyiciliği; Ben’in tutsağındadır. Ben değil demektir. Bende var olan, ama benim tarafımdan seçilmiş olmayan, her durum, her irade, her istek ve eğilim belirleyiciliğin, cebrin ürünü. Belirleyicilik tanrısal iradenin anti tezidir. Bu dört unsurun tutsağı olan beşerdir. Bu tutsaklıklardan kurtulan insan olur. Bilim ve Teknoloji ile insan tabiat, tarih ve toplumun tutsaklığından kurtulur. Bunun için insanın, zorlayıcı ve belirleyici etkenleri bilmesi, tanıması gerekir. Benlik etkeninden kurtulmak için, bilmesi tanıması kafi değildir. Çünkü benlik belirleyiciliği insanın kendisidir. Arzu ve zevk sebebiyle, ister, istemez kendini sürüklediği bencillik. Cinsel güdü, hırs, maddiyatçılık dürtüleridir Kendi belirleyiciliğinden ve kendi tutsaklığından kurtulmanın yolu dindir. İslam dini, insanın maddi ve manevi bütün ihtiyaçlarına cevap veren ilahi kanundur.
Kendi zindanından kurtulmak; iç duvarlarını yıkmak, kendini dizginlemek, engellemek, kendi özgürlüğünü elde etmek bilim ve teknolojinin uhdesinde değildir. Çünkü insanın belirleyiciliği bizzat kendisidir. Benliğinden kurtulmanın yolu, kendini yaratan Allah’ın Vahyi kurana tabi olmakla mümkündür.
“Kendisinde şüphe olmayan, inananlar için hidayet rehberi olan kurandır.(bakara suresi;2.ayet) ‘’Şüphesiz doğru yolu göstermek, elbette bize aittir.(leyl suresi;12.ayet) İnsanı en iyi bilen, insanı yaratandır. İnsanın ne olduğunu ve ne olması gereginide ortaya koyan rabbil alemindir. İnsanı fıtratıyla dizayn edendir. Fıtrat bilinçli seçen ve üreten varlığı oluşturur. Kuranı kerim; insanı fıtratına yönlendirir. Fıtratına uygun hayat tarzını teşvik eder. İnsan nisbi varlıktır. İnsanın yaratan Allah(C.C) Mutlaktır. İnsanı dünyaya getirerek, ömür avansıyla imtehana tabi tutmuştur.’’Hanginizin daha iyi davranacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratan odur. O mutlak üstün olandır, çok bağışlayandır.(mülk suresi;2.ayet). İmtehan kılavuzu kuranı kerim, sınav sonucu, ahiret konumudur.
Kuranı kerimi okuyup anlayan ve hayatını kuranı kerimin inşa ettiği insan özgürlüğüne kavuşur. Tabiat, Tarih, Toplum ve benlik zindanından kurtulur, özgürleşir. Sonsuz mutluluğa ulaşır. ALLAH(c.c) cümlemizi tutsaklıktan kurtulup, gerçek özgürlüğüne kavuşanlardan eğlesin. İnşallah. Selam ve dua ile