KURBAN BAYRAMI TAKVADIR
- 18-07-2021 11:12
- 18-07-2021 11:13
- 28
Mümin Kurban Bayramına Kur’an-ı Kerimin ışığında baktığında, mana ve maksadını daha iyi anlar.
Kurbanın Allah’a adanış olduğu bilincine varır.
Gerçek iyiliğe, fazilete kendi görüş ve düşüncelerimizle ibadeti yapar gibi görünerek ulaşılmaz.
Her hangi dünyevi bir şeyi Allah’tan daha çok seven kişi takvaya ulaşamaz.
Kurban bayramı da takvaya ulaşmanın ispatıdır.
Allah’ın istediği gibi kurban bayramını idrak ederek, Kurban farzını yerine getirmek, her varlıklı Müslümanın görevidir.
‘’ Sevdiğiniz şeylerden infak etmedikçe erdeme ulaşamazsınız; zaten ne infak ederseniz edin, kesinlikle Allah onu ayrıntısıyla bilir.’’(Al-i imran suresi;92.ayet) Kurban semboldür. Allah’a giden yoldur.’’
(Sözün özü) işte şudur.
Allah’ın sembollerine sarılarak onları yücelten her kes iyi bilsin ki, bu (semboller gerçek anlamını) kalplerde kök salan sorumluluk bilincinden alırlar.’’(Hac suresi;32.ayet). ‘’Ve Biz, her ümmet için kurban kesmeyi bir ibadet kıldık ki, bu vesileyle O’nun kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine Allah’ın ismini ansınlar.
Bakın ilahınız bir tek ilahtır; o halde yalnız O’na teslim olun! Ve (sende ey resul ) O’na yürekten boyun eğenleri (O’nun rızasıyla) müjdele!’’(Hac suresi;suresi;34) ‘’Onlar ki, ne zaman Allah anılsa kalpleri saygıyla ürperir ve başlarına gelen şeylere sabrederler; üstelik salatın hakkını verirler ve kendilerine verdiğimiz rızıktan cömertçe sarf ederler.’’ (Hac suresi;35.ayet). ‘’
Malum kurbana gelince: Biz onu sizin için içerisinde nice hayırlar barındıran Allah’ın simgelerinden biri olarak(ibadet) kıldık.
O halde sıra sıra diz çöktürülen hayvanları kurban ederken, Allah’ın ismini anın; nihayet onların yanı yere gelince artık ondan sizde yiyin, ihtiyacı belli eden ya da etmeyen her kese de yedirin.
Bu böyledir; zira Biz onları sizin yararınıza amade kılmışızdır. Umulur ki şükredesiniz.’’(Hac suresi;36.ayet).
Allah’ın verdiği nimetlerin şükrünü eda etmek(yerine getirmek için) Kevser suresinin buyruğunu yerine getirelim. ‘’Gerçek şu ki Biz, sana her hayrı cömertçe bahşettik.’’ ‘’O halde Salatı da , kurbanı da yalnız Rabbine tahsis et!’’(Kevser suresi;1-2.ayet). Vahyin ilk günlerinden beri kılınan salat, İbrahim Resulden beri kesilmekte olan kurbanı Allah’a has kılma, O’na tahsis etme emredilmektedir.
Tevhid ve ihlasın gereği de budur. Kulun ububiyetinin, Rabbin rububiyetine teşekkürdür. Rabbim cümlemizi kurban bayramını takva bilinciyle idrak ederek, kurban ibadetini Allah’a adanış olarak telakki ederek yapmayı cümlemize nasip etsin.
Kurban bayramını takva bilinciyle idrak edenlerin bayramları mübarek olsun!