MEMLEKET MESELESİ
- 19-10-2020 18:43
- 13578
Batman Endüstri Meslek Lisesi 1985 mezunuyum. 1982-1985 yılları arasında okuduğum Endüstri Meslek Lisesi diğer adıyla Sanat Okul, sınavla öğrenci alıyordu.
O yıllarda normal liseye göre meslek liseleri daha çok rağbet görüyordu. Endüstri Meslek Lisesi ve İmam Hatip Lisesi başarılı liselerdi.
Söz konusu dönemlerde ve daha sonraki yıllarda Üniversitelere epey öğrenci yerleştirmişti. Özellikle Tıp Fakültesi ve Mühendislik Fakültelerine öğrenci yerleştiriyorlardı.
İmam Hatip Liselerinden mezun olup Doktor olan, Endüstri Meslek Lisesinden mezun olup Mühendis olan çok öğrenci vardı.
28 Şubat süreci bildiğiniz üzere katsayı problemini oluşturdu. Meslek Liseleri üniversite hazırlık dersleri yönünden zayıf olmasının yanında bir de katsayı düşüklüğü mağduriyeti yaşıyordu.
Katsayı mağduriyeti yaşayan Meslek Liseleri 28 Şubat süreciyle tercih edilmemeye başlandı. Başarılı öğrenciler Meslek Liselerine gitmemeye başladı.
Başarılı öğrenciler Meslek Liselerini tercih etmeyince Meslek Liselerinin başarısı düşmeye, öğrenci ihtiyacı doğmaya başladı.
Zamanla Endüstri, kalifiye eleman ihtiyacı hissetti. Nitelikli İmam hatip ihtiyacı da Camilerde doğmaya başladı.
Yapılan katsayı düşüklüğünün Memlekete zarar verdiği ve bunun aslında Memleket meselesi olduğu görüldü.
Katsayı probleminin olmadığı ve başarılı öğrencilerin Meslek Liselerini tercih ettiği yıllarda; Meslek Liseleri, Fen İlimleri kadar manevi anlamda da başarılı idi.
Özellikle İmam hatip öğrencileri manevi anlamda yetişerek; kendilerine, ailelerine, topluma, Devlete ve Millete faydalı birer nesil idi.
Ahlaklı birey yetiştirmenin önemini bugün anlıyoruz. Zira ne kadar Fen İlimlerinde başarılı olursa olsun ahlaklı olmadığı sürece o öğrencinin yararı dokunmayacağı gibi zararı dokunur.
Onun için eğitim ve öğretim denilen kavramlardan eğitimin önemi bana göre öğretimden daha önemlidir.
İnsan eğitilmeyip faydalı hale getirilmese; kendisini, ailesini ve toplumu zehirler. İnsanların başına bela olur.
Çok şükür ki, katsayı problemi giderilerek Meslek Liselerinin mağduriyeti giderildi. Meslek Liseleri yavaş yavaş toparlanmaya başladı.
Hükümet mağduriyetleri giderip Meslek Liselerine olan talebi artırmak için Bazı İmam Hatip Liselerini proje okulları yaptı.
Proje okulları artık öğretmenini kendi seçecek ve kendini yönetecekti. Proje okullarının başına da başarılı yöneticiler atanacaktı.
Zira böyle oldu. Başarılı yöneticiler Proje Okulu olan İmam Hatip Liselerinin başına getirilerek iyi öğrenci yetiştirmeye start verildi.
Şimdi yapılan çalışmaların meyvesi alınmaya başlandı. Proje Okullarından mezun olanlar iyi fakültelere yerleşmeye başladı.
İlimizde bu konuda örnek olan bir Proje Okulu var. Batman TP Fatıma Zehra Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi tecrübeli yöneticileri ile adından söz ettirmeye başladı.
Bu sene 6 kişi Tıp, 5 kişi Diş Hekimliği, 7 kişi hemşirelik ve eczacılık, 4 kişi Hukuk, 36 kişi İlahiyat Fakültelerini kazanarak örnek bir Okul olduğunu kanıtladı.
Zamanla başarısını artırarak kendine olan talebi artıracağına inanıyorum. Bu yüzden Veliler ve öğrenciler gösterilen başarı ile daha çok tercih edeceklerdir.