Mümin kişinin özelliği
- 02-07-2022 04:01
- 01-07-2022 14:59
- 22
Ben müminim, Müslüman’ın diyen herkesin bu ifadesinin anlamlı hale gelmesi için kendisinden beklenen yaşam modelini ortaya koyması şarttır.
Müminin yaşam modelini bize Kuranı Kerim bildiriyor. Rahman ve Rahim olan Allahın adıyla müminler kesinlikle kurtuluşa ermişlerdir. Ki onlar ki saatlerinde derin bir saygı halini yaşarlar. (mümin suresi 1 ve 2. Ayet) kulun salati Allaha itaatinin ifadesidir. İnananla inanmayanı salât ayırır hadisi salâtin önemini belirtir. Salât ibadetinin ruhi ve manevi boyutu kuran dilinde hüşu ve takva ile ifade edilmiştir. Bu ifadenin anlamı ile Müslüman salâtini yapar.
Yine Müslüman: anlamsız ve yararsız söz ve davranışlardan uzak durur. (mümin suresi 3. Ayet) boş ve manasız söz ve davranışlardan uzaklaşır. Müslüman iffetini korur. (Müminun suresi 5. Ayet) İslam’ın temel ahlak buyruğu olan iffet aile ve toplum hayatının temelini oluşturur. Müslüman’ın onur ve hassasiyetinin ifadesidir iffet. Sadece eşleri veya ellerinin altında olanlarla yetinirler, bundan dolayı da kınanacak değildirler. Ama her kim bunun ötesine geçmek isterse işte haddi aşanlar onlardır. Yine müminler emanetlerine ve ahitlerine sadakat gösterirler. Salâtlerini titizlikle edâ ederler. İşte varis olacak olanlar onlardır. Firdevs cennetlerine varis olacaklar ve orada onlar ebedi kalacaklardır. (Müminun suresi 5 ve 10. Ayetler)
Yüce Allahın insana lütfettiği en büyük nimetlerden biri akıldır. Müslüman akıl nimetini kuranın ışığında kullanandır. Dünya hayatının albenisine mahkûm olmaz. Her anını hesabını vereceği bilinciyle hayatını değerlendirme gayretindedir. O gün onların ağızlarını mühürleriz. Yapmış olduklarını elleri bize anlatır. Ayakları da tanıklık eder. (Yasin suresi 65. Ayet)
O ceza gününde dilleri elleri ayakları yapıp ettikleri hususlarda aleyhlerine tanıklık edecektir. (nur suresi 24. Ayet)
Ayetlerde belirtilen insanın azalarının kendi hakkında şahit edeceklerinin idrakinde olan mümin, her anını Allahın rızasına göre yaşama gayretinde olur.
Mümin yaşadığı toplumda insanlara örnek olmaya çalışır. Hal ve hareketleri ile, davranışları ile insanlara kuranı kerim mesajını tebliğcisi konumunda olduğunu idrak ederek çevresi ile ilişkilerini geliştirir. Her yerde ve şartları değerlendirerek insanları kuran ile tanıştırmaya çalışır. Allah kelimei Tevhide iman edenleri hem dünya hem de ahirette sağlam tutar. Allah zalimleri ise şaşırtır ve Allah dilediğini yapar (ibrahim 27)
Tevhid bilincinin hem bu dünyada hem de ahirette mutlu etmesini dengeli ve şuurlu hayat yaşamalarını, fitne fesat ve kötülüklerden kendilerini korumalarını ebedi hayatı kazanmalarını sağlar.
Ey iman edenler; Allaha itaatsizlikten sakının herkes yarın için ne hazırladığına baksın. Allaha itaatsizlikten sakının şüphesiz Allah yapıp ettiklerinizden tamamen haberdardır. (haşr 18. Ayet)
Müminler imkânlarının gereği konusunda nefis muhasebesi yapmaya çağırmakta, Allah’ı unutanların akıbetlerine düşmeme uyarısı yapılmakta. Bu dünyada insanlara diledikleri yolu seçme özgürlüğü verilerek sınava tabii tutuldukları bildirilmekte. Birey ve toplumların hayatın gayesine uygun hareket ve düzen içerisinde olmaları önerilmekte. Bunun için de takvada daim olmaları gerekir.
Mümin kendini ve rabbini bilir. Allaha kulluk bilinciyle hayatını inşâ eder. Asr suresi ile yaşamına devam eder.
Rahman ve Rahim olan Allahın adıyla. 1- asra yemin ederim ki 2- insan gerçekten ziyandadır 3- iman edip dünya ve ahiret için yararlı işler yapanlar, birbirlerine hakkı ve sabrı tavsiye edenler başkadır Asr suresi ayetleri. Sonuçta mümin, surede sıralanan iman ve Salih amel sayesinde Allahın hakkını, hakkı ve sabrı tavsiye ile kulların hakkını ödemiş olur. Allah cümlemizi asr suresinin bilinci ile yaşayanlardan eylesin.