Nevruz
- 21-03-2022 07:00
- 20-03-2022 14:43
- 50
Birçok kültürde yer edinen, adına kutlama ve şenlikler yapılan Nevruz; ülkemizde ve de bölgemizde coşku ile kutlanmaktadır.
Nevruz farsça bir kelime olup dünya çapında Mart ayında kutlanan güne verilen addır.
Her kültür'de, kendine göre farklı anlamı ve önemi olsa da genelde "Yeni gün", "Baharın ilk günü" veya "baharı müjdeleyen gün" olarak adlandırıldığıdır.
Nevruz yazılı kayıtlarda ilk olarak ll yüzyılda Pers kaynaklarında geçer. İran ve Bahai takvimime göre Nevruz, yılın ilk gününü temsil eder. Yine İran bir inanışa göre de Tanrı'nın, evreni ve insani o gün yarattığı kabul edilir.
Nevruz; Afganlar, Anadolu Türkleri, Arnavutlar, Azeriler, Farslar, Gürcüler, Karakalpaklar, Kazaklar, Kırgızlar, Kürtler, Uygurlar, Tacikler, Türkmenler... tarafinda kutlanmakta.
Zerduşi dininde Nevruz; Halkın meydanlarda ateş yakarak etrafinda eğlenmesi, ateşin (nevruz ateşi) üzerinde atlayarak kendini temize çıkarması ve bir günah işlemişse bu günahlardan arınması zerdüşlük inancında önemlidir.
2-20 Mart arası; Bahai takvimine göre Alâ ayıdır ve bu günlerde oruç tutulur. 21 Mart'ta (Nevruz) ise güneşin doğuşu ve batışına kadar bayramdır.
Kürtler ve İran ise Nevruz'u Demirci Kawanin efsanesine dayanır ve 21, 22, 23 Martta Kutlarlar. Yazar Musa Anter "Kürtler Nevruzu 31 Ağustos'ta" kutladıklarını söyler.
Türkler; Göktürklerin Ergenekon'dan çıkışı ve bahar bayramı olarak Nevruzu kutlar.
BEDİÜZZAMAN:
"Meselâ: Nevruz günü, bahar mevsimine işarettir..." der işin tefekkür boyutuna dikkat çeker.
28 Eylül- 2 Ekim 2009 tarihleri arasında Abu Dabi'de toplanan BM Nevruzu Manevi Kültür Mirasi Listesine dahil ederek 21 Mart'ı "Nevruz Bayramı" olarak kabul etmiştir.
İslam inancında; Ramazan ve Kurban bayramı dışında herhangi bir bayramı kabul etmediğidir.
Baharın müjdecisi, ahiretin varlığına delili olan Nevruzu; tefekkür ile düşünmek, harama kaçmadan, piknik havasında kutlamak doğru olacağı kanaatindeyim.
Halkların gönlünde taht kuran Nevruzu en içten dileklerimle kutlarım.