Öğrenciler yaz tatilini nasıl geçirmeli?
- 21-06-2022 07:15
- 21-06-2022 10:10
- 98
Eveeettt
Koskoca bir yılı daha geride bıraktık, karnelerimizi aldık veeee artık tatil zamanı…
Tatil, boş geçirilen ve tembellik yapılan bir zaman dilimi olarak değil; eğlenme ile dinlenmenin de içinde olduğu, planlama ve organize etme konusunda daha çok inisiyatif alabildiğimiz, sene içindeki zorunluluklardan uzaklaşıp daha serbest bir şekilde içini doldurabileceğimiz güzel bir zaman dilimi olarak görülmeli.
Tatile başlarken, öncelikle çocuğumuzla birlikte geçirilen seneyi genel hatlarıyla akademik ve sosyal açıdan değerlendirmeliyiz.
Bu değerlendirme üzerinden, bir sonraki seneye dair amaçların ve hedeflerin belirlenmesiyle birlikte, tatil döneminde buna nasıl zemin hazırlanabileceği konuşulmalı ve planlanmalı.
Yani, tatil dönemi için belirlenen hedefe uygun bir planlama ile çok verimli bir tatil geçirme şansı oluşturulmalı.
Bu sayede hem çocuğumuza uygulamalı bir örneklik teşkil etme hem de tatilini gerçekten verimli ve anlamlı geçirmesi için rehberlik etme gibi iki güzel sonuç elde edilecek.
Öğrencilerin, uzun bir eğitim-öğretim yılı ve kış mevsiminden sonra okulların kapanması ve yaz tatiline girmelerinin sevincini yaşıyor olmaları çok doğaldır.
Çocuklara yaz tatillerini nasıl geçirmek istedikleri sorulduğunda çoğu çocuk, ‘Hiçbir şey yapmadan, uyuyarak, televizyon izleyerek, bilgisayarda oyunlar oynayarak, telefonla uğraşarak..’ gibi cümleler kullanır.
Çoğu anne, babaya yaz tatili ile ilgili en büyük sorunun ne olduğu sorulduğunda ‘Çocuklarımın fazla uyuması, devamlı televizyon izlemesi ve bilgisayar başında oyun oynaması, elinden telefonun düşmemesi’ diye cevap verir.
Bu ayrı gerçekleri çözmek zorlayıcı olabilir, ancak yapılabilecek en iyi şey, güzel bir planlama ile tatili hem anne- babaların, hem de çocuğun birlikte yaşayabileceği şekle getirmektir.
Çocuklar, yaz tatilini keyifli ve verimli kılmak için anne- babalarının yardımına ihtiyaç duyarlar. Bu da iyi bir planlama gerektirir.
Yaz tatili planlanırken dinlenmeye, gezmeye ve eğlenmeye vakit ayrılırken, dönem içinde akademik başarısı düşük derslerin telafisi de göz önünde bulundurulmalıdır.
Dolayısıyla yaz tatilinin planlaması yapılırken ne sadece çocuğun ne de sadece anne-babanın yapması doğru olmaz, çocukların aileleriyle birlikte planlamayı yapması özellikle önem arz etmektedir.
Aksi takdirde çocuğun dışında planlanan yaz tatili bir dayatmadan öteye gidemez ve çocuğu severek ve isteyerek yapmaktan alıkoyar.
Peki yaz tatili için planlama yapılırken nelere dikkat edilmeli, öncelikle bunu bir konuşalım.
Bu planlama yapılırken şunlara dikkat etmekte fayda var;
Öncelikle öğrencilerin tatile ihtiyaçları vardır.
Derssiz geçen bir zaman dilimi sunulması gerekir.
Yaz ayları çocukların sanat, spor ve sosyal açıdan geliştirebilmeleri için fırsat niteliğindedir.
Sene boyunca akademik yönden başarısız derslere ayrılacak ideal zaman haftanın 3 ila 5 gününün 2-3 saatini diğer aktivitelerden bağımsız olarak ders çalışmaya ayırmaktır.
Yaz tatili boyunca öğrencilerin yaşlarına göre kitap okumalarını teşvik etmek çok önemlidir.
Televizyon izlemeyi ve bilgisayar başında oyun oynamayı sınırlandırmak gerekir.
Öğrenciler, yüzme, basketbol, voleybol gibi sportif faaliyetlere yönlendirilebilirler.
Ailece yapılabilecek geziler planlanabilir.
Yeni bir sınıfa geçen çocuklar tatilde konu tekrarları yaparak, eski bilgilerini sağlamlaştırma fırsatı yakalayabilirler ve yeni bir döneme daha donanımlı başlarlar.
Prensip olarak ‘tatil’ denince, ‘hiçbir şey yapmadan oturmak’ anlaşılmamalıdır.
Tatilin değeri, kişi her zamanki rutininden farklı bir şeyler yaptığı veya hobileriyle uğraşıp vücudunu ve beynini dinlendirdiği zaman anlaşılır.
Bu anlamda, çocukların da tatilin tamamını bomboş oturarak, uyuyarak, televizyon veya bilgisayar başında geçirmelerini tavsiye etmiyoruz.
Özellikle plansız geçirilen bir tatil gereksiz ve kontrolsüz şekilde telefon tablet kullanımı demektir. Bu da çocukta kritik dönem geçtiğinde geri dönülemez zararlar bırakır.
Tatil planladığı zaman keyifli ve verimli geçer.
Plan, belirlenen hedefe sizi daha da yaklaştıracaktır.
Mutlu, huzurlu, sağlıklı ve başarılı bir tatil geçirmeniz dileğiyle.