OKULLARIMIZIN GÜVENLİĞİ
- 04-03-2022 09:30
- 04-03-2022 09:46
- 26
Bir aralar okulların kapısında güvenlik görevlileri olurdu. Çocuklar okula daha güvenli bir ortamda gidip geliyorlar diye veliler de tedirgin olmuyorlardı.
Ne olduysa bu uygulama da kaldırıldı gibi görünüyor bugünlerde…
Oysa 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılının başında İçişleri Bakanlığının bir genelgesi vardı. O genelgeye göre okullar kolluk ve güvenlik görevlisi hizmeti alacaktı.
Gazetelere yansıyan haberlere göre, İçişleri Bakanlığının 2021-2022 yılı eğitim öğretim döneminde emniyet ve jandarma birimlerince okul ve çevrelerinde güvenlik önlemleri alınacağı,öğrencilerin güvenli şekilde okullara gidip gelmesini sağlamak üzere güvenlik önlemlerinin artırıldığı,okullarda sabit olarak kolluk ve güvenli koordinasyon görevlilerinin bulunacağı, bazı okullarda sabit olarak “okul kolluk görevlisi” istihdam edileceği, okul yönetimi ile sürekli iletişim halinde bulunacak “güvenli eğitim koordinasyon görevlisi’nin atanacağı, okulların giriş ve çıkış saatleri öncesi okul çevresinde ve öğrencilerin yoğun olarak bulunduğu yerlerde görünür/hakim noktalarda görev yapacak “devriye/ekip personeli” ile özel güvenlik görevlilerinin görev yapacağı bol bol yazıldı çizildi.
Bu haberleri epey sevindirici bulmuştuk.
Ama genelgede satır arasında bütün yazılanları neredeyse boşa çıkaracak bir ifade vardı. O da “kolluk birimlerince yapılan değerlendirmeler neticesinde öncelik kategorisinde olduğu belirlenen okullar” ifadesiydi.
O ifadeyi okuduktan sonra aslında daimi olmayacak bir uygulamanın işaretinin verildiğini anlamak zor değildi.
Okullar açılırken basına uygulama içinden epeyce haber ve görsel iletildi.
Ama dönemin ortalarına doğru yol aldıkça bu uygulamadan da namünişane kalmadı.
Şimdilerde uygulama açısından okul çevrelerinde büyük ölçüde yeller esiyor.
Allah’a emanet her şey…
**
Uyuşturucu, alkol, sigara ve benzeri zararlı maddelerin kullanımının son dönemlerde yaş düzeyinin düşmesi çocuğu okul çağında olan her veliyi tedirgin ediyor.
Elbette Emniyet görevlileri sahada mücadele veriyor. Suçlunun takibinden yargı makamlarına teslimine kadar her aşamada varlar.
Yine de okulların önünü öğrenci giriş ve çıkış saatlerinde boş bırakmamak gerekir.
Personel ve araç yetmiyorsa buna da bir çare düşünmeli…
TYP kapsamında eleman görevlendirmek gibi hususlar yeniden değerlendirilebilir.
**
Genelgeye göre okulun önünde güvenlik görevlisinin olacağı yönündeki haberler bile velileri heyecanlandırmıştı.
Bugünlerde o uygulamadan iz kalmadı maalesef.
Bazı okullar kendi imkân ve personelleriyle de olsa bunu sağlamaya çalışıyor; ama asli görevli olmadığı için verimli bir şekilde yürümüyor.
**
Genelge, caydırıcılık açısından son derece değerliydi.
Genelgenin gereklerinin yerine getirilmesi elbette daha değerlidir.
Okul giriş ve çıkışlarının kontrol altında tutulması sadece zararlı maddelerin kullanımını değil; öğrencilerin yanlış kişi ve mekânlara yönelmesini yerine göre engellemesi açısından da faydalı bir uygulama olacaktır.
Okul önlerinin zararlı faaliyet ve alışkanlıkların çekim merkezi olmasının önün geçilebilecektir.
Kontrol ve denetim eksikliği, bu tip zararlı unsurların ortaya çıkmasını kolaylaştırmaktadır.
Bu nedenle öğrenci-aile-okul ve diğer idari makamların iş birliğinin daha da geliştirilmesi için her ne yapılması gerekiyor ise ertelemeden bir an önce yapmak lazım.
Bu hizmeti okul ayrımı olmadan vermek lazım.
Bu konudaki destek hizmetleri yalnızca eğitim-öğretim yılının başlangıcına münhasır kalmamalı ve önleyici faaliyetlerde devamlılık sağlanmalıdır.
**
En büyük güç ve enerjimizi yetişen nesillere yönlendirmeliyiz.
En büyük yatırım insanın yetişmesine yapılandır.