ÖZETLE: YAŞANMAZ
- 22-01-2016 20:03
- 50
TÜİK yine yaptı yapacağını. İllerin yaşam kalite sıralamasını verdi.
Konut, çalışma hayatı, gelir ve servet, sağlık, eğitim, çevre, güvenlik, sivil katılım, altyapı hizmetlerine erişim, sosyal yaşam ve yaşam memnuniyeti olmak üzere yaşamımızla ilgili 11 konuyu kapsayan 41 göstergeyle hangi ilde yaşamak daha güzel hangisinde daha rezil onu ölçtü ve ölçümlerinin sonuçlarını açıkladı.
Sıfırla bir arasında yapılan ölçümlerde, en kötüyü 0 (sıfır) en iyiyi de 1 olarak kabul edip bize yaşam kalitemizi verdi. Batman’ın durumu tahmin edeceğiniz üzere hiç de iyi değil hatta çok çok kötü.
Yapılan 11 konunun her birinde durumumuzu vermeden önce bu 11 başlığı kapsayan genel sıralamanın sonuçlarından başlayayım.
O,67 ile en kaliteli yaşam sıralamasında Isparta ilk sırayı alırken, Muş 0,27 ile son sırada yer alıyor, Batman’a gelince 81 il içerisinde 77. sırada yaşamıyor ölüyor resmen.
Sadece Şırnak, Ağrı, Mardin, Muş’tan daha iyi bir yaşam kalitesine sahip olan Batman 81 bir içerisinde 76 ilden daha kötü bir durumda.
Batman’ın yaşam kalite endeksi puanı ise 0,32. Anlayacağınız Batman ve Batmanlılar yaşam kalitesinin 0,68’lik kısmından mahrum bırakılmış yaşamıyor ölüyor resmen.
KİŞİ BAŞINA DÜŞEN EN AZ ODA BATMAN’DA, BİRİNCİYİZ
Bakalım bu yaşam kalitesizliğini belirleyen her bir konuda vaziyetimiz nedir.
Konut konusunda bakalım. Batman’da konutların genel ortalamasında kişi başına düşen oda sayısı 0,8 olarak ölçülmüş ki hiç sanmıyorum.
Sanıyor musunuz ki Batman’da yaşayan toplam nüfus içerisinde yüz kişiden 80’ninin kendine ait odası var.
Hiç sanmıyorum. 0 ve 2 arasında yapılan ölçümün en azlt sırasındayız yani Türkiye’de kişi başına düşen en az oda ile Batman maalesef ki birinciliği almış. 81 il arasında en düşük değeri Batman almış, hani belki daha düşüğü mümkün değil diyedir 10 kişiden 8’inin odası var diyor, yoksa hiç de gerçekçi değil.
Konutlarımızın yüzde 85,9’unda tuvalet bulunuyor.
Bakın bu konuda en azından 20 ili geride bırakmışız ama hiç sevinmeyin 60 ilden de daha kötüyüz. Bir de konutunun kalitesinde sorun yaşama sırasında 9 ili geride bırakmış 71 ilin altında ezilmişiz. Yüzde 32,2’imiz yaşadığı konutla ilgili çeşitli sorunlarla boğuşuyor.
EN DÜŞÜK İSTİHDAM ORANIYLA BATMAN BİRİNCİ
Çalışma hayatıyla ilgili durumumuza bakarsak, yüzde 27,8 istihdam oranıyla en düşük istihdamda ilk sırdayız. Batmanlı vekillerimize ve özellikle Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’e duyurulur bu daha çok onun başarısı.
EN YÜKSEK İŞSİZLİKLE BATMAN YİNE BİRİNCİ
Ve tabi tahmin edebileceğiniz üzere işsizlik sırlamasında da Batman yine en yüksek oran olan yüzde 23,4 ile ilk sırayı kimseye kaptırmamış.
Ortalama günlük kazançta 59,2 lira ile 24 sırada yer alırken, İşinden memnuniyet oranıyla yine bir facia sonuç; yüzde 65 ile sadece 3 ili geride bırakmış ve 77 ilden daha memnuniyetsiz olmuşuz.
YİNE BİRİNCİYİZ: YÜZ HANEDEN 75’İ TEMEL İHTİYAÇLARINI KARŞILAYAMIYOR
Gelir ve servet konularıyla ilgili sonuçlara bakarsak. Temel ihtiyaçlarını karşılayamadığını bildiren hanelerin oranında, yüzde 75 hane, geçinemediğini bildirmiş ve bu konuda Batman ilk sırada yer almış.
Sağlık konularına bakarsak Bebek Ölüm Hızında maalesef ki 9. Sıradayız.
Ortalama beklenen yaşam süresi 78,7 ile 20 ilden sonra geliyoruz. 60 ili geride bırakmışız. Doktor başına düşen 5.691 hasta ile ortalarda yer alırken, sağlığından en az memnun 12 iliz. Kamunun sağlık hizmetlerinden memnuniyet olarak da 12. sıradayız.
Eğitimde durumumuz nedir bakalım. Okul öncesi eğitimde oranımız maalesef çok düşük, 73 ilin durumu bizden daha iyi. TEOG yerleştirmeye esas puan ortalamamız 253,7 ile yine kötü, bizi 71. sıraya yerleştirmiş. YGS’de ise yine 50 ilin gerisinde kalmışız.
Üniversite mezunu oranıyla yüzde 12,3 ile 48. sırada yer alırken, kamu eğitim kurumlarından yüzde 33,7’miz memnun değil.
Çevre sağlığı değerlerine bakarsak, hava kirliliği ölçümünde 90,0 µg/m³ ile Türkiye’de en kirli havayı soluyan 5. iliz.
GECE YALNIZ YÜRÜNEMEYEN 2. İLİZ
Güvenlik konusunda ise, bir milyon kişide 16,1 cinayet oranıyla 65 ilden daha iyi durumdayız. Trafik konusunda hiç de fena değilmişiz, ölümlü ve yaralanmalı trafik kazası sayısı binde 1,1 ile en iyi dördüncü iliz. İlginç olan şu ki gece yalnız yürürken kendimizi güvende hissetmiyormuşuz. Yüzde 51,4’ümüz güvensiz hissediyormuş. Bu güvensizlikle ikinci sırayı almışız. Kendini güvende hissetmeyenlerin oranında yüzde 54,9 ile İstanbul birinci gelirken biz ikinci olmuşuz.
Kamunun asayiş hizmetlerinden yüzde 70,9’umuz memnunmuşuz.
Yukarıdaki istatistiğin yalandığı bir sonuç olmaz mı bu. Ama bu oranla bile en az memnun olan beşinci sıradayız. STK katılım oranı yüzde 4,3 ile en az katılımın onuncu sırasını alıyoruz.
Altyapı hizmetlerine gelirsek, internet abone sayısı yüzde 3,7 ile yetmiş ilin gerisindeyken, Belediyenin toplu taşıma hizmetlerinden memnuniyet olarak yüzde 49,6 oranıyla 62. sırada, kanalizasyon ve şebeke suyu konusunda ortalarda yer alıyoruz.
Sosyal hayatından memnun olmayan yüzde 64,3 en kötü beşinci ilken, yüzde 52,3 mutluluk oranıyla en mutsuz dokuzuncu iliz.