Ramazan sohbeti:(13)
- 25-03-2024 00:01
- 31-03-2024 11:12
- 138
Rahmetten kovulmuş şeytanın şerrinden, bütün mahlukatı yaratan Allah’a sığınırız.Şeytan ki tüm salih amellerimizi, salih işlerimizi engellemek için devreye girer ve bizleri Allah'a giden yolumuzdan alıkoymaya çalışır.O şerden Allah' sığınıyoruz ve sığınalım.
Kıymetli okurlar;bu sohbetimizde de sizlerle Oruç Tutmanın Haram Olduğu Günlerden
söz etmeye çalışacağız inş.
Oruç tutmanın haram olduğu günler şunlardır:
1. Ramazan ve Kurban bayramlarının günlerinde oruç tutmak haramdır.
Ebu Hüreyre şöyle rivayet etmektedir: 'Hz. Peygamber, iki gün oruç tutmaktan nehyetti: Kurban bayramı günü ile Ramazan bayramı günü.
2. Teşrik günlerinde oruç tutmak haramdır.
Teşrik günleri Kurban bayramını takip eden üç gündür. Bu günlerde oruç tutmanın haram olduğunun delili, Ka'b b. Mâlik'in rivayet ettiği şu hadîstir: Hz. Peygamber, teşrik günlerinde benimle Evs b. Hadesan'ı göndererek şöyle ilan etmemizi emretti:
Şu muhakkak ki cennete mü'min olandan başkası giremez. Mina'da geçirilen teşrik günleri, yemek ve içmek günleridir.
Amr b. As şöyle rivayet etmektedir: "Hz. Peygamber, teşrik günlerinde yememizi emreder, bu günlerde oruç tutmamızı nefyederdi".
3. Şekk gününde oruç tutmak.
Bu gün Şaban ayının otuzuncu günüdür. Ancak bu gün hakkında Şaban ayının son günü mü, yoksa Ramazan'ın ilk günü mü diye şüphe edildiğinde ve hilâl görülmediğinde bu günde oruç tutmak haram olur. Bu durumda o günü Şaban ayından kabul etmek gerekir. Bu günde oruç tutmanın haram olduğunun delili, Sıla (b. Münzer)den rivayet edilen şu rivayettir: Şek edilen günde Ammar'ın yanında bulunuyorduk. (Pişmiş) bir koyun getirildi. Cemaatten bazısı sofradan uzaklaştılar. Ammar şöyle dedi: 'Kim bu günü oruçlu geçirirse Ebu'l-Kasım'a âsi olmuş olur'.
4. Şaban ayının ikinci yarısında oruç tutmak.
Şaban ayının ikinci yarısında oruç tutmanın haram olduğunun delili, Hz. Peygamber'in şu sözüdür:
Şaban'ın yarısı olunca (nafile) oruç tutmayın.
Şaban ayının ikinci yansı olduğunda Ramazan gelinceye kadar oruç yoktur.
Ancak oruçlu kişi özellikle değil de âdeti gereği bu günlerde oruç tutarsa; yani bu günler onun âdetine tevakuf ederse, şek gününde de, Şaban'ın ikinci yarısında da oruç tutmak haram olmaz. Meselâ bir kimse bütün sene oruç tutuyorsa, bu günlerde de tutmasında herhangi bir mahzur yoktur.
Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur:
Bir gün veya iki gün önceden oruç tutmak suretiyle sakın Ramazan'ın önüne geçmeyin. Bir kimsenin âdet edindiği bir orucu tutması müstesnadır. Böyle kişi âdet edindiği o orucunu varsın tutsun.
Mevlam rızasına uygun amelleri yapmayı nasip etsin.O istikamette bir seyri gösterenlerden eylesin.Ve rabbim bizlerden kabul buyursun. AMİN