Ramazan sohbeti (2)
- 12-03-2024 00:00
- 31-03-2024 11:15
- 146
Mevlam oruçlarımızı katında kabul buyursun.
Kıymetli okurlar; Ramazan orucuyla alakalı kısada olsa bazı bilgileri sizlerle paylaşacağız. Oruç tutarken ve oruçluyken, bu orucumuzun Allah katında makbul olabilmesi, kabul görebilmesi için bilmemiz gereken,dikkat etmek zorunda olduğumuz kurallar vardır.Bunları siz değerli okurlarımızla her gün bir kısmını aktarmayla paylaşacağız inşaallah.
Bugün orucun ne anlama geldiğinden, şer'i manasından ve orucun Ramazan ayında farz oluşundan ve delillerinden söz etmeye çalışacağız.
Lugatta siyam, (oruç); Bir şeyden korunmak, tutunmak, çekinmek demektir. Bu, konuşma veya yemekten kaçınmak da olabilir. Bunun delili, Allah Teâlâ'nın, Hz. Meryem'den hikâye ettiği şu ayettir:
Ben Rahman için oruç adadım. (Meryem/26)
Yani 'konuşmamak için söz verdim'.
Orucun şer'î mânâsı ise: 'fecrin doğuşundan güneşin batışına kadar orucu bozan şeylerden kaçınmak demektir.
Orucun Teşrî Kılınma Tarihi:
Ramazan orucu, hicretin ikinci senesinin Şaban ayında farz kılınmıştır. Bundan önce de diğer ümmetler için oruç farz kılınmıştı. Hz. Peygamber sav zamanında yaşayan ehli kitap, orucu çok iyi bilmekteydiler. Çünkü onlara da farz kılınan bir ibadetti.
"Ey iman edenler! Oruç, Sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılınmıştır. Umulur ki sakınırsınız.(Bakara/183) buyurmaktadır.
Ancak Ramazan orucu, bu ümmetten önceki ümmetlere farz kılınmamıştı. Ramazan orucu, sadece Ümmet-i Muhammed'in bir özelliğidir. Sadece Muhammed sav'in ümmetine has kılınmış bir oruçtur. Buda Ramazan ayının orucudur. Bu ayda biz ümmetine farz kılınışının delili de şudur, Yüce Allah Bakara süresinde şöyle buyurmaktadır:
"(Orucun size farz kılındığı o sayılı günler) Ramazan Ayı’dır ki; bu Kur’an, insanlığa yol göstermek, hidâyetin apaçık bilgilerini ve doğruyu yanlıştan ayırt etmek ve bunu insana fark ettirmenin ölçüsü Furkan’ı ortaya koymak üzere, ilk olarak o ayda indirilmiştir. Öyleyse, içinizden her kim o aya sağ salim erişirse, onu baştan sona oruçlu geçirsin……." diye buyurmaktadır. (Bakara,185)
Ramazan ayında tutulmasının İkinci delili ise şu hadîstir:
“İslâm beş şey üzerine bina olunmuştur: Allah'tan başka ilah ol¬madığına ve Hz Muhammed'in, O'nun kulu ve Resûlü olduğuna şahadet etmek, namaz kılmak, zekât vermek, haccetmek ve Ramazan oru¬cunu tutmak.” diye buyuruyor yüce Peygamber s.a.v.
Ayrıca Hz. Peygamber'in bir bedevîye söylediği şu söz de buna delâlet eder: “Allah, Ramazan ayı orucunu farz kılmıştır”. Buyurmaktadır.