RAMAZANIN BAŞLAMASI
- 22-04-2020 13:47
- 60
Rahmet, bereket ve af olma ayına girmek üzereyiz.
Duaların kabul olunduğu bin aydan daha hayırlı olan kadir gecesi bu ay için de gizli.
Corona virüsünün belası, camilerin kapatılmış olması bizleri yıldırmanalı, evlerimizi cami yapmaya ve ailece teravih namazını kılma gayreti icin de olmalıyız.
Hz. Abdullah ibn Ömer(ra) rivayetle Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem:
-"Şüphesiz ki cennet sene başında, gelecek seneye kadar Ramazan için süslenir. Ramazanın ilk gecesi oldumu arşın altında bir rüzgar eser." ( Sah. Buhari)
Takvimlere bakıldığında Perşembeyi Cumaya bağlayan yani 23 Nisani 24 nisana gece; ilk teravih, ilk sahur ve ilk oruç niyetinin yapıldığı gecedir.
Ramazan orucu hicretin bir buçuk veya ikinci senesi içinde farz olunmustur.
Taberaniden rivayet edilen hadiste Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem:
- "Size Ramazan geldi. Bu ay bereket ay'ıdır. Bu ayda Allah size yardım eder. Rahmetini indirir, günahları afeder, duaları kabul buyurur. Allah, sizin ibadet hususundaki yarışınızı görür de sizinle meleklerine iftihar eder. Binâenaleyh siz Allah'a hayır işlediginizi gösterin. Çünkü şaki bu ayda Allah'ın rahmetinden mahrum kalan kimsedir. (Sah. Müslim)
Diyanetin duyurup kabul ettiği bu tarih Ramazanın başlangıç zamanıdır.
Gönül ister ki takvimlere önem verililmekle beraber hilalin da görülmesi için Diyaner İsleri Başkanlığı taşra teşkilatı aracılığı ile tüm illerde bunu teyid etme yoluna da gidilmedilmesi idi.
Ramazan-ı şerif orucu, Şaban ayının otuz gün tamamlanması veya Ramazan ayının hilali, teleskop veya başka bir vasıta ile değil de, normal olarak çıplak gözle görülmesiyle vacip olur.
Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem:
ﺻُﻮﻣُﻮﺍ ﻟِﺮُﻭْٔﻳَﺘِﻪِ ﻭَﺍَﻓْﻄِﺮُﻭﺍ ﻟِﺮُﻭْٔﻳَﺘِﻪِ ﻓَﺎِﻥْ ﻏُﻢَّ ﻋَﻠَﻴْﻜُﻢْ ﻓَﺎَﻛْﻤِﻠُﻮﺍ ﻋِﺪَّﺓَ ﺷَﻌْﺒَﺎﻥَ ﺛَﻠﺎَﺛِﻴﻦَ ﻳَﻮْﻣًﺎ
Onu (ay'ı) gördüğünüzde oruç tutunuz, gördüğümüzde orucunuzu açınız (Bayramınızı yapınız). Üzerinde bulut olursa, Şaban ayının sayısını otuz güne tamalayınız.(Buharı. Şafii Ilmi)
Oruc ayına girileceği kesin olmayan son güne "Yevum-u Şek" şüphe günü denilir.
Orucun başlanıp başlamadığı kesin olmayan bu günde oruç tutmak iyi değildir.
Şafii mezhebi:
Geceleri, Ramazan-ı şerif bayramıyla Kurban bayramı ve bunu takip eden teşrik günleri ve şek günü oruç tutmak için elverişli olmadıklarından oruç tutmak sahih değildir.(Şafii İlmihali)
Hanefi mezhebine göre de; Ramazan-ı şerıf, kameri aylardandır. Bunların sübutu, hilâllerin yani yeni ayların görülmesiyledir. Bundan dolayı Şaban-ı şerif'in yirmi dokuzuncu günü güneşin batış vaktinde insanların hilal araştırmaları yapmaları gereki. Hilali görürlerse ertesi günü Ramazan orucuna başlarlar. Hava mağmum yani bulutlu, dumanlı bulunup da hilâl görülmezse Şaban otuz gün olarak tamamlar, sonra oruca başlarlar.
"Şek günü"nde Ramazan-ı şerif'e veya bir vacibe niyet edilerek tutulan oruç da mekruhtur.
Şek günü, Şaban-ı şerif'in otuzuncu günüdür. Hatta havada bir kapalılık bulunmasa bile. Çünkü o gün başka bir beldede hilalin görünmüş olması muhtemeldir. Bu, hilalin muhtelif yerlerde doğuşuna itibar olunmamasına göredir. (Büyük İslam İlmihali Ö Nasuhi)
Bizler yinde de DİB itibar edelim.
Selam ve dua ile.