SALAT BİLİNCİ
- 27-11-2020 19:04
- 44
Salat: kulun Allah(C.C.) karşısındaki esas duruşu. ‘’ Ama kitaba sımsıkı sarılan, Allah’a kulluğun hakkını verenler var ya; onlar iyi bilsinler ki Biz, kendilerini ve başkalarını düzeltmek için çaba gösterenlerin emeklerini zayi etmeyeceğiz.’’(Araf suresi;170.a) Allah’a inananla inanmayanı Salat ayırır. Salatı ikame etmeyenin dini sağlam değildir. Salatın dindeki yeri vücuttaki baş gibidir. ALLAH’A iman şehadetle başlar, (Allah’a teslimiyet) şahitlik ederim ki, Allah’tan başka ilah yoktur. Muhammed Allah’ın kulu resulüdür.İmanın ispatı Salat.‘’Salatı eda ettiğinizde, ayaktayken, otururken ve uzanmış bir haldeyken (her durumda) Allah’ı anın ve güvenlik içindeyken salatlarınızı eksiksiz eda edin. Çünkü salat bütün müminler için belirli zamanlarda kayıtlı bir farzdır.’’(Nisa suresi;103.ayet)
Salatın manasını, maksadını bilerek yerine getirmek, Salat neyi ifade ediyor? Tesbih, tanzim ve şükür Salatın esasıdır. Allah’ın büyüklüğü, kudreti, güzel ve kusursuzdur. Kalben, lisanen ve bedenen Allah’a şükretmek salattır. Ben kimin huzurunda olduğumu biliyorum. Ben aciz kulum, farkındayım. Allah’ım senden başkası bana yardım edemez. Her şeyi yaratan sensin Ya Rab! Kul, Allah’ın karşısında acizliğini görüp; ALLAH’U EKBER, SÜPHAN ALLAH, EL HAMDÜLULLAH, Diyerek teşekkür ve muhabbetini dile getirir. Günde beş vaktini salata ayırır.
Bu gün İslam dünyasında Salatın yerini Fars kökenli namaz almıştır. Toplumda Salat bilinci yoktur. Hıristiyan ibadetleri gibi İslam toplumunda namaza dönüşen Salat ritüel hale gelmiştir. Hıristiyanların günah çıkarma eylemi gibi, adet Müslümanları da belirli zamanlarda camilerde toplanarak kendilerini tatmin etmektedirler .Bu günün Müslüman’ında salat Mana ve maksadından uzaklaşmış. Aileler çocuklarını salata davet yerine, yiyeceğine, içeceğine, diplomasına önem veriyorlar. İmanın yerine, akıllı telefona ve medyaya teslim ediyorlar. Bunun neticesi Salatsız, nefsani arzularının peşinde bir nesil oluştu. Bu nesil Kur’an-ı Kerimin ifadesiyle azgınlıklarının cezasını çekeceklerdir. ‘’Bundan sonra arkalarından gelen sonraki nesil, Salatı zayi ettiler( salattan uzak kaldılar) ve şehvetlerine uydular(istek ve arzularına tabi oldular). Yakında kötülükleri kendilerine dönecektir.’’(Meryem suresi;59.a.) Salatı zayi eden, şehevi güdülerine esir olarak cezasını çeker. Allah’tan kopan her uygarlık, kendi yok oluş fermanını imzalar. Bu gün dünyanın gidişatı yok oluş fermanının göstergesidir.
Ey iman eden, imanını inancına şahit kılmak isteyen kardeşim Allah’ın şu Kur’an mesajına muhatap olalım.’’ İmanda sebat eden, o imanla uyumlu bir hayat yaşayan kimseler var ya; O sonsuz rahmet kaynağı olanlar için tarifsiz bir sevgi var edecek. ’’Meryem suresi;96.a.) Allah’ı bilmenin, tanımanın ve dahi anlamanın yolu, O’nu, O’na layık bir sevgiyle sevmekten geçer. Nasıl ki düşünce mantık vasıtasıyla yol alırsa, duyguda sevgi vasıtasıyla yol alır. Allah’ı sevmenin, Allah’a Laikiyle kul olmanın yolu, Kur’an-ı kerimle laikiyle muhatap olarak, Hayatı inşa etmektir. İşte hayatın pusulası Kur’an mesajı; ‘’ Sana (Rabbin tarafından) gönderilen( bu muhteşem) kitabı (hem kendine, hem de başkalarına)okumak (suretiyle onun aydınlatıcı yolunu izle, ve beş vakit salatı özenle, dosdoğru kıl! Çünkü salat (insanı her türlü) çirkinlik ve kötülüklerden engeller, (unutmayın ki, Allah’ı(her yerde ve her an hatırlayıp) anmak (Rab ve İlah olarak O’nu, hayatın her biriminde gündemde tutmak, önemi ve değeri) elbette çok büyüktür. ( Aynı şekilde salatın bundan daha büyük faydaları vardır. Ayrıca, Allah’ın sizi anması sizin O’nu anmanızdan elbette ölçülmeyecek kadar çok daha büyüktür. Zaten) Allah(C.C) yaptığınız her şeyi bilir.’’(Ankebut suresi;45.a.) Bu Ayeti Kerime hayatın Salat olduğunu belirtiyor.
Salatın gerçek manada olması için, okuduğumuz ayet ve duaların manasını bilerek, idrak ederek ifade etmek gerekir. Ne söyledik! , kime! Niçin söylediğimizi bilmemiz şart! Fatiha süresiz salat olmaz. Fatiha; Allah(C.C.) İnsan ilişkinin kotlarını barındırır. Fatiha’da Allah’tan İnsana inen rahmet ve vahiy, insandan Allah’a çıkan dua ve ibadet dile gelir. Fatiha, Allah’ın varlığına inanan her kesin üzerinde ittifak edeceği ilkeler bütünüdür. Kimler gibi olmamız gerektiğinin yanında, kimler gibi olmamamız gerektiğini de söyler. Fatiha suresi; Allah(C.C.)- İnsan arasında sözleşmedir. İlk üç ayet Allah’ı tanıtan bir senadır. Son üç ayet insanı tanıtan duadır. Ortadaki ayet ‘’(Rabbimiz) Yalnız sana kulluk eder ve yalnız senden yardım isteriz.’’ Sözleşmenin kendisidir. Amin ; bu sözleşmenin altına atılan imzadır.Salat’da okuduğumuz Dualarda Allah’ın sıfatlarını övgüyle dile getirerek, dil ile, beden ve mal ile yaptığımız ibadetlerin Allah’a ait olduğunu bildiriyoruz! Allah’a Kul olduğumuzu ispata çalışıyoruz. ‘’ Ey iman edenler!(Allah’ın huzurunda)Rüküya eğilin; secdeye kapanın, ve yalnızca RABBİNİZE ibadet edin! Hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz!’’(Hac suresi;77.ayet) Ayeti kerimine muhatap olmaya çalışıyoruz.
Dostlar; Salat bilinci Müslüman olmanın gereğidir. Allah’a karşı esas duruşumuz, insanlarla ilişkilerimiz salatın ispatıdır. Aksi halde; Adet anlayışıyla Ritüel halde namaz ibadeti, insanları Ma’un Suresinin muhatabı haline getirir.’’1- Dini (ceza, hesap gününü, borcunu) yalanlayanı görüyorsun değilmi?2- İşte O yetimi itip kakar,3- Miskini doyurmaya teşvik etmez.4- Vay haline Salat edenlerin.(gösteriş olsun diye, çıkarları için yardım edenlerin.) 5-Onlar ki Salatlarından gafletteler(yardım, destek bilincinden yoksundurlar.) 6- Onlar gösteriş yapanlardır. 7- ve küçük, basit, sıradan yardımı bile esirgerler.’’(Ma’un suresi).
Allah(C.C.) cümlemizi Salat bilincinde iman ederek hayatımızı yaşamamızı nasip etsin. İnşallah! Selam ve Dua ile.