SALATI BİLEREK YAPMAK
- 26-02-2021 16:48
- 26
‘’Sizi sakara(cehenneme) sürükleyen nedir?’’ ‘’Musallinden (salat edenden) olmadık’’ dediler. (Müddessir suresi;42-43. Ayet). Cehennemlik olmamak, salatı bilerek yapmak için, salatta yapılan hareket ve okunanların bilincinde olmak şarttır. Yüce Rabbimiz mesajı Kur’an-ı keriminde bize Salatın yapılışını bildiriyor. ‘’Ey iman edenler! Rukü edin( Allah’a boyun eğip, itaat etmek ; içtenlikle teslim olmak), Secde edin( saygı gösterip değerini takdir etmek), Rabbinize kulluk edin, iyilik yapın ki kurtuluşa erebilesiniz.’’(Hac suresi;77.ayet). ‘’Müminler gerçekten kurtuluşa ermişlerdir.’’ (Müminun;1.ayet). ‘’ Onlar salatlarında( Allah’a yönelmelerinde) huşu içinde olan kimselerdir.’’(Müminun suresi;2.ayet) Müminin Salatı; Allah’a karşı içten saygı duyan, canı gönülden Allah’a yönelen, alçak gönüllü, bilinçli ve duyarlılık içinde olan.
Salatı ikame et: Salat ile sağlam durur , kendinikorursun. ‘’ Gündüzün güneşin batmasından gecenin karanlığı çökünceye kadar(belli vakitlerde) Salatı ikame et. Birde sabah Salatını. Çünkü sabah Salatı şahitlidir.’’(İsra suresi;78.ayet.)(Bu ayet beş vakit salatı ifade etmektedir.) Salatta ve salat harici Kur’an-ı anlamını düşünerek oku. ‘’Gecenin bir kısmında uyanarak sana özgü nafile(teheccüt) salatı ikame et! (Böylece) Rabbinin, seni, övgüye değer makama göndereceğini umabilirsin.’’(İsra;79.ayet) Müminin hayatı salattır.
Salatı bilerek yapmak; ne yaptığımızın ve ne söylediğimizin bilincinde olmaktır. Başlamada niyet ve başlama tekbiri;’’ Rabbini tekbir et!’’(Müddessir suresi;3.ayet). Büyüklüğünü yüceliğini anlat. ALLAH’U EKBER! ALLAH’IM sen tek büyük, büyüklükte eşsizsin. Süphanekeallahümme: ALLAH’IM sen eksik sıfatlardan arisin. ‘’ Her noksandan beri, her şeyden yüce ve mutlak aşkın olan O, onların söylediklerinin çok ötesinde sonsuzca yücelik, sonsuzca büyüklük sahibi.’’(İsra suresi;43.ayet). ALLAH’I tenzih ve takdis etmek; bütün varlıklar sonlu olma sıfatını taşırken, ALLAH’IN onlar gibi olmadığının ifadesidir.Vebihamdik: Hamd;( Met etme, övme)yalnızca ALLAH’A mahsustur. Vetaberekesmük: Senin ismin bereket kaynağıdır. Vetealaceddük; senin şanın yücedir. Velailahegayrük; Senden başka gerçek ilah yoktur! Ey Rabbim ben senden başkasına nasıl dönebilirim ki.
Mümin salata başlama isteğinde: kalp, ruh ve duygularını, salata hazır hale getirmelidir. Bu da şeytanın hakimiyetinden kurtulup temiz irade ile olur. Her işte olduğu gibi salatada Euzubesmele ile başlanır. Euzu billahi mineşşeytanirracimBismilahhirrahmanirahim. (kovulmuş şeytandan , esirgeyen bağışlayan ALLAH’a sığınırım.) ‘’Kur’an okuduğunzaman o kovulmuş şeytandan ALLAH’a sığın!’’(Nahl suresi;98.ayet). Bismillah ile başlamayan her iş noksandır. Besmele: ALLAH’a güvenmek ve dayanmaktır. ALLAH’a güvenen dayanan bütün kainata meydan okur.
Besmeleden sonra Fatiha suresi: Samimi olarak Kur’an-dan yararlanmak, Alemlerin Rabbine ibadetin gereğini yerine getirmenin anahtarıdır. Kulluğun yalnız ALLAH’a yapılacağının ifadesidir. ALLAH: bütün Esma-i Hüsna’nın manalarını kendinde toplayan özel isimdir. Gerçek ilahtır. Mümin salatında manalarını düşünerek okursa, kendini ALLAH’ın huzurunda hissedebilir. ‘’ Rabbine O’nu görür gibi ibadet et. Sen onu görmesen de, O seni görüyor.’’ Hadisine mazhar olur.’’ Fatiha okunacak en güzel duadır. Fatiha ALLAH-insan arasındaki sözleşmedir. İlk üç ayet ALLAH’ı tanıtan sena, son üç ayet insanı tanıtan dua, ortadaki ayet (Yalnız sana kulluk eder, yalnız senden yardım isteriz, bizi doğru yola ilet.)sözleşmenin kendisi. Amin, bu sözleşmenin altına atılan imzadır.
Rükuda okunan dua: Süpnanerabbiyel azim! Büyüklük ve azamet sadece kendisine ait olan Rabbimi: yaratılmışlara ait olan eksik sıfatlardan tenzih eder ve hamd ederim. O’nu en güzel isim ve sıfatlarla anar ve yüceltirim. Rükudan doğrulunca : Rabbena ve lekelhamd, Ey Rabbimiz hamd sana mahsustur. Secdeye varınca, SüphaneRabbial ala: Ey Yüce olan Rabbim; seni her türlü noksan sıfatlardan arındırıp yüceltirim. Secdede en yakın anı elde eden kul, bu yakınlığı değerlendirerek, ‘’ALLAH’ım ben nefsime çok zulmettim. Günahlarımı ancak sen affedersin. Öğleyse beni şanına yaraşır affetme ile bağışla. Bana merhamet et. Der, bağışlanmada bulunur. ALLAH’ım senin gazabından rızana, azabından affına sığınırım. Senin için secde ettim. Sana inandım, sana teslim oldum. Ey Rabbimiz! Kusurlarımızı affet, bizi kendine kul eğle. Emanetini alıncaya kadar bizi emanetinden emin et. Bizi cennetinle şereflendir.
Takva yürek takviyesidir. Bilhassa gece ibadeti yüreklerin takviyesidir. İnsanın ahiretsiz dünya hayatını sevmesi kötülüklerin en kötüsüdür. Ahireti arkaya atarak, dünya ve mal sevgisi kalbe yerleşirse, ALLAH) O kalpte bulunmaz. İman edenler ALLAH’tan başkasını sevmez. ALLAH Çağırınca, arkasına bakmadan çağrıya koşar. ALLAH’tan başkasından korkmaz. ALLAH’tan korkar gibi başkasından korkmak şirktir. İnanç,düşünce , eylem birbirinden ayrılmaz.’’ Bilmediğin şeyin ardına düşme! kalp, göz, kulak hepsi mesuldür.’’(İsra suresi;36.ayet). İbret alın ey akıl sahipleri.
Tefekkür: düşünme kabiliyeti. Biz onu Rabbine yönelttik; isteyen şükreder, isteyen küfreder. ALLAH dilemedikçe, siz dileyemezsiniz. ALLAH sizin için iradeyi diledi. Dilemenizi diledi. Hiç şüphe yok ki , ALLAH Her şeyi bilir. ALLAH fasıklardan başkasını şaşırtmaz. Hayrı dileyenin hayrını diler. Şerri dileyenin şerrini diler. Kadere iman; ALLAH’ın hiçbir şeyi ölçüsüz yaratmadığına imandır. Programa, ölçüye imandır. İradesiyle insanın kaderini seçmesidir. İradesi dışındaki olaylarda ALLAH’A tabi olmasıdır. ALLAH rahmetine girmek isteyeni, rahmetine ulaştırır. İrade en büyük nimettir. İrade yoksa cennet ve cehenneme gerek yoktur. İrade ALLAH’ın insana emanetidir. Bu emanete ihanet edenler, can yakıcı bir mahrumiyete uğrar. ALLAH’ı kaybeder. Rabbimiz kendini unutanlardan, bizide ALLAH’ı Unutanlardan etmesin. İnşallah. Yüce Rabbim cümlemizi Salatın hakkını vererek yapanlardan etsin. Selam ve dua ile.