SİLVAN – KULP yolu

Devlet olarak; plan, proje ve akıl yürütme konusunda iyi olsak da uygulamalarda ve işi yapmada pek o kadar başarılı olduğumuzu söyleyemeyiz.

Laf çok icraat ise azdır.

Bunlara örnek bir uygulama da Silvan- Kulp yol yapımıdır.

Silvan-Kulp arası yapılan yolunun Batman barajı üzerinde yapılan Altın kum köprüsü tehlikeler saçmaktadır. Yine bu yolun Bizvan köyü içinde geçen kısmından da asfaltlanmayarak trajik komik bir haldedir.

Diyarbakır’ın yeşillikleriyle bilinen Silvan ilçesi, Meyafarkın olarak medeniyetlere beşiklik etmiş, devletler kurmuş, zenbilfuroş, Hesunı mağaraları, sahabe mezarları, acem camisi, kalesi… ve daha nice güzellikleriyle, bir tarafı ova diğer tarafı dağ ve ormanlık, batman çayı ve Malabadi köprüsü ile tarih, doğa ve medeniyetler şehridir.

Doğa ve tarih sevenlerin, yeni yerler ve heyecanlar yaşamak isteyenlerin, Batman barajı, Şeyx muaz, Başke (altın kum) kalesi, Mıkkuri, Narıkı ve daha nice güzellikleri görmek ve yaşamak istiyorlarsa Yeşil Silvan ve civarını gezip görmelerini tavsiye ederim.

Kıssanın da kısası olan bu kısa tanıtımdan sonra Silvan- Kulp arası ulaşımı sağlayan, yüze yakın köyün kullandığı ve trafiği oldukça yoğun olan karayolundan söz etmek isterim.

Batman barajı yapılmadan önce Silvan- Kulp arası karayolu mevcut olduğu halde Kulp merkezine ulaşım fazla kullanılmazdı. Buna karşı Silvan- Badıkan aşiretinin yoğun yaşandığı Hevri (Yayık) arası yoğun kullanılırdı. Özellikle mukuri denilen dağ kısmında bir aracın zor geçtiği, ilkel usullere yapılmış yol, sonraları devlet tarafından şöse olarak yapılan tek yönlü yol yapılmıştı.

Zamanla kısmen asfaltlama bu yol Silvan- Kulp sınırını belirleyen Kulp çayı üzerinde yapım tarih ve kim/kimler tarafından yapıldığı tam olarak bilinmeyen teke kemerli taştan köprü iki ilçeyi birbirine bağlanmıştı.

Batman barajının yapılması ile bu köprü baraj suları altında kalmıştı. Devlet daha güzel ve bir yol yapmıştır. Bu yol, baraj altında kalınan köprünün yerine Altın kum( başke) köyünde yaptığı köprü ile Kulp- Silvan karayolunu tekrar ulaşıma açmıştı.

Yapımı yıllardır(10 yıldan fazladır) devam eden bu yolu, bir kısmı gayet güzel, bir kısmı oluşan çukurlarla kötü, bazı yerlerinde ise hiç asfalt yapılmadığı için de berbattır.

Silvan’dan Batman yönüne gidilirken, Malabadi köprüsüne varmadan sola doğru Kulp yolu ayrımı vardır. Birkaç kilometre geçildikten sonra Hesuni mağaralarının olduğu dağın arka tarafı bitiminde yol devam eder. Mukuri denilen bu taraf, dağların, mağaraların eski yerleşim yeri izlerinin, ziyaret denilen mezarlıkların bulunur.

Özellikle bu vadinin bitiminde, sola taraf yanı, Sıdeknı (Bayram başı) nahiyesi ve çevre köyleri ile Kulp ve Badıka bölgesinin yoğun kullandığı bu yol, Bizvan köyünün içinde geçen kısmı tam bir fıkralık olaydır. Yolun bu kısmı tepe olduğu için yol ortasında geçilmiş, yarılan tepe duvarlarla gayet güzel örülmüş ancak yolun bu 50-60 metresi asfaltlanmamıştır.

Bölgede bulunan muhtarlardan aldığım bilgilere göre yolun burasının asfaltlanması kendilerine büyük zorluklar yaşattığını dört yıla yakındır devam eden bu durumun yetkililer tarafından bir çözüm üretilmediğidir.

Şimdi yetkililere sormak isterim:

Kulp- Silvan yolunun, Silvan kısmında oluşan Bızvan köyü ortasına geçen kısmının neden asfaltlanması yapılmadığı?

Güzel bir proje ve çalışmanın yolun bazı kesimlerinde 50-60 M kısmının asfaltlanmaması neticesinde yaşanan sıkıntılar doğrumudur?

Yine Kulp çayı üzerinde olan ve Batman barajının sonundaki Altınkum ( Başke) köyünde yapılan köprü yıllardır neden düzgün bakımı yapılmamakta?

 

Yıllar önce yapılan bu köprü üzerindeki trafik on katına çıktığı halde neden yeni asfaltlama ve güçlendirme yapılmamakta?

Her sene yolun belli yerlerine bakım ve asfaltlanma yapılırken bu yerlere neden hiç asfalt yapılmamakta?

Silvan barajı yapımı için de kullanılan bu yol neden iyi, orta ve berbat diyeceğimiz üç çeşit çalışma yapılmıştır?

Selam ve dua ile