SORUNLAR DİZ BOYU

2019-2020 eğitim ve öğretim sezonu başladı. 
Her eğitim ve öğretim sezonu başında eğitim sorunları ile ilgili yazı yazıyorum.
Yazdığım yazıların bağlayıcılığı olmadığı için çok fazla sonuç çıkmıyor. Ama ne olursa olsun yazmaya devam edeceğim.
Gerçi bazen yazılarıma cevap alıyorum. Örneğin bundan önceki ve iki önceki Milli Eğitim Müdürlerinden cevabi yazı aldım.
Ancak şu anki Milli Eğitim Müdüründen herhangi bir cevabi yazı almadığım gibi olumlu bir sonuç da bugüne kadar görmedim.
Elbette Okullar çok kötü durumdadır. Okul başarıları dibe vurmuş. LGS sınavında 72. Olmuşuz. TYT ve AYT sınavlarındaki başarımız çok düşük.
Sınavlardaki başarımız çok düşük olmasına rağmen çabalayan, gayret eden ve düzeltmeye çalışan yönetici bulamamak daha kötü bir durum.
Tepki veren, hedef koyan, var olan durumu düzeltmeye çalışan kimse olmazsa durumumuz daha da kötüye gidecek.
Her okul kendine ayrı bir otonomi kurmuş istediği şekilde kurs açıyor. İstediği ücreti Veli’den talep ediyor. Veli öğrencisi için kendini mecbur hissediyor.
Her tarafta kurs açılmış. Resmi mi, gayrı resmi belli olmayan kursların denetimleri yok. Milli eğitim bunlar için bir kriter koymuş mu belli değil.
Kimi merdiven altı, kimi bir daire açmış, kimi kendi evinde, kimi öğrencinin evinde ders veriyor. Bunların liyakati var mı? Kriter nedir? Kriterler gözetiliyor mu?
Hâsılı bir başıboşluk var. Bu başıboşluk uzun zamandır devam ediyor. Bir sistem yok dolayısıyla herkes işine geleni istediği şekilde yapıyor.
Testi olmayan, geçmişi olmayan, tecrübesi olmayan, standardı olmayan kişiler tamamen isteklerine uygun bir şekilde kurs açıyor ve ders veriyorlar.
Bunlar için Milli Eğitim Müdürlüğü bir nizam, bir standart, bir denetim getirmesi gerekmiyor mu? Bu başıboşluk hep böyle mi devam edecek.
En önemli sorunlardan biri de Öğrenci servisleridir. Geçen sene yani kayyum dönemindeki Belediye servislere bir düzen getirmek istedi.
Ancak servisler Belediyenin koymuş olduğu rayiç Belediye fiyatına riayet etmeyerek istedikleri fiyatı Veli’den talep ettiler.
Rayiç fiyat yürürlüğe girmediği gibi rekabeti engelleyici durum da oluştu. Buna göre her servis belli okulda hizmet verecekti.
Böyle olunca Veli’nin pazarlık yapma gücü kalmadı. Yani her okula her servis gitmeyecek, servislerin kendi aralarında belirledikleri gidecekti.
Kısacası Belediye’nin girişimi durumu daha da kötüleştirdi. Rayiç fiyatın üzerindeki ücretler Veli’den talep edildiği gibi Veli’nin alternatifi de kalmamış oldu.
Her Okul açılışı öncesi belirttiğimiz Servislerin aşırı hız yapması, trafik kurallarına uymamaları, çok fazla sayıda öğrenci bindirmeleri sorunları devam etmektedir.
Öğrenci servislerinde kamera bulundurma zorunluluğu, hostes çalıştırma ve takometre türü hız kontrol cihazı takma faal hale getirilmelidir.
Okullar arasında rekabet ortamı oluşturacak denetimler ve kontroller sanırım önceki Vali’miz zamanında yapılıyordu.
Şu anki Vali’miz de sınav sonuçlarının kötü olduğunu görünce girişimde bulunma gereğini duydu. Denetim olmazsa başarısızlığımız devam edecek.
Sanırım her okul için bir hedef konulmalıdır. Hedefine ulaşmayan yönetici yani Okul Müdürü koltuğunu bırakmalıdır.
Başta Milli Eğitim Müdürü ve üst yöneticiler olmak üzere başarısızlığın faturasını ödemek durumunda kalmalıdırlar.