TEKNOLOJİK BAĞIMLILIK
- 24-08-2018 20:56
- 34
Çocuklar belki rahatlıkla bir şeye, bir nesneye bağımlı olabiliyor.
Hele ki bu teknolojik bir alet ise bağımlılıkları daha da artıyor.
Telefon ya da tablet fark etmez. Renkli dijital dünyanın cazibesine kapılıyorlar.
Bu günlerde haberlerde ülkemizde 10 çocuktan altısının akıllı telefonun olduğu söyleniyor. Çocuklarda da telefon bağımlılığı artmış.
Anne babalar ise çocuklarının ısrarına karşı koyamıyormuş. Bu iyi bir bahane...
Bence anne ve babalar bu ısrar karşısında akıllı telefon alacaklarına çocuklarına kitap okuma sevgisini aşılasınlar, aile bağlarını güçlendirecek aktivitelerde bulunup etkinlikler yapsınlar sevgilerini paylaşsınlar. Hangi anne baba bir hafta sonu çocuğunun elinden tutup bir kütüphaneye götürdü, o kütüphanenin tozlu raflarında kitapları karıştırdı, orada ki kitap kokusunu içine çekti.
Yada müzeleri gitti, tarihi eserleri gezdi.
Bence çocuk ilgisizlikten, boş zamanlarında bir aktivite yapamamadan ve en önemlisi anne babadan gördüğü için onlarda yetişkinler gibi artık teknolojik bağımlı.
Peki, bu dijital ortam bağımlılığı nereye kadar.
Çocuğunuza verdiğiniz zararın farkında mısınız?
O tehlikeli oyunlardan kaç tane çocuğun hayatı ölümle sonlandı. Haberlerde izlemedik mi?
Siz ebeveynler akşam ailenizle zaman geçirirken bir eliniz telefona gitmesin, siz çocuklara bu bağımlılığı aşıladınız. Onlara örnek oldunuz, çocuklarınız dersleri boşladığı, psikolojik sorunlar yaşadığı zaman da nasıl bu çocuğu düzeltiriz diye çare aramaya başlayacaksınız. Onun için yolun başındayken disiplinli davranın süre ile teknolojik bir aletle oynamaya izin verin. Oynadıkları oyunların ne olduğunu içeriğini bilin. Onları dijital ortamdaki tehlikeler hakkında bilgilendirin.
Fiziksel ve psikolojik sağlığımız tehlikede. Yetişkinler içinde çocuklar içinde bu böyle.
Her şeyin fazlası zarar.
Siz yetişkinler evlatlarınızı bu dijital bağımlılığa teslim etmeyin.Onlara iyi örnek olun.Ve en önemlisi sizde dijital ortam sosyal medya bağımlısı olmayın...