TELEFONLA DOLANDIRICI ŞEBEKELERİ
- 11-11-2015 19:26
- 110
Telefonla dolandırıcılıkta önü alınamaz artış. Kendi ya da bir yakını telefonla dolandırıcılık yapan şebekelerin ağına düşmeyen kimse kaldı mı?
Ama buna rağmen hala bu dolandırıcı şebekeleri insanların bazen korkularını bazen cehaletlerini sömürerek birikmiş paralarını ya da maaşlarını çalmaya devam ediyor.
Emniyet Müdürlüğü kimi zaman mesajla vatandaşları uyarsa da telefon mesajlarının önleyici olmak konusunda yetersiz kalıyor. Kimi zaman haber bültenlerinde bu dolandırıcı şebekelerin yakalandığını okusak da sonu gelmiyor.
Peki, nasıl oluyor merak ediyorum. Aradıkları telefon numaralarının kimin adına kayıtlı olduğu ortaya çıkarılamıyor mu? Ya da o telefon numaralarının aldığı sinyallerden yeri tespit edilemiyor mu?
Parasını kaptıranlar kadar, kaptırmayanlar da emniyete şikâyette bulunuyorlar mı ondan şüpheliyim. Kimse başını mahkeme ve emniyet bürokrasisi ile ağrıtmak istemiyor sanırım.
Oysaki her bir dolandırıcı mağduru kadar mağdur edilemeyen de dolandırılmaya çalışıldığını bildirse ve şikâyet olsa o şebekelerin daha büyük kısmına ulaşılabilir ve yargılanıp tutuklanabilir diye düşünüyorum.
Bakın daha iki gün önce yaşanan bir dolandırıcılık vakasını anlatayım. Yakınım bir emekli, telefonla aranıp, daha önce hiç kimliğini kaybedip kaybetmediği soruluyor ona. Arayanlar arka fondan telsiz sinyali sesleriyle efekt yaparak kendilerini polis diye tanıtıyor.
Ardından bir dolandırıcının, emekli hesabından maaşını çekmeye çalıştığını ve bankaya gidip maaşını çekmesini istiyorlar.
Dolandırıcıyı yakalamaya çalıştıklarını ve bankaya belli bir mesafe uzaklıkta onu izlediklerini belirtiyorlar. Emekli bankadan maaşını çektikten sonra dolandırıcılar tarafından postaneye yönlendiriliyor.
Emekli, Allahtan tedbiri elden bırakmayıp çektiği maaşını çok güvendiği bir yakınına teslim ettikten sonra postaneye gidiyor.
Bu arada telefondaki dolandırıcılar görüşmeyi kesmiyor ve bununla da yetinmeyip emeklinin eşinin de telefonunu polis aranmasın diye meşgul ediyorlar.
Parayı güvendiği bir yakınına teslim eden emekli, postaneye gidiyor.
Telefondaki dolandırıcılar paranın yanında olup olmadığını soruyorlar.
Emekli paranın yanında olmadığını söyleyince, dolandırıcılar küfredip telefonu kapatıyorlar.
Bu daha 2 gün önce yaşandı. Arayan telefon numarasına daha sonra ulaşılamadı ama çok değil bir gün sonra telefon tekrar açıldı ve kim bilir o telefonda hangi gariban kandırıldı.
Söz konusu emekli yakınıma parasını kaptırmamış olsa dahi emniyete bildirmesi gerektiğini söylesem de “kim uğraşsın” şimdi deyip kestirip attı.
Biz uğraşmıyoruz ama dolandırıcılar bizimle uğraşmaya devam ediyor.
Telefon numarası belli savcılık bunu bir suç duyurusu sayar mı bilmem ama biz kim uğraşsın dedikçe, emniyet ve adliye prosedürleri kolaylaştırılmadıkça daha çok dolandırılacağımızı söylemek yanlış olmaz.