TOPLUMSAL ANALİZ
- 29-03-2021 17:42
- 176
Sosyolojik Tahliller yapmak Toplumun mevcut durumunu öğrenmek adına önemlidir. Bu yüzden Toplumun davranışları ile ilgili zaman zaman analizler yapmak gerekir.
Toplum davranışları bize toplumun geleceği ile ilgili bilgi verir. Her Toplumun inandığı değerler, inançlar ve ananeler vardır.
Beklenen, Toplumun inandığı değerler, inançlar, gelenek ve göreneklere göre hareket etmesidir. Eğer Toplumun hareketleri inançlarına, değerlerine ve geleneklerine uymuyorsa Toplumun saptığı anlaşılır.
Bu da ayrı bir analiz gerektiren durumdur. Bir Toplum neden inançlarına, geleneklerine ve değerlerine uygun hareket etmez?
Bir Toplumu oluşturan insanlar inanıyorum dediği inançlara neden muhalif hareket eder? Bu saptamaların iyi yapılması gerekir.
Zira saptamalar iyi yapılmasa çözüm de yapılamaz. Yani Toplumun hastalığı iyi teşhis edilmezse tedavisi de yapılamaz.
Toplum içinde yaşayan insanlar zamanla birbirine benzeyip birbirlerinin yaptığı hareketleri yapmaya başlarlar.
Onun için bir Toplumun iyi olması insanlığın iyi olması, kötü olması da aynı şekilde insanlığın kötü olması demektir.
Toplum içinde bir arada yaşamak zorunda olan insanlar birbirlerinin hakkına ve hukukuna riayet etmek zorundadırlar.
Örneğin bir binada yaşayan insanlar yani komşu olan insanlar birbirlerine iyi davranmalıdır. Komşular birbirlerinden rahatsız olmamalıdır.
Komşu olarak yaşayan insanlar gürültü yapmamalıdır. İyi günde ve kötü günde birbirlerinin yanında olmalı, birbirlerini desteklemelidir.
Günümüzde bu konu ile ilgili birçok problem görmekteyiz. Komşular genel olarak birbirlerinden şikâyetçi olmaktadır.
Gece ve gündüz demeden gürültü yapıp komşusunu rahatsız edenler hangi değere, hangi inanca ve hangi ananeye göre hareket etmektedirler?
Komşuların bencilce davranıp istedikleri şekilde hareket edebileceğini söyleyen bir inanç var mıdır? Bunu İslam söylemez. Söylese söylese materyalizm söyler.
Peki, ben Müslüman’ım deyip komşusunun hakkını hukukunu çiğneyen, gürültü yapan insan neden materyalist gibi davranır?
Bu bir çelişki değil midir? Bu şekilde davranmanın nedeni ne olabilir? Hem Müslüman’ım diyeceksin hem de materyalist gibi davranacaksın.
Bencilce yaşam, sadece kendini düşünme, hak ve hukuk tanımama, toplumsal yaşamın kurallarına uymama genel bir sorundur.
Aslında birçok davranış örnek gösterilebilir. Toplum bir arada yaşamanın kurallarına uymak zorundadır. Bu da Toplum Sözleşmesinin gereğidir.
Ancak Toplum Sözleşmesine uymak için de müeyyideler de gerekmektedir. Bu müeyyideler de ceza yasalarıdır.
Ceza yasaları ve kontroller olmadığı zaman insanların kurallara uymadıklarını görmekteyiz. Müeyyide olmayınca insanlar birbirlerinin hak ve hukukuna saygı göstermemektedir.
Örneğin kapalı yerlerde sigara içme yasağı bulunmaktadır. İdari Para Cezası uygulanınca kapalı yerlerde sigara içilmediğine şahit olmaktayız.
Ancak kontroller olmayınca bu yasak işe yaramamaktadır. Son zamanlarda Kamu Özel fark etmeksizin her yerde sigara içildiğine şahit olmaktayız.
Neden kontroller yapılmaz? Onu da anlamak mümkün değildir. Ancak Toplum içinde yaşamanın bir gereği olarak insanların birbirine saygı gösterip başkasını rahatsız etmemesi gerekirken maalesef kişiler sadece kendilerini düşünmektedir.
Toplum neden bu haldedir? İnsanlar sadece kendi keyfi için, kendi çıkarı için hareket etmektedir. Etrafında birilerinin olması çok da umurlarında değildir.
Trafik içindeki işleyiş de Toplum analizi için önemlidir. Trafik kurallarına uymamak, kişilerin trafikte sadece kendi çıkarını düşünmesi olağan hale gelmiş.
Sıraya girmiş araçların arasından tabiri caizse bir uyanık çıkıp herkesin hakkını hukukunu çiğneyip en öne geçmek için solama yapmasına ne demeli?
Bir Otoparkta bir aracın iki araçlık yer kaplaması, ya da bir aracın park eden araçların önünü kapatacak şekilde park yapması hangi inancın ürünüdür.
Hastanede Doktor muayenesi için sıra bekleyenlerin onca süre beklemesini hiçe sayıp herkesin önüne geçen insanda ahlak ve vicdan var mı?
Bu tür insanlar hangi eğitimin ürünü? Hangi inanca ve Dine bağlı? Neye inanmaktadırlar? Neye göre hareket etmektedirler?
Bunların Psikolojik olarak incelenmesi gerekmez mi? Bu Toplumun analiz edilip neden böyle hareket ettiği ortaya çıkarılması gerekmez mi?
Toplumun inandığı değerleri veya inandığını varsaydığı değerleri ile yaptıkları arasında bu kadar farkın olması neden kaynaklanmaktadır?